Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Pohjoismaat painuvat taantumaan – inflaatio vei keskuspankeilta tärkeän korkotyökalun

Jaa

Danske Bank ennustaa Nordic Outlook -katsauksessaan, että Pohjoismaat painuvat ensi vuonna taantumaan. Taustalla on sitkeä inflaatio, jota keskuspankit ovat pyrkineet hillitsemään ohjauskorkojen nostoilla. Se iskee talouden kokonaiskysyntään. Ennustenäkyvyys on tällä hetkellä heikko.

Danske Bank ennustaa, että Ruotsin bruttokansantuote supistuu ensi vuonna 1,2 prosenttia. Tanskassa talous supistuisi 0,6 prosenttia ja Suomessa 0,2 prosenttia.

Pohjoismaiden valopilkku on Norja. Siellä nousseet öljyn ja kaasun hinnat ovat tukeneet bruttokansantuotetta. Globaali kasvun hidastuminen näkyy kuitenkin myös Norjassa, jonka talouskasvun Danske Bank uskoo hidastuvan ensi vuonna 0,9 prosenttiin.

”Taantumaa ennustetaan epätavanomaisissa oloissa, koska häämöttävää taantumaa voi yleensä torjua keventämällä rahapolitiikkaa. Tällä kertaa inflaatio on niin korkea, että tämä ei ole keskuspankeille vaihtoehto. Arvioimme, että Pohjoismaiden taloudellinen toimeliaisuus ja työllisyysaste painuvat hienoisen ylikuumenemisen jälkeen kestävämmälle tasolla, mutta riski heikommasta kehityksestä on ilmeinen”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Las Olsen.

Asuntojen hinnat laskevat

Danske Bank ennustaa asuntojen halpenevan Pohjoismaissa. Suurta muutosta ei kuitenkaan povata. Ruotsalaiset asunnot ovat halventuneet tänä vuonna 6 prosenttia vuoden alusta mitattuna. Tukholmassa asuntojen hinnat ovat laskeneet 9 prosenttia ja Malmössä 8 prosenttia.

”Korkojen nousu näkyy nyt asuntojen hinnoissa. Vaikka Ruotsissa asuntojen hinnat ovat laskeneet selvästi, emme usko laskun jatkuvan vastaavana. Ruotsissa asuntojen hinnat ovat myös nousseet erittäin nopeasti, ja markkina eroaa huomattavasti Suomesta liikkeissään”, Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo.

Ensi vuonna pankki ennustaa asuntojen hintojen laskevan Suomessa 1 prosentin. Ruotsissa hintojen ennustetaan laskevan 8 prosenttia, Tanskassa 5,9 prosenttia ja Norjassa 2,1 prosenttia.

Inflaatio nakertaa kotitalouksien ostovoimaa

Kotitalouksien ostovoima kärsii nyt koko Pohjolassa. Toistaiseksi yksityinen kulutus on pitänyt pintansa, mutta se tulee todennäköisesti supistumaan. Moni kotitalous on nyt hyötynyt koronavuosina kerätyistä puskureista.

”Nousseiden hintojen lisäksi kotitalouksien ostovoimaa vähentää korkojen nousu etenkin Ruotsissa ja Norjassa, jossa kotitaloudet ovat velkaantuneempia, ja valtaosa velasta on sidottu vaihtuviin korkoihin. Suomessa monella kotitaloudella korontarkistuspäivään on vielä aikaa, ja osa hyötyy nyt korkosuojauksesta”, sanoo Pasi Kuoppamäki.

Ensi talvena kotitalouksien ostovoimaa määrittää etenkin energian hinta. Kylmät säät voivat näkyä hintapiikkeinä jo valmiiksi kalliissa hinnoissa. Taustalla on Venäjän Eurooppaan kohdistama energiakiristys.

”Arvioimme, että energian hintapiikeillä on Pohjoismaista merkitystä etenkin Suomelle, jossa on paljon energiaintensiivistä teollisuutta. Energian saatavuuteen voi tulevana talvena vaikuttaa myös sabotaasi, kuten Nord Stream -kaasuputkiin kohdistuneet räjähdykset Ruotsin ja Tanskan lähellä osoittivat. Tilanteen eskaloituminen entisestään voi aiheuttaa arvaamattomia talousvaikutuksia, ja vaikuttaa jo nyt kuluttajien mielialaan”, sanoo Pasi Kuoppamäki.

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme – asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bankin sijoitusnäkemys: Osakemarkkinoilla syytä olla yhä varovainen – hyviä mahdollisuuksia joukkovelkakirjoissa1.12.2022 13:00:00 EET | Tiedote

Danske Bankin tuore sijoitusnäkemys suosittelee edelleen varovaista suhtautumista osakemarkkinoihin ja näkee hyviä mahdollisuuksia joukkovelkakirjoissa. Sekä osakkeissa että joukkovelkakirjoissa Danske Bank kehottaa pitämään etäisyyttä markkinoiden riskialtteimpiin osiin. Suositus jatkaa ylipainotusta yhdysvaltalaisiin osakkeisiin, alipainotusta eurooppalaisiin sekä neutraalia painotusta kehittyviin markkinoihin ja Japaniin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme