Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta: Turvallisuusratkaisujen superviikko

Jaa

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui tiistaina 10.5.2022 ja sai tilannekatsauksen kansainvälisten kriisien leviämisen ehkäisystä maahamme, heijastevaikutuksiin vastaamisesta, pakolaisten maahantulon järjestämisestä kunnissa, huoltovarmuudesta sekä koronatilanteesta ja työtaisteluiden vaikutuksista.

Alkanut viikko on turvallisuuspolitiikan tärkeiden ratkaisujen viikko eduskunnassa. Hybridivaikuttamisen yrityksiin, informaatiovaikuttamiseen, kyberhyökkäyksiin ja hämmennystä provosoiviin tekoihin on varauduttu.

”Samalla kun Suomen NATO- prosessi etenee, niin vaikuttamisyritykset tiivistyvät ja sanakäänteet kovenevat – meidänkin on syytä olla tarkkaavaisia tämän suhteen ja tarvittaessa korjata valeuutisia ja katkaista huhuilta siivet,” puheenjohtaja, ylijohtaja Terttu Savolainen totesi avauksessaan.

Varautuminen jokaisen kansalaisen asia

Valmiustoimikunta kävi keskustelun kansalaisten varautumisen edistämisestä.

Jo yli miljoona suomalaista on hankkinut 72 tunnin varautumisen kotivaran.

Jokaisen kansalaisen on hyvä pitää yllä medialukutaitoa, torjua epäilyttävä vaikuttaminen sekä erilaiset id-tunnusten kalasteluyritykset.

Puheenjohtaja Savolainen muistutti, että Ukrainan sodan vaikutukset tuntuvat siviiliyhteiskunnassa monella tavalla: ”Erityisesti energiakysymyksissä ja maailmanlaajuisena ruuan hinnan nousuna ja jo lähitulevaisuudessa ruokapulana maailmalla.”

Valmiustoimikunta kuuli Pohjois-Suomen aluehallintoviraston kokoaman alueellisen strategisen tilannekuvan. Kokonaisturvallisuus muodostuu monella tasolla, ja kuntien rooli on tässä aivan keskeinen.

”Aluehallintovirastoissa olemme Ukrainan tilanteen johdosta vahvistamassa toimia, joilla voimme tukea kuntien varautumistoimia, ja näin parantaa siviilivalmiuden tilaa,” ylijohtaja Savolainen kertoi.

Sotaa paenneiden rekisteröityminen tärkeää

Maahanmuuttoviraston puheenvuorossa käytiin läpi Ukrainan pakolaistilanteen näkymät Suomen ja Pohjois-Suomen näkökulmasta. Tulijoiden tulisi rekisteröityä poliisin tai rajavartiolaitoksen henkilöstölle. Vastaanottokeskuspaikat ovat riittäneet hyvin. Matkailijastatuksella maassa voi olla enintään 90 päivän ajan, jolloin viimeistään on kansainvälistä suojelua haettava.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut sotaa pakenevia ukrainalaisia lähes kaikkiin Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kuntiin. Alueella vastaanottokeskuksia on Kajaanissa, Oulussa, Raahessa ja Siikajoen Ruukissa. Kunnille järjestetään informaatiotilaisuuksia laajasti lähiviikkojen aikana.

Yhteistyö toimii

Eri hallinnonalat valmistautuvat erilaisiin häiriötilanteisiin. Poliisin toimintakentällä pandemian väistymisen myötä esimerkiksi eri kansallisuuksien väliset häiriöt nuorten keskuudessa ovat lisääntyneet. Ukrainan tilanteeseen liittyviä tapahtumia ei rekisteröitymisten kirjausten lisäksi ole ollut. Rajaturvallisuuteen vaikuttavia signaaleja ei ole havaittu. Viranomaisten, kuntien ja kolmannen sektorin kesken yhteistyö toimii erinomaisesti.

Valmiustoimikunta kuuli myös Pohjois-Suomen aluehallintoviraston laatiman alueellisen huoltovarmuuden katsauksen. Keskustelussa puntaroitiin myös työtaisteluiden mahdollisia vaikutuksia alueellamme.

Alueellisten valmius- ja turvallisuusfoorumien puheenvuoroissa

Jokilaaksojen valmius- ja turvallisuusfoorumi, Kainuun valmiusfoorumi ja Oulu-Koillismaan valmius- ja turvallisuusfoorumi raportoivat toiminnastaan.

Pohjois-Suomen alueelle suurin ja merkittävin asia on viikko sitten tapahtunut Fennovoiman ja RAOSin (päätoteuttaja, Rosatom State Atomiс Energy Corporation) välisen sopimuksen irtisanominen.

Varautumisen yhteensovittamiselle ja kuntien tuelle on suuri tilaus

Aluehallintovirastossa jatkamme huhtikuun infotilaisuuden jälkeen kuntien luottamushenkilöille kohdistuvaa koulutusta varautumisosaamisen lisäämiseksi.

Kesäkuussa Raahessa järjestettävän alueellisen maanpuolustuskurssin lisäksi kutsumme ensi syksynä koolle maanpuolustuskurssin kuntien luottamushenkilöille.

Valmiustoimikunnan sateenvarjon alla aluehallintovirastossa valmistellaan varautumisen uutiskirjettä erityisesti kohderyhmänä kuntien luottamushenkilöt ja muut viranhaltijat. Uutiskirje käsittelee varautumista keskeisten vastuussa olevien viranomaisten näkökulmasta.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Terttu Savolainen, p. 0295 017 551, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
Johtaja Petteri Koskinen, p. 0295 017 544, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
etunimi.sukunimi@avi.fi

Pohjois-Suomi

Korona
Turvallisuus ja varautuminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme