HUS

Pohjoismaiden suurimmassa koronaviruslaboratoriossa voidaan analysoida jopa 1000 näytettä tunnissa

Jaa

Koronavirusnäytteiden analysointi HUSin Koronakeskuksessa on saatu täyteen vauhtiin ja vastaukset valmistuvat nopeasti. HUSin Koronakeskus muodostuu HUSLAB virologian laboratoriosta Meilahdessa sekä SYNLAB Suomi Oy:ltä vuokratusta Kivihaan automaatiolinjastosta.

Koronakeskuksen tuotantoprosessi Kivihaassa on suunniteltu 1000 näytteelle tunnissa ja tuotantovälineiden määrä on mitoitettu tämän mukaisesti. Toistaiseksi näin suuren näytemäärän analysoinnille ei ole ollut tarvetta, mutta mahdollisuus on olemassa.

Kivihaassa prosessi on pitkälle automatisoitu ja muodostuu rinnakkaislaitteista, mikä tekee prosessista joustavan ja toimintavarman. Kun näytteet tulevat laboratorioon ne puretaan yksittäispakkauksistaan näytetelineisiin. Näytetelineet asetetaan korkinpoistaja-automaatille, joka korkin poiston lisäksi aktivoi näytteet laboratoriotietojärjestelmään sekä kirjaa näytteet väliohjelmistoon. Tämä mahdollistaa koko prosessin jäljitetyn seurannan. Pipetointirobotit, nukleiinihaponeristysautomaatit, PCR-laitteet sekä väliohjelmiston tulkintaohjelma takaavat nopean prosessin.

”Tietääksemme olemme Pohjoismaiden suurin koronaviruslaboratorio ja Euroopassa viiden suurimman joukossa”, kertoo SYNLAB Suomi Oy:n toimitusjohtaja Aarne Aktan.

Kivihaan automaatiolinjaston toiminta käynnistettiin ennätysajassa. HUSin hallitus teki hankintapäätöksen 21.9.2020. Ensimmäiset näytteet linjastolla analysoitiin 6.10.2020. Tässä välissä tehtiin pieniä rakennustöitä, asennettiin laitteet, tietojärjestelmät ja rekrytoitiin lisää henkilökuntaa.

Kivihaan automaatiolinjaston käynnistäminen tehtiin SYNLABin ja HUSin asiantuntijoiden yhteistyönä. ”Olen ollut mukana monenlaisissa projekteissa, mutta tämä on ollut nopeutensa puolesta omaa luokkaansa”, sanoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen HUSista.

Näytteenotto ja analysointi saumattomaksi ketjuksi

Kuluvan syksyn aikana HUSin alueen koronavirusnäytteenotto on siirretty kokonaisuudessaan HUS Diagnostiikkakeskuksen vastuulle ja samalla näytteenottoverkostoa on kehitetty. Kuljetusten järjestäminen näytteenottopisteiden ja Kivihaan laboratorion välille on ollut tärkeä osa kokonaisprosessia ja läpimenoaikojen lyhentämistä. HUS julkaisee ajankohtaista tietoa koronavirusnäytteenoton läpimenoajoista nettisivuillaan.

”Näytemäärät ovat viime päivinä lisääntyneet, mutta kokonaistoimitusajat ovat olleet tavoitteidemme mukaiset eli alle vuorokauden. Tämä kertoo, että näytteiden otto- ja analysointiprosessit on saatu hienosti toimimaan kokonaisuutena”, sanooLehtonen.

Koronavirusnäytteiden analysointi HUSLABin virologian laboratoriosta Meilahdessa jatkuu edelleen. Meilahden laboratoriossa keskitytään pääosin sairaalapotilaiden näytteiden analysointiin.

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme