Diakonissalaitos

Pohjoismainen pakolaistraumakonferenssi esittelee keinoja maahanmuuttajanuorten mielenterveyden tukemiseen

Jaa

Helsingissä 9.-10.12.2021 järjestettävä pakolaistraumakonferenssi kokoaa pohjoismaiset mielenterveysalan ammattilaiset yhteen keskustelemaan pakolaisten mielenterveyteen ja traumojen hoitoon liittyvästä tutkimus- ja kehittämistyöstä. Tänä vuonna erityisenä teemana on lasten, nuorten ja perheiden mielenterveys. Aihe on erittäin ajankohtainen kaikissa Pohjoismaissa.

The Nordic Conference for Professionals working with Traumatised Refugees järjestetään 22. kerran, ja sen tavoitteena on esitellä alan uusimpia tuulia sekä tiivistää yhteistyötä pohjoismaisten traumatoimijoiden kesken. Helsinkiin kokoontuu noin 250 pakolaisten mielenterveyteen ja traumoihin erikoistunutta ammattilaista.

Konferenssin teemana on tänä vuonna lasten, nuorten ja perheiden mielenterveys. Perheiden mukana sekä ilman huoltajaa maahan saapuneiden lasten ja nuorten määrä on kasvanut voimakkaasti tällä vuosikymmenellä. Aihe on siksi ajankohtainen kaikissa Pohjoismaissa. Tapahtumassa nostetaan esiin eri Pohjoismaissa käytössä olevia menetelmiä erityisesti traumaattisia tapahtumia kokeneiden lasten ja nuorten auttamiseksi.

Juuri julkaistussa, ja Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Belgiassa toteutetussa tutkimuksessa (Spaas ym., 2021) selvitettiin maahanmuuttajanuorten mielenterveyttä. Tutkimuksessa korostui traumaperäisten oireiden korkea esiintyvyys sekä pakolaisena että muista syistä maahan muuttaneilla nuorilla. Yksi traumaperäisen oireilun aiheuttaja oli perheestä eroon joutuminen. Koettu syrjintä puolestaan ennusti mielenterveysongelmia kaikilla tutkimukseen osallistuneilla nuorilla.

Turun yliopiston tutkija, dosentti Kirsi Peltonen oli toteuttamassa tutkimusta, ja hän on myös yksi tulevan pakolaistraumakonferenssin pääpuhujista. Peltosen aiheena on pakolaislasten traumaattisten kokemusten kohtaaminen kouluissa ja terveydenhuollossa.

”Traumojen hoito on moniammatillista työtä, jota tehdään yhteiskunnan eri tasoilla.Kouluilla, harrastuksilla, perusterveydenhuollolla ja erikoissairaanhoidolla on jokaisella oma roolinsa mielenterveyden tukemisessa. Perusosaaminenkin riittää pitkälle, mutta lisäksi ammattilaisten tietoisuutta on tärkeää lisätä esimerkiksi eri kulttuureista sekä traumatisoitumisesta”, Kirsi Peltonen sanoo.

”Ongelmiin tarttumisen lisäksi mielenterveyden tukemisessa on olennaista huomioida maahanmuuttajanuorten elämänkokemuksista nousevat voimavarat”, sanoo Peltonen.

Lasten, nuorten ja perheiden mielenterveyden lisäksi konferenssissa käsitellään muun muassa kidutuksen tunnistamista ja kidutettujen kuntoutusta, turvapaikanhakijoiden mielenterveyttä sekä traumaattista surua. Tavoitteena on jakaa hyviä käytäntöjä sekä vahvistaa pohjoismaista yhteistyöverkostoa.

22nd Conference for Professionals working with Traumatised Refugees järjestetään 9.-10.12.2021 Paasitornissa, Helsingissä. Järjestäjinä ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, HUS Psykiatria, Mieli ry ja Diakonissalaitos. Tapahtuma toteutetaan EU:n Kotouttamisrahasto AMIF:n tuella. Lisätietoja tapahtumasta ja konferenssiohjelma osoitteessa www.thl.fi/nctr2021 ja Twitterissä #NCTR2021.

Yhteyshenkilöt

Tutkija, dosentti Kirsi Peltonen,040 594 0791, kirsi.peltonen@utu.fi

Haastattelupyynnöt ja lisätietoa konferenssista myös: viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, Diakonissalaitos, 050 372 0828, jenni.sarolahti@hdl.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501https://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Hävikkiruuan logistiikkakeskus sai lentävän lähdön Oulussa: ruokaa jaetaan jo tuhansia kiloja viikossa26.1.2022 16:12:35 EET | Tiedote

Syksyllä avatun Prikka kiertoon -hävikkiruuan logistiikkakeskuksen toiminta on käynnistynyt vauhdikkaasti Oulussa. Hävikkiruokaa haetaan jo lähes 50 kaupasta, vapaaehtoisia on 40 ja ruoka-apua jakaa vakituisesti 25 toimijaa. Ruokaa jaetaan tällä hetkellä noin 20 000 kiloa kuukaudessa. Keskitetty malli takaa elintarviketurvallisuuden ja vapauttaa ruoka-aputoimijoiden aikaa logistiikan sijaan auttamiseen.

Väkivaltaisesta ekstremismistä on mahdollista irtautua – Opas kokoaa Exit-työn ensi kertaa yksiin kansiin17.11.2021 02:00:00 EET | Tiedote

Väkivaltainen ekstremismi on kansainvälinen ilmiö, joka on osa myös suomalaisen yhteiskunnan todellisuutta. Irtautuminen ja paluu osaksi muuta yhteiskuntaa on mahdollinen, mutta vaatii uskoa ja halua muutokseen, luottamusta sekä intensiivistä työskentelyä. Diakonissalaitos on tukenut reilun vuoden ajan väkivaltaisesti radikalisoituneita henkilöitä irtautumaan väkivallan käytöstä ja väkivaltaisesta aatemaailmasta. Samalla suomalainen Exit-työ ja sen prosessi on kuvattu ensi kertaa julkaisuksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme