Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta huolissaan perusterveydenhuollon kuormittumisesta

Jaa

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui tiistaina 24.8.2021 syyskauden ensimmäiseen, mutta korona-aikana jo 31. kokoukseensa. Valmiustoimikunta kävi läpi alueensa ajankohtaisen turvallisuustilanteen. Valmiustoimikunta päätti osallistua seuraavassa kokouksessaan 9.9.2021 Lapin ja Pohjois-Suomen aluehallintovirastojen valmiusharjoitukseen, POHJOINEN 21.

Koronaepidemiasta vain vähän sairaalapotilaita – perusterveydenhuolto kuormittunut

Lomakaudelta on jouduttu palaamaan koronapandemian kannalta selvästi ennakoitua haastavampaan tilanteeseen, puheenjohtaja ylijohtaja Terttu Savolainen totesi avauksessaan. Koronakoordinaatioryhmien suosituksesta sekä Pohjois-Pohjanmaa että Kainuu ovat kiihtymisvaiheessa, mutta voimakkaalta sairaalakuormitukselta on onneksi vältytty hyvin edenneitten rokotusten ansiosta.

Sairaalakuoritus on vähäistä, mutta epidemiatoimet työllistävät perusterveydenhuoltoa. Muu terveydenhuolto kärsii runsaan testauksen, jäljityksen ja altistuneiden karanteenien takia.

Pohjois-Pohjanmaan epidemiatilanteesta koordinaatioryhmä linjasi viime viikolla, ettei välitöntä tarvetta yleisötilaisuuksien rajoituksille ollut. Parhaillaan aluehallintovirastoissa tarkastellaan STM:n tuoreimpien ohjauskirjeiden vaikutuksia päätöksiin.

Kainuussa on voimassa 27.8.2021 saakka tartuntatautilain 58§ mukainen rajoitus yleisötilaisuuksista ja yleisistä kokouksista. Päätöksen jatkamisen välttämättömyyttä arvioidaan.

Valtioneuvoston määräämät ravintolarajoitukset ovat alueellamme kiihtymisvaiheen mukaisesti voimassa.

Harjoitus syyskuussa väestönsuojelusta ja informaatiovaikuttamisesta

Lapin ja Pohjois-Suomen aluehallintovirastojen POHJOINEN21-valmiusharjoituksen toiminnallinen osuus on syyskuun ensimmäisellä viikolla. Se keskittyy väestönsiirtoon ja informaatiovaikuttamiseen.

Tavoitteena on selvittää, miten hyvät valmiudet Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan viranomaisilla on siirtää väestö ripeästi turvaan vaaralliselta alueelta. Harjoitusviikon toinen kokonaisuus keskittyy informaatiovaikuttamiseen osana hybridivaikuttamisen keinovalikoimaa. Harjoituksessa testataan ja kehitetään toimintamalleja, miten vastata informaatiovaikuttamiseen paikallisella sekä alueellisella tasolla.

Valeuutiset on pyrittävä torjumaan ja korjattava

Valmiustoimikunnan puheenjohtaja Terttu Savolainen otti esiin valitettavan ilmiön, disinformaation, eli valeuutiset, joiden määrä on viime aikoina lisääntynyt. Väärää tietoa on jaettu erityisesti rokotuksista.

Olemme eläneet korona-aikaa runsaan vuoden ja edelleen näillä valeuutisilla on valitettavasti vaikutusta.

Myös Pohjois-Suomen aluehallintoviraston asiakkailleen jakamaa tietoa oli yhdistetty virheellisesti rokotevastaiseen kampanjaan eri puolilla Suomea viikkojen 32 ja 33 aikana. Virasto julkaisi aiheeseen liittyen tiedotteen 18.8.2021, josta myös Kaleva uutisoi.

”Koimme aluehallintovirastoissa, että virheellisen tiedon jakamiseen on tärkeää puuttua ensi tilassa. Kyseessä oli tahallista viranomaisviestin vääristelyä. Meidän virkamiehemme sähköpostissa maskien käyttöön kouluissa antamaan vastaukseen oli jatkoviesteissä yhdistetty rokote- ja maskivastainen kampanjateksti.”

”Meidän on myös valmiustoimikuntana tärkeää tiedostaa, että väärää tietoa levitetään näinä aikoina paljon,” puheenjohtaja Savolainen muistutti.

On myös erittäin huolestuttavaa, että alueellamme toimiva päivittäistavaraliike näyttää suhtautuvan välinpitämättömästi koronaviruksen leviämisen estämiseen, ja tuo sen myös julkisuuteen.

Valmiustoimikunta muistuttaa, että erityisen alttiita vääristellylle tiedolle ovat lapset ja nuoret. Vanhempien, koulun ja viranomaisten on syytä huolehtia, että kaikki kansalaiset, myös lapset, saavat luotettavaa tietoa.

Mi­ten tun­nis­taa vää­rää tai har­haan­joh­ta­vaa tie­toa?

Eri­tyi­ses­ti in­ter­net-ai­ka­kau­del­la val­ta­vas­ta tie­to­vir­ras­ta on usein vai­keaa erot­taa luo­tet­ta­vaa tie­toa epä­luo­tet­ta­vas­ta. Täl­löin on hy­vä ot­taa sel­vää mi­kä on tie­don läh­de, ku­ka sen esit­tää tai mah­dol­li­ses­ti hyö­tyy epä­to­sien tie­to­jen le­vit­tä­mi­ses­tä.

Esi­mer­kik­si ter­vey­den­huol­lon tai lää­ke­tie­teel­li­sen tut­ki­tun tie­don rin­nal­la esi­te­tään us­ko­muk­sia tai mie­li­pi­tei­tä, joi­ta usein tul­ki­taan ta­sa­ver­tai­si­na, vaik­ka nii­den to­sia­siat ei­vät si­tä oli­si­kaan.

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 9.9.2021 valmiusharjoituksen tiimoilta.

Lisätietoja:

Terttu Savolainen, ylijohtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

050 583 9912, terttu.savolainen@avi.fi

Tom Tallberg, vt. johtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, tom.tallberg@avi.fi

Linkki UKK-vastauksiin:

Lue vastauksia yleisiin kysymyksiin koronasta aluehallintoviraston verkkosivuilta, UKK - Koronavirus COVID-19, http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kauppakeskuksissa rokotuksista myönteistä palautetta – asioinnissa maskin käyttöä hyvä jatkaa24.9.2021 10:44:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui 24.9.2021 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 8. kokoukseen korona-aikana. Savolainen totesi, että rokotukset ovat helpottaneet epidemian tilannetta ja asiointi on helpottunut. Ilman ajanvarausta tarjotut rokotukset kauppakeskuksissa ovat olleet erittäin onnistuneita. Pop up -rokotuspisteitä on myös esimerkiksi oppilaitoksissa ja kuntien rokotuspisteissä.

Sammankomstbegränsningarna i Nyland fortsätts inte i oktober - de sista sammankomstbegränsningarna i Finland upphör i slutet av september24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den senaste lägesbedömningen förlänger Regionförvaltningsverket i Södra Finland inte sammankomstbegränsningarna i Nyland i oktober. Det nuvarande beslutet är i kraft till och med den 30 september och efter det finns det inte längre något område i Finland där regionförvaltningsverkets sammankomstbegränsningar är i kraft. De allmänna hygienkraven i lagen om smittsamma sjukdomar förpliktar emellertid fortsättningsvis en stor del av aktörerna som svarar för användningen av olika utrymmen att säkerställa kundernas och deltagarnas hälsosäkerhet. Dessutom begränsas restaurangverksamhet regionalt genom statsrådets förordning.

Uudenmaan kokoontumisrajoituksia ei olla jatkamassa lokakuussa - Suomen viimeiset kokoontumisrajoitukset päättymässä syyskuun lopussa24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei uusimman tilannearvion perusteella jatka Uudenmaan kokoontumisrajoituksia lokakuussa. Nykyinen päätös on voimassa 30.9. asti, minkä jälkeen millään alueella Suomessa ei ole enää voimassa aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia. Tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset velvoittavat kuitenkin edelleen suurta osaa erilaisten tilojen käytöstä vastaavia toimijoita varmistamaan asiakkaiden ja osallistujien terveysturvallisuuden. Lisäksi ravintolatoimintaa rajoitetaan alueellisesti valtioneuvoston asetuksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme