Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta - Toiminnan painopiste on rokotuskattavuuden lisäämisessä

Jaa

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 30.9.2021 puheenjohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Kokous syventyi ajankohtaisiin koronapandemian kysymyksiin Pohjois-Suomessa sekä hybridivaikuttamisen ajankohtaisiin ilmiöihin asiantuntija Mika Hyytiäisen alustuksen pohjalta.

Puheenjohtajana toimiva Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Savolainen toivoi avaussanoissaan, että rokotekattavuus on meillä lokakuun lopulla mahdollisimman korkea, jotta hybridistrategian mukaisesti yhteiskunnan avaaminen tapahtuisi mahdollisimman turvallisesti.

”Yhteiskuntaa on avattu, ja missään ei ole voimassa yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia,” puheenjohtaja totesi.

Tällä hetkellä on voimassa vielä maskisuosituksia, rajojen terveysturvallisuustoimia ja ravintolarajoituksia sekä etätyösuositus. Nyt odotamme päivityksiä maskisuositukseen.

Valtakunnallinen etätyösuositus päättyy 15.10.2021 ja tämän jälkeen siirrymme lähi- tai hybridityöhön. Lisäksi voimassa ovat tartuntatautilain (TTL:n 58 c pykälä) yleiset hygieniamääräykset, jotka sisältävät mm. velvollisuuden tarjota asiakkaille käsienpuhdistusmahdollisuudet sekä toimintaohjeet riittävän etäisyyden ylläpitämiseksi.

Rokotepassi on eduskuntakäsittelyssä.

Ylijohtaja kertasi, että Suomessa ei ole voimassa yleisötilaisuuksien rajoituksia henkilömäärän osalta. Kuitenkin tautia on pääosin rokottamattomien keskuudessa ja kaikissa ikäryhmissä on rokottamattomia, eniten alle 40-vuotiaissa.

Aluehallintoylilääkäri Pasi Hirvikoski korosti, että tärkeintä on saada rokotuskattavuus nousemaan kaikissa kunnissa mahdollisimman korkeaksi. Hän muistutti lisäksi influenssarokotuksista, jonka ottaminen on tässä tilanteessa myös erityisen tärkeää.

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kuuli lisäksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Teija Puhton, Kainuun soten kuntayhtymän johtaja Maire Ahopellon, Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalon, Jokilaakson turvallisuusfoorumia edustavan Raahen kaupunginjohtaja Ari Nurkkalan ja Kuusamon kaupungin kaupunginjohtaja Jouko Mannisen lyhyet puheenvuorot sekä viranomaiskierroksen.

Ylijohtaja Savolainen kiitti Pohjois-Suomen kuntia rokotekattavuuden parantamiseksi tehdystä erinomaisesta työstä. Lisää uusia toimia tarvitaan, että mahdollisimman moni ottaa täyden rokotussarjan kaikissa ikäryhmissä.

Isoja haasteita eritoten viestinnässä

Hybridivaikuttamisen ajankohtaisiin ilmiöihin loi katsauksen informaatiovaikuttamisen asiantuntija, professori evp Mika Hyytiäinen.

Viranomaisyhteistyö on koettu entistä tärkeämmäksi erilaisiin kriiseihin varautumisessa, moniin riskeihin ja todettuihin uhkiin vastaamisessa.

”On tärkeää säilyttää luottamus viranomaisiin alueilla, kunnissa ja valtakunnallisesti kansalaisten keskuudessa,” ylijohtaja Savolainen totesi.

Koronakriisin aikana viranomaisten käyttämät sosiaalisen median suorat vaikutuskanavat ovat vahvistuneet. Myös perinteinen media on jakanut kansalaisille tietoa korkean uskottavuuden säilyttäneissä kanavissaan.

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 30.11.2021 klo 10.

Lisätietoja Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunnan tiedotteesta:

Terttu Savolainen, ylijohtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

050 583 9912, terttu.savolainen@avi.fi

Tom Tallberg, pelastusylitarkastaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, tom.tallberg@avi.fi

Petteri Koskinen, johtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, petteri.koskinen@avi.fi

Linkki UKK-vastauksiin:

Lue vastauksia yleisiin kysymyksiin koronasta aluehallintoviraston verkkosivuilta, UKK - Koronavirus COVID-19, http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Janakkalan kolmannen lintuinfluenssalöydöksen vuoksi siipikarjan siirtoja on rajoitettu jälleen laajemmalla alueella - kaikkien siipikarjanpitäjien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin15.10.2021 17:40:07 EEST | Tiedote

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa todettiin Janakkalassa jälleen uudella tilalla luontoon istutetusta fasaanista 15.10.2021. Ruokavirasto on uuden löydöksen vuoksi laajentanut edelleen tartuntavyöhykettä, jolla rajoitetaan siipikarjan ja luonnonvaraisista linnuista saatavien tuotteiden siirtoja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo ravintoloita myös koronapassilainsäädännön noudattamisessa - jo ensi yönä asiakkailta tarkastettava koronapassi15.10.2021 17:29:29 EEST | Tiedote

Jos ravintoloitsija ottaa käyttöön koronapassin eli velvoittaa asiakkailta todistusta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista, ravintolan ei tarvitse noudattaa alueella voimassa olevia aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoituksia. Ravintolan henkilökunnan on ohjattava ilman passia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista ensi yönä klo 24, jos ravintolassa otetaan käyttöön koronapassi välittömästi lain tullessa voimaan.

Sivistystoimi sai kiitosta onnistumisesta korona-aikana – jälkityö jatkuu pitkään14.10.2021 12:52:49 EEST | Tiedote

Ylijohtaja Terttu Savolainen ja eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Kinnunen vierailivat 14.10.2021 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston sivistysjohdon verkoston kokouksessa. Johtaja Veijo Kosola kertoi avauksessaan, että koronapandemian aikana kuntien sivistysjohto on kokoontunut verkostossa 66 kertaa. Ylijohtaja esitti suuret kiitokset kuntien sivistysjohdolle ja sivistystoimen työntekijöille alueellamme menestyksekkäästä koronaepidemian torjuntatyöstä. Kouluissa ja oppilaitoksissa on selvitty erinomaisesti järjestämään opetus haasteellisissa olosuhteissa koronakriisin aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme