Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pohjoismaiden pääkaupungeista Helsingissä vihreiden kannatus vahvinta

Jaa

Vuoden 2021 kuntavaaleissa kokoomus ja vihreät säilyivät Helsingin suurimpina puolueina. Helsingin kuntavaalien tuloksia vertailtaessa muiden Pohjoismaiden pääkaupunkien paikallisvaaleihin vihreiden kannatus oli vahvinta Helsingissä. Toisaalta myös perussuomalaiset pärjäsi pääkaupunkitasolla oikeistopopulistisista tai uusnationalistisista puolueista parhaiten. Nämä tiedot ja muita vaalituloksia selviävät kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Vuoden 2021 kuntavaalit Helsingissä.

Kuva: Marjo Karttunen
Kuva: Marjo Karttunen

Tanskassa kuntavaalit pidettiin vuonna 2017, Ruotsissa vuonna 2018 ja Norjassa vuonna 2019. Eri puolueiden menestystä Pohjoismaiden pääkaupungeissa vertailtiin näiden vaalien tulosten avulla.

Pohjoismaisten puolueiden pääkaupunkikohtaisessa kannatuksessa suuria eroja

Pohjoismaisessa tarkastelussa vihreiden kannatus (19,8 prosenttia) oli vaalitappiosta huolimatta vahvinta Helsingissä. Myös Kööpenhaminassa sikäläisten ympäristöpuolueiksi luokiteltavien kahden puolueen yhteenlaskettu kannatus oli lähellä kahtakymmentä prosenttia. Oslossa vastaavan puolueen äänisaalis asettui vaalivoiton jälkeen noin viiteentoista ja Tukholmassa vaalitappion seurauksena noin kahdeksaan prosenttiin.

Oikeistopopulistiset tai uusnationalistiset puolueet saivat runsaasti ääniä näissäkin vaaleissa. Parhaiten pärjäsi pääkaupunkitasolla Suomen perussuomalaiset noin 10 prosentin kannatuksella. Ruotsidemokraattien kannatus oli myös nousussa (8 prosenttia), kun taas Dansk Folkeparti (5 prosenttia) ja Norjan Fremskrittspartiet (5,3 prosenttia) kärsivät vaalitappion.

Sosiaalidemokraattinen puolue oli viime kuntavaaleissa vahvin Kööpenhaminassa, jossa se sai 27,6 prosenttia äänistä ja heikoin puolestaan Helsingissä (14,4 prosenttia).

Pohjoismaiden pääkaupungit eroavat muusta maasta samansuuntaisesti

Kaikissa neljässä tarkastellussa maassa pääkaupunki näyttäytyy arvoliberaalimpana kuin koko maa keskimäärin. Sekä sosiaalikonservatiivisten että oikeistopopulististen puolueiden kannatus on Helsingissä, Tukholmassa, Oslossa ja Kööpenhaminassa alempi kuin koko maassa.

Sen sijaan sosiaalidemokraatteja vasemmistolaisempien puolueiden ja ympäristöpuolueiden kannatus on pääkaupungeissa suurempaa kuin valtakunnallisesti. Suurimmat erot löytyvät Suomen vihreiden ja Tanskan Enhedslisten-puolueen ja Alternativet-puolueen kohdalla.

Äänestysvilkkaus ja eri puolueiden kannatus vaihtelevat suuresti Helsingin eri alueiden välillä

Helsingissä äänestysprosentti on vaalista toiseen vaihdellut suuresti eri äänestysalueiden välillä. Vilkkaimmalla äänestysalueella äänestettiin vuonna 2021 lähes kaksi kertaa aktiivisemmin kuin hiljaisimmalla alueella. Helsingin korkein äänestysprosentti oli Länsi-Pakilan ja Tuomarinkylän peruspiireissä sekä Helsingin kantakaupungissa Vironniemen, Taka-Töölön ja Lauttasaaren peruspiireissä, joissa noin kolme neljästä äänioikeutetusta äänesti vaaleissa. Heikoimmillaan vaaliosallistuminen oli Jakomäen ja Mellunkylän peruspiireissä, joissa äänestysaste oli vain reilu 40 prosenttia.

Myös puolueiden kannatuksessa on Helsingin sisäisiä alueellisia eroja. Vihreät hallitsevat Kalliosta Herttoniemeen ulottuvaa, Vanhankaupunginlahtea ympäröivää vyöhykettä. Näillä alueilla vihreät sai yli viidesosan kaikista äänistä. SDP taas menestyi vuonna 2021 puolueista parhaiten Pukinmäen peruspiirin lisäksi kolmessa Itäisessä peruspiirissä Mellunkylässä, Vuosaaressa ja Myllypurossa. Näillä alueilla sosiaalidemokraatteja äänesti yli 22 prosenttia äänestäjistä. Perussuomalaiset taas oli kannatusosuudeltaan suurin puolue Jakomäessä 22,3 prosentin osuudella. Muissa peruspiireissä, eli niistä valtaosassa, kokoomuksen kannatus oli suurinta. Vahvinta kannatus oli Länsi-Pakilassa, jossa kokoomus sai äänistä 42 prosenttia.

Vuoden 2021 kuntavaalit Helsingissä (pdf). (Jenni Erjansola, Pasi Saukkonen, Ilkka Niemi & Saku Saarimaa)

Tiivistelmä

Lisätietoja:

Erikoistutkija Pasi Saukkonen
Kaupunginkanslia
pasi.saukkonen@hel.fi
Puh. 040-334 4800

Tutkija Jenni Erjansola
Kaupunginkanslia
jenni.erjansola@hel.fi
Puh. 040-121 7414

Viestinnän yhteyshenkilö:
Katri Lehtonen, kaupunginkanslian viestintä
katri.lehtonen@hel.fi
Puh. 040-167 7302

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Marjo Karttunen
Kuva: Marjo Karttunen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin väkiluku ylittää 700 000 asukasta vuonna 202824.9.2021 10:12:02 EEST | Tiedote

Helsingin kasvun ennustetaan jäävän tänä vuonna 2 000 asukkaaseen, kun 2010-luvulla kasvu on ollut keskimäärin 7 000 asukasta vuodessa. Ensi vuoden kasvuksi ennustetaan 4 400 ja kasvun oletetaan palautuvan lähelle tavanomaista vuodesta 2023 alkaen. Helsingin väkiluvun ennustetaan ylittävän 700 000 asukkaan rajan vuonna 2028. Tiedot selviävät Helsingin kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Helsingin ja Helsingin seudun väestöennuste 2020-2060 sekä Helsingin alueittainen väestöennuste vuoteen 2036.

THL:n uutta koronapassin lukusovellusta testattiin Helsingin kaupungin aamukahvitilaisuudessa24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Valtioneuvosto on jättänyt eduskunnalle esityksen, jonka perusteella koronapassin käyttöönotto Suomessa mahdollistettaisiin lokakuussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehittää parhaillaan koronatodistuksen QR-koodin lukusovellusta, jolla Omakannasta saatavaa koronatodistusta voitaisiin käyttää koronapassina. Ennen lukusovelluksen julkaisemista THL on halunnut kokeilla sen toimivuutta ja käytettävyyttä. THL pyysi Helsingin kaupungilta apua kokeiluun, johon kaupunki suostui mielellään. Helsingin kaupunki järjesti jo elokuussa kaksi tilaisuutta, joissa koronapassin mahdollisia toimintamalleja pilotoitiin.

Ekologinen kompensaatio ei estä luontokatoa – luontoa hävittävien hankkeiden hyvitykset eivät ole kattaneet heikennyksiä22.9.2021 09:32:25 EEST | Tiedote

Tuoreet tutkimukset osoittavat, ettei ekologisesta kompensaatiosta, eli elinympäristöhotelleista tai luontoa hävittävien hankkeiden hyvitysjärjestelmistä ole uudeksi keinoksi luontokadon estämiseen. Epäonnistumiset johtuvat yhteisten pelisääntöjen, ohjeiden, velvoitteiden ja seurannan puutteesta sekä kohteiden biodiversiteetin virhearvioinneista. Tiedot selviävät kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Ekologinen kompensaatio.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme