Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjoisessa yhteistyö toimii – strategisesti keskeiset yhteydet korostuvat muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa

Jaa
Pohjoisen Turvallisuusfoorumi kokosi Ouluun noin 200 kuulijaa tänään.

Pohjois-Suomen ja Lapin aluehallintovirastojen sekä Oulun kaupungin yhteisesti järjestämä Pohjoisen Turvallisuusfoorumi kokosi Ouluun noin 200 kuulijaa 17.2.2023. Foorumin aiheena oli turvallisuuspoliittisen tilanteen muutos ja pohjoisen merkitys Suomen turvallisuudelle.

Päivän aikana keskusteltiin pohjoisen muuttuneesta geopoliittisesta tilanteesta ja sen vaikutuksista. Lisäksi kuultiin Suomen kokonaisturvallisuuden mallista ja turvallisuusstrategiasta.

"Pohjoinen on turvallisuuspoliittisesti tärkeä alue. Täältä löytyy runsaat luonnonvarat, merkittävää teollisuutta ja energiatuotantoa. Lisäksi sijainti on strategisesti tärkeä – kytkeehän pohjoinen Suomen maantieteellisesti länteen", totesi Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen ja jatkoi:

"Nämä strategisesti keskeiset yhteydet korostuvat muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Erityisen tärkeitä ne ovat häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa."

Verkostot helpottavat yhteisten asioiden hoitamista

Alueellisten ja paikallisten yhteistyöverkostojen merkitys nousi voimakkaasti esiin iltapäivän paneelikeskustelussa, jossa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Jonas Liimatta, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johtaja Petteri Koskinen, Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen ja turvallisuuskomitean pääsihteeri Petri Toivonen keskustelivat siitä, miten vahvistamme pohjoisen turvallisuutta.

Toimijoiden yhteistyöverkostot osoittivat arvonsa erityisesti koronapandemian aikana. Aluehallintovirastojen ylläpitämät alueelliset valmiustoimikunnat ja muut yhteistyöelimet kokoontuivat jakamaan yhteistä tilannekuvaa ja varmistamaan laajan alueellisen tilanneymmärryksen syntymisen. Tämä auttoi pandemian tehokkaassa hoitamisessa.

"Aluehallintovirastojen toteuttamien alueellisten maanpuolustuskurssien ja seminaarien, valmiusharjoitusten ja valmiustoimikuntatyön myötä alueille on muodostunut toimivia monialaisia kumppanuuksia, ja ne ovat vahvistaneet omalta osaltaan pohjoisen turvallisuutta", kertoi johtaja Petteri Koskinen.

Lapin aluehallintoviraston ylijohtaja Kaisa Ainasoja summasi seminaaripäivän annin: pohjoisella on suuri merkitys koko Suomen turvallisuudelle. Tämä on tullut päivän aikana esiin vahvasti ja monesta eri näkökulmasta.

"Meillä on täällä pohjoisessa yhteisen tekemisen meininki. Alueellinen turvallisuusyhteistyömme lisää yhteiskunnan resilienssiä ja kansalaisten turvallisuuden tunnetta", kiteytti Ainasoja.


Lisätietoja:
Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, puh. 0295 017 551
Ylijohtaja Kaisa Ainasoja, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, puh. 0295 017 345

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Den som blivit överkänslig för epoxi i arbetet måste byta bransch – förebyggande arbetarskyddstillsyn inom byggbranschen16.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Arbetarskyddsmyndigheterna börjar inrikta tillsynen över användningen av epoxiföreningar i anslutning till företag inom byggbranschen. "Vi övervakar, handleder och instruerar arbetsplatser för att minska yrkessjukdomar och arbetsrelaterade sjukdomar som beror på skadlig exponering. Vi strävar efter att säkerställa att nödvändiga skyddsåtgärder i anslutning till kemiska agenser har vidtagits i enlighet med de krav som finns i lagen", säger inspektör Hanna Vainio-Hietanen vid regionförvaltningsverkets ansvarsområde för arbetarskyddet.

Työssä epoksille herkistynyt joutuu vaihtamaan alaa – ennaltaehkäisevää työsuojeluvalvontaa rakennusalalle16.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Työsuojeluviranomaiset alkavat kohdentaa valvontaa rakennustyöyrityksiin liittyen epoksiyhdisteiden käyttöön. ”Valvomme, opastamme ja ohjeistamme työpaikkoja, jotta haitallisesta altistumisesta johtuvat ammattitaudit ja työperäiset sairaudet vähenisivät. Pyrimme varmistamaan, että kemiallisiin tekijöihin liittyvät tarvittavat suojelutoimenpiteet on tehty lain vaatimusten mukaisesti”, sanoo tarkastaja Hanna Vainio-Hietanen Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme