Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Pohjoisbaanan linjaus kulkee junaradan varressa Käpylästä Vantaan rajalle – kerro mielipiteesi suunnitelmasta

Jaa

Helsingin kaupunki laatii parhaillaan yleissuunnitelmaa pyöräliikenteen pääreitille junaradan varteen Käpylän ja Vantaan rajan välille, yhteensä noin 9 kilometrin matkalle. Pohjoisbaanasta tavoitellaan sujuvaa ja laadukasta pyöräliikenteen pääyhteyttä. Linjausvaihtoehto on nyt päätetty ja kaupunkilaisia kannustetaan kertomaan mielipiteensä suunnitteluratkaisuista. Yleissuunnitelmaluonnokseen voi tutustua ja siitä voi antaa palautetta Kerro Kantasi -verkkopalvelussa 22.5. asti.

Havainnekuva pohjoisbaanasta Tapanilan aseman kohdalta. Kuva: WSP.
Havainnekuva pohjoisbaanasta Tapanilan aseman kohdalta. Kuva: WSP.

Helsingin suunnitelmissa on rakentaa koko kaupungin kattava laadukkaiden pyöräteiden, baanojen verkko. Baanat mahdollistavat nopean, suoran ja tasavauhtisen pyöräliikenteen. Pohjoisbaana on osa rakentuvaa baanaverkostoa, muodostaen suoran yhteyden Käpylästä Vantaan rajalle. Se kulkee junaradan itäpuolella yhdistäen matkallaan Oulunkylän, Pukinmäen, Malmin, Tapanilan ja Puistolan.

Parhaillaan laadittavassa yleissuunnitelmassa laaditaan lähtökohdat tarkemmalle suunnittelulle: määritetään Pohjoisbaanan linjaus ja suunnitteluratkaisut sekä arvioidaan niiden toteutuskustannuksia. Lisäksi arvioidaan hankkeen vaikutuksia liikenteeseen kulkumuodoittain, ympäristöön ja päästöihin.

Jatkosuunnitteluun valittiin lähimpänä junarataa kulkeva linjausvaihtoehto

Yleissuunnitelmaa laadittaessa tarkasteltiin aluksi useita eri reittivaihtoehtoja Pohjoisbaanalle. Tehtyjen tarkastelujen ja kaupunkilaisilta kerätyn palautteen perusteella jatkosuunnitteluun valittiin reittilinjaus, joka kulkee koko matkan Käpylästä Vantaan rajalle junaradan varressa. Rataa myötäilevä linjaus tukee parhaiten baanalle asetettuja tavoitteita reitin suoruudesta ja tasaisuudesta, verkoston jatkuvuudesta sekä saavutettavuudesta. Lisäksi radan varressa kulkeva linjaus minimoi risteämiset muun liikenteen kanssa parantaen liikenneturvallisuutta ja pyöräliikenteen sujuvuutta.

Yleissuunnitelmassa esitettävä linjaus kulkee monin paikoin nykyistä radan varressa kulkevaa pyöräreittiä pitkin. Täysin uusia reittilinjauksia on Taivaskalliossa, Pukinmäessä Kehä I:n kohdalla ja Tapanilassa. Malmilla pyöräliikenteen väylä siirtyy koko Malminkaaren matkalla ajoväylän toiselle puolelle radan viereen. Tapanilassa uusi reittilinjaus kulkee Saniaistien eteläosasta radan varteen ja jatkaa radan varressa Tapanilan asemalle saakka alittaen Fallkullantien ja ylittäen Tapanilan aseman alikulun. Lisäksi Puistolan aseman kohdalla baanan pyöräliikenne erotellaan aseman alikulun liikenteestä erilleen omaan tasoonsa.

Osalla matkaa Pohjoisbaana on suunniteltu toteutettavan pyöräkatuna, jolla autolla on kuljettava pyöräliikenteen tahtiin. Pyöräkatuosuudet sijaitsevat Savelassa ja Puistolassa. Lisäksi linjaukselle on esitetty kolme uutta siltaa sekä nykyisten siltojen uusimista ja leventämistä baanaliikenteen tarpeisiin paremmin soveltuviksi. Suunnitellut uudet siltapaikat ovat Vantaanjoella, Kehä I:llä sekä Tapanilan asemalla.

Suunnittelun eteneminen ja osallistuminen

Tarkempiin suunnitelmiin ja havainnekuviin voi tutustua Kerro kantasi -palvelussa, missä kaupunkilaisia kannustetaan kertomaan mielipiteensä yleissuunnitelmaluonnoksesta. Kyselyyn voi vastata 22.5.2022 asti.

Pohjoisbaanan yleissuunnitelman laadinta on loppusuoralla ja yleissuunnitelman on määrä valmistua keväällä 2022. Pohjoisbaanan toteutuu osissa ja sen rakentaminen voi alkaa toteutussuunnittelun jälkeen 2023 alkaen. Koko yhteyden valmistumisaikataulu varmentuu tarkemmassa suunnittelussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teppo Pasanen
liikenneinsinööri
kaupunkiympäristön toimiala
liikenne- ja katusuunnittelu
puh. 09 310 37123
teppo.pasanen@hel.fi

Kuvat

Havainnekuva pohjoisbaanasta Tapanilan aseman kohdalta. Kuva: WSP.
Havainnekuva pohjoisbaanasta Tapanilan aseman kohdalta. Kuva: WSP.
Lataa
Havainnekuva pohjoisbaanasta Kehä I silta, Pukinmäen aseman kohdalta. Kuva: WSP.
Havainnekuva pohjoisbaanasta Kehä I silta, Pukinmäen aseman kohdalta. Kuva: WSP.
Lataa
Havainnekuva Malmin keskustan kohdalta. Kuva: WSP.
Havainnekuva Malmin keskustan kohdalta. Kuva: WSP.
Lataa
Havainnekuva Veräjälaakson ja Savelan välistä Vantaanjoen kohdalta. Kuva: WSP.
Havainnekuva Veräjälaakson ja Savelan välistä Vantaanjoen kohdalta. Kuva: WSP.
Lataa
Havainnekuva Savelan kohdalta, pyöräkatu. Kuva: WSP.
Havainnekuva Savelan kohdalta, pyöräkatu. Kuva: WSP.
Lataa
Pohjoisbaanan linjaus kartalla.
Pohjoisbaanan linjaus kartalla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 19.5.202219.5.2022 19:03:51 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 19.5.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 9.6.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme