Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta kävi läpi suunnitelman alkaneelle vuodelle

Jaa
Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseen uudessa kokoonpanossa. Valmiustoimikunta on oman toimialueensa kokonaisturvallisuuteen liittyvän yhteistoiminnan edistämiseksi perustettu alueellinen toimielin, jollainen toimii jokaisen aluehallintoviraston alueella. Tänä keväänä Pohjois- Suomen valmiustoimikunta keskittyy kokouksissaan erityisesti alueellisiin riskiarvioihin ja niihin liittyviin tilannekatsauksiin sekä varautumisen yhteensovittamiseen ja alueelliseen huoltovarmuuteen.

Puheenjohtaja, ylijohtaja Terttu Savolainen totesi esittämässään tilannekuvassa, että valmiustoimikunnassa erityisen keskeistä on varautumisen konkreettinen edistäminen.

”Nykyinen turvallisuustilanne ja Nato-jäsenyys edellyttävät meiltä myös siviilivalmiuden osalta aktiivista otetta ja ennen muuta yhteistyötä eri tahoilla,” ylijohtaja korosti.

Kriiseissä, kuten kolmen viime vuoden korona-aikana syntyneet verkostot on todettu hyödyllisiksi myös kokonaisturvallisuuden näkökulmasta ja niiden toiminta on vakiintunut.

”Pitkittynyt Venäjän hyökkäyssota kysyy meidän kaikkien kriisinsietokykyä. Erityisesti se koettelee niitä, joiden toimeentuloon sota vaikuttaa, inflaation, korkojen ja energian hinnan nousuina. Tosin nyt voimme olla tyytyväisiä leudosta ja tuulisesta talvesta, joka vaikuttaa energian hintaan,” Savolainen valotti tämän hetken tilannekuvaa.

Savolainen muistutti valmiustoimikunnassa edustettuina olevia tahoja, että tärkeää havaita kriisien vaikutukset lasten ja nuorten turvallisuuden tunteeseen.

”On tärkeää huolehtia siitä, että lapsilla ja nuorilla on turvallinen kasvuympäristö. Tätä ei voi liikaa korostaa,” hän tähdensi.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen yliopistosairaalan johtaja Miia Turpeinen kertoi 1.1.2023 alkaneen toiminnan tilanteesta sekä varautumisen edistämisen ja yhteistoimintatarpeiden tehtävistä. Turvallisuuslautakunnan päätökset ohjaavat pelastussuunnittelua ja sosiaali- ja terveydenhuollon valmiuskeskus kokoaa, analysoi ja välittää tilannekuvaa varautumisen ja valmiussuunnitelman mukaisesti muille toimijoille kunnissa ja valtionhallinnossa.

Kainuun hyvinvointialueen toiminnan ja vielä valmistelussa olevan järjestämissuunnitelman esitteli toimialajohtaja Sami Mäenpää. Pelastusjohtaja Anssi Parviainen kertoi valmiuden ja varautumisen suunnittelusta. Pelastustoimi on kiinteässä yhteydessä hyvinvointialueen organisaatiossa ja sen turvallisuusjaos käsittelee Kainuussa riskienhallintaan, turvallisuuteen ja varautumiseen liittyvät asiat.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Terttu Savolainen, p. 0295 017 551

etunimi.sukunimi@avi.fi

 

Liitteet:

Pohjois-Suomen alueellisen valmiustoimikunta pähkinänkuoressa

Valmiustoimikunta on alueellista varautumista ja valmiussuunnittelua yhteensovittava toimielin Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toimialueella Pohjois- Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa.

Aluehallintovirastolla on lakisääteisenä tehtävänä varautumisen yhteensovittaminen alueella ja siihen liittyvän yhteistoiminnan järjestäminen sekä valmiussuunnittelun yhteensovittaminen. Lisäksi viranomaisten johtaessa turvallisuuteen liittyviä tilanteita alueella, aluehallintoviraston tehtävänä on tukea toimivaltaisia viranomaisia ja tarvittaessa sovittaa yhteen toimintaa niiden kesken.

Pohjois-Suomen aluehallintovirastolla on ylijohtajan johdolla kokoontuva alueellinen valmiustoimikunta edellä mainittujen tehtäviensä hoitamiseksi ja muun kokonaisturvallisuuteen liittyvän yhteistoiminnan edistämiseksi aluehallintoviraston toimialueella. Valmiustoimikunnan jäseninä on sellaisia keskeisiä yhteistyötahoja aluehallintoviraston toimialueelta, joilla on merkittävä rooli varautumisessa sekä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa paitsi oman toimintansa osalta niin alueellisen yhteistoiminnan näkökulmasta. Valmiustoimikunnan kokouksiin kutsutaan tarvittaessa erikseen myös muiden toimijoiden edustajia ja asiantuntijoita.

Aluehallinnon yhteinen varautuminen poikkeusoloihin ja häiriötilanteisiin kuuluu valtioneuvoston ohjesäännön mukaan sisäministeriön toimialaan. Sisäministeriössä pelastusosasto käsittelee asiat, jotka koskevat aluehallinnon yhteistä varautumista poikkeusoloihin ja häiriötilanteisiin.

Valmistoimikunnan puheenjohtajana toimii Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja sekä varapuheenjohtajana pelastustoimi ja varautuminen vastuualueen johtaja.

Pohjois-Suomen alueellisen valmiustoimikunnassa edustettuna olevat tahot

Kainuun elinkeno-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kainuun prikaati

Kainuun rajavartiosto

Kajaanin kaupunki

Kainuun hyvinvointialue

Kainuun valmiusfoorumi

Jokilaaksojen turvallisuusfoorumi

Oulu-Koillismaan valmius ja turvallisuus foorumi

Pohjois-Pohjanmaan elinkeno-, liikenne- ja ympäristökeskus

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde)

Pohjois-Pohjanmaan liitto

Länsi-Suomen merivartiosto

Oulun poliisilaitos

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli

Oulun kauppakamari

Oulun kaupunki

Maahanmuuttovirasto

Suojelupoliisi

Oulun käräjäoikeus

Kainuun käräjäoikeus

Pohjois-Suomen elinkeinoelämän alueellinen varautumisyhteistyö - toimikunta (ELVAR-toimikunta)

Suomen Punainen Risti, Oulun piiri

Yleisradio Pohjois-Suomi

Pohjois-Suomi
Turvallisuus ja varautuminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketPohjois-Suomen aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Laskutuspalvelun käyttäminen – olivatko työntekijät työsuhteessa vastaajayhtiöön22.3.2023 12:51:16 EET | Tiedote

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi asbestipurkutyötä suorittavan yhtiön toimitusjohtajalle 40 päiväsakkoa. Yhtiölle esitetty yhteisösakkovaatimus hylättiin. Käräjäoikeus arvioi asbestipurkutyössä esiin tulleiden laiminlyöntien lisäksi sitä, tulkittiinko laskutuspalvelua käyttäneet asbestinpurkajat kevytyrittäjiksi vai työstä vastanneen yhtiön tai työn laskuttaneen yrityksen työntekijöiksi. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 17.3.2023.

Regionförvaltningsverket i Norra Finland: Centret för stora rovdjur i Kuusamo ska ordna nödvändig tandvård för djuren senast 31.5.202322.3.2023 12:39:14 EET | Tiedote

I juli i fjol ålade Regionförvaltningsverket i Norra Finland centret för stora rovdjur i Kuusamo att rätta till de missförhållanden som observerats i skötseln av djuren senast 31.8.2022. Utifrån regionförvaltningsverkets begäran om utredning i november har centret för stora rovdjur inte inom utsatt tid, och inte heller därefter, ordnat en lämplig veterinärbesiktning av alla djur och inte skaffat vård för alla djur som behöver den.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto: Kuusamon Suurpetokeskuksen on järjestettävä eläimille tarvittava hammashoito 31.5.2023 mennessä22.3.2023 12:35:30 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on viime vuoden heinäkuussa määrännyt Kuusamon Suurpetokeskuksen korjaamaan eläinten hoidossa havaitut epäkohdat 31.8.2022 mennessä. Aluehallintoviraston marraskuussa tekemän selvityspyynnön perustella suurpetokeskus ei ole määräaikaan mennessä, eikä sen jälkeenkään, aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti järjestänyt kaikille eläimille asianmukaista eläinlääkärin tekemää terveystarkastusta, eikä hankkinut hoitoa kaikille sitä tarvitseville eläimille.

Vid veckoslutsinspektioner på byggarbetsplatser övervakas användningen av utländsk arbetskraft och arbetssäkerheten21.3.2023 07:10:00 EET | Tiedote

I år görs arbetarskyddsinspektioner på byggarbetsplatser i Södra Finland under flera veckoslut. Vid inspektionerna övervakas särskilt användningen av utländsk arbetskraft och arbetssäkerheten. Samtidigt samlar man in information för den fortsatta övervakningen om hur arbetsgivaren iakttar anställningsförhållandets minimivillkor till exempel i fråga om lön och arbetstider. På detta sätt strävar man efter att bekämpa utnyttjandet av utländsk arbetskraft inom byggbranschen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme