Aluehallintovirasto AVI

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta kiitti Kainuun ripeitä koronatoimia (Pohjois-Suomi)

Jaa

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 14. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 1.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Valmiustoimikunta kiitti ripeistä ja onnistuneista alueellisten tautipesäkkeiden torjuntatoimista Kainuussa ja Raahessa. Kriisin kestävyydessä onnistuminen edellyttää hyvää yhteistyötä meiltä kaikilta. Arjen tilanteissa kuka tahansa voi altistua virukselle. Tartunnan saaneiden syyttely ja leimaaminen voivat vaikeuttaa viranomaisten työtä ja viestinnässä onnistumista.

ohjois-Suomen valmiustoimikunta aloitti työnsä kesätauon jälkeen tilanteessa, jossa alueella on koettu uusia paikallisia tartuntaryppäitä elokuun puolenvälin jälkeen. Tuorein COVID-19 tartuntarypäs tuli esiin perjantaina Kuhmossa, jonka johdosta viikonvaihteen aikana käynnistettiin Kainuun maakunnan alueella mittavia rajoitus-, jäljitys- ja eristämistoimia. Valmiustoimikunta totesi ripeät toimet oikein mitoitetuksi ja oikea-aikaisiksi. Erityisesti Kuhmon kaupungin ja Kainuun soten nähtiin onnistuneen viestinnässä tavalla, joka kelpaisi mallisuoritukseksi oppikirjaan. Altistuneiden vastuullisen toiminnan lisäksi viranomaisyhteistyö ja tiedonvaihto ovat ensisijaisia viruksen laajamittaisen leviämisen estämisessä. Nopea tiedottaminen ehkäisee huhujen leviämistä.

Koronavilkku jokaiseen kännykkään

Suomessa kaikkia viruksen tartuntaketjuja ei ole enää voitu jäljittää. Taudin jäljitystyössä auttaa THL:n maanantaina 31.8. julkaisema Koronavilkku-sovellus. Valmiustoimikunta suosittelee Koronavilkun lataamista jokaiseen kännykkään.

Valmiustoimikunta kannustaa kaikkia myös hengitysteiden pisaratartuntojen leviämiseltä suojaavan maskin käyttöä aina tilanteessa, jossa lähikontaktia ei voida välttää.

"Olemme jälleen uuden edessä. Uusi haasteemme on, miten löytää toimivat torjunta- ja hallintatoimet taudin ilmaantuessa alueellemme." Ylijohtaja Savolainen kertoi avauspuheenvuorossaan. Ylijohtaja summasi, että nyt olemme saaneet hallituksen linjaukset etätyön tarpeesta ja maskien käytöstä sekä Avien päätökset uusista kokoontumisrajoituksista. Näillä toimilla tehdään lähikontakteista mahdollisimman turvallisia niin työssä kuin vapaa-ajalla.   

Testikapasiteetti on parantunut

Suomalaiset ovat tähän mennessä noudattaneet suosituksia erinomaisen hyvin. Valmiustoimikunnassa nousi esille huoli lisääntyvästä välinpitämättömyydestä suositusten suhteen kuin myös tartunnan saaneiden tarpeeton syyttely ja leimaaminen. Alueemme testikapasiteetti on noussut ja testituloksen saaminen nopeutunut. Testeihin kannattaa edelleen mennä matalalla kynnyksellä, sillä koronaoireet voivat olla hyvinkin lieviä.

Elinkeinojen ja yritysten toimintaan virusepidemian toivotaan aiheuttavan mahdollisimman pieniä vaurioita. Altistumisien vuoksi yritykset voivat joutua sulkemaan ovensa karanteenien aiheuttaman työvoimapulan vuoksi. Matkailuelinkeinojen jatkumiselle etsitään Kuusamossa ja Kainuussa uusia turvallisia ratkaisuja turistien palvelemiseksi. Elinkeino kehittää uusia käytäntöjä, kuten matkailukäytävää, jossa elinkeino voisi toimia levittämättä tartuntariskiä ympäristössään.

Alueellinen yhteistyö toimii

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto jatkaa verkostojen työtä kesätauon jälkeen. Alueellisen valmiustoimikunnan lisäksi Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on koonnut verkostoihin kuntajohtajat, sivistystoimen johtajat, sosiaalitoimen johtajat ja perusturvajohtajat, sekä kriisiviestijät ja päivittäistavarahuollon toimijat.

Lisätietoja:

Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja

terttu.savolainen@avi.fi, puhelin 0295 017 551


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintä

Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9–16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.

0295 016 000viestinta@avi.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto AVI
Aluehallintovirasto AVIAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto AVI

Rakennustyöntekijä putosi 2,5 metrin korkeudesta – sakkoja päätoteuttajalle ja työnantajalle16.9.2020 10:26:02 EESTTiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 18.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut työmaalla aliurakoitsijana toimineen, tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työnantajan 25 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi päätoteuttajana toimineen pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon ja päätoteuttaja 10 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Valmiustoimikunta: Pohjois-Suomessa hyvä valmius alueellisiin päätöksiin ja viruksen torjuntatoimiin (Pohjois-Suomi)15.9.2020 14:52:06 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 15. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 15.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Kokouksessa käytiin läpi valtioneuvoston hybridistrategian mukaiset alueellisen päätöksenteon muodot ja toimivalta viruksen torjuntatoimissa. Aluehallintoviraston roolina on valvoa ja ohjata kuntia, kuntayhtymiä ja sairaanhoitopiirejä COVID-19 pandemian hoidossa määrätyn työnjaon mukaisesti.

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisten palvelujen puolesta28.8.2020 08:30:00 EESTTiedote

Tänään 28.8.2020 korona-ajan 6. kokoukseensa kokoontunut Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto totesi, että kauppojen tavara- ja ruokahuollossa ja logistiikassa on onnistuttu luomaan mallit, joilla toiminta pystytään varmistamaan sekä mahdollisen COVID-19 aallon että paikallisten tartuntaryppäiden ilmaantuessa alueellamme. Avoimia työpaikkoja on tällä hetkellä palvelualoilla runsaasti. Oleellisinta kuitenkin on, että asiakkaiden huomio saadaan pysymään turvallisessa asioinnissa kaupoissa, ravintoloissa ja palveluissa. Varovaisuus on edelleenkin valttia!

Den regionala beredskapskommittén 27.8.2020: Den största utmaningen vid sjukdomsbekämpningen är "coronatröttheten"27.8.2020 08:30:00 EESTTiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté ordnades den 27 augusti 2020 på distans och mötet hölls nu för trettonde gången. Marko Pukkinen, ordförande för mötet och regionförvaltningsverkets överdirektör, gick i sitt inledande anförande igenom händelserna i samband med beslutet om sammankomstbegränsningar som meddelades i början av veckan. – Förutom att vi visserligen beaktar social- och hälsovårdsministeriets styrningsbrev så styrs vi framförallt av information som produceras av Institutet för hälsa och välfärds och våra egna sakkunniga och 50 personers gränsen är helt i linje med vad vi redan hade kommit till i frågan. Utvecklingen av sjukdomsläget är överlag nu sådan att det är rätt beslut. Det som tidigare var en rekommendation att vidta skyddsåtgärder i mindre evenemang ändrades i det här beslutet till ett föreläggande. Orsaken till att restriktionerna är de samma i alla regioner är "evenemangsturismen", det finns många som förflyttar sig efter evenemangen, berättade Pu

Matti ja Liisa Koti Oy:n toimintayksiköissä itsemääräämisoikeutta koskevat ohjeet, lääkehoitosuunnitelmat ja lääkeluvat saatava kuntoon viipymättä - aluehallintoviraston valvontapäätös27.8.2020 08:30:00 EESTTiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on 10.8.2020 antanut Matti ja Liisa Koti Oy:tä koskevan valvontapäätöksen. Aluehallintovirasto määrää palveluntuottajan laatimaan mielenterveyskuntoutujien itsemääräämisoikeutta koskevan ohjeistuksen ja varmistamaan, että henkilöstö tuntee ohjeistuksen ja noudattaa sitä kaikissa tilanteissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme