Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta: koronarajoituksien purku on oltava maltillista ja asteittaista

Jaa

Keski-Pohjanmaan paikalliset tartuntaryppäät osoittavat, että riski tartuntatilanteen nopeasta huononemisesta on todellinen. Siksi on tärkeää yhä noudattaa annettuja suosituksia.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunnan 18.5. pidetyssä kokouksessa todettiin, että alueen sairaanhoitopiireissä on pärjätty epidemian torjunnassa hyvin, mutta tilanne on herkkä muutoksille.

- Nopeat muutokset huonompaan suuntaan ovat mahdollisia.Esimerkkinä tästäKeski-Pohjanmaa, joka siirtyi vauhdilla maan parhaasta tautitilanteesta huonoon. Virusta on edelleen liikkeellä. Siksi meidän tulee yhä noudattaa annettuja ohjeita. Rajoituksia tulee purkaa maltillisesti ja asteittain. Rokotuksista ei ole vielä tässä vaiheessa riittävää suojaa, totesi toimikunnan puheenjohtaja, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen.

Exit-strategia nojaa rokotuksiin

Rokotuksen saaneita suomalaisia on tällä hetkellä 2,1 miljoonaa. Kokouksessa vieraillut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoi, että Suomen exit-strategia nojaa rokotuksiin. Salminen arvioi, että kesäkuun loppuun mennessä riskiryhmien rokotesuoja on jo hyvä. Tavoitteena on tarjota rokotusmahdollisuus kaikille yli 16-vuotiaille heinäkuun loppuun mennessä.

Salminen muistutti myös, että tautitilanne voi alueellisesti huonontua nopeasti ja rajoituksia voidaan joutua palauttamaan käyttöön.

Korona-ajan oppeja hyödynnetään

On tärkeää, että koronavuoden opit hyödynnetään alueellisen varautumisen kehittämisessä. Valmiustoimikunta tulee arvioimaan toimintaansa alueellisen varautumisen ja valmiuden kehittämisessä.

-Meillä on nyt konkreettinen tuntuma siitä, miten laajamittainen kriisinhallinta vaikuttaa arkipäivän elämäämme.  Me tiedämme käytännön tasolla, mitä onnistunut epidemian hoito vaatii, ja mitkä ovat kriisinhoidon menestyksen avaimet. Kriisin jälkihoitona meidän tulee yhdessä pohtia, miten meidän tulisi koronavuoden oppien valossa varautua alueellisesti jatkossa, ylijohtaja Savolainen totesi.

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 8.06.2021 klo 10.00.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylijohtaja Terttu Savolainen, p. 050 583 9912, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Egentliga Finland befinner sig på coronaepidemins basnivå, restriktionerna för sammankomster hävs15.6.2021 14:20:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har fattat ett beslut som innebär att deltagarantalet i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Egentliga Finland inte längre begränsas. Landskapet har övergått till coronaepidemins basnivå, vilket innebär att man inom kommunerna i landskapet från och med den 16 juni kan ordna evenemang och tillställningar inomhus och utomhus utan deltagarbegränsningar.

Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä lievennetään koronarajoituksia 16.6. alkaen15.6.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lieventää alueellisten koronakoordinaatioryhmien suositusten mukaisesti Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kokoontumisrajoituksia 16.6.2021 alkaen. Tilaisuuksia voi järjestää ilman henkilömäärärajoitusta, mutta osallistujien terveysturvallisuus täytyy varmistaa. Lisäksi alueilta kumotaan ns. turvavälipäätös, joka on velvoittanut laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita takaamaan asiakkaille mahdollisuuden säilyttää turvavälit.

Pakollinen terveystarkastus jatkuu Lapin rajanylityspaikoilla riskimaista maahan tuleville, mutta rajaohjeisiin on tullut muutoksia15.6.2021 12:45:49 EEST | Tiedote

Lapin aluehallintovirasto määrää pakollisen terveystarkastuksen kaikille riskimaista Enontekiön, Inarin, Kemin, Kittilän, Kolarin, Muonion, Pellon, Rovaniemen, Sallan, Tornion, Utsjoen ja Ylitornion rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville. Tarkastukseen osallistutaan maahantulon jälkeen. Kaksi koronarokotusta saaneiden ei tarvitse käydä koronatestissä.

Alueelliset verkostot näyttivät voimansa pandemiassa, kuntajohtajat kiittivät15.6.2021 10:11:40 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja alueen kuntajohtajien verkosto kokoontui vuoden 2021 kevätkaudella 22. kerran pohtimaan koronaepidemian torjuntatoimia Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Verkostoa vetävän ylijohtaja Terttu Savolaisen mukaan keväällä alueellinen epidemian torjunnan hybridistrategia toteutui erinomaisesti. Niissä kunnissa ja alueilla, joissa tarvittiin yleistä linjaa tiukempia rajoituksia, päätökset tehtiin ripeästi.

Coronabegränsningarna lindras i huvudstadsregionen och Mellersta Nyland den 15 juni, i vissa delar av Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt14.6.2021 16:17:17 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som lindrar sammankomstbegränsningarna i bland annat huvudstadsregionen. I Östra Nyland och största delen av västra Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt från och med den 15 juni. Dessutom upphävs i regionen det så kallade beslutet om säkert avstånd som i omfattande grad har förpliktat aktörer som svarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik att trygga möjligheten för kunderna att hålla säkert avstånd.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme