Jyväskylän yliopisto

Pohjoismaiset aivotutkijat kokoontuvat Jyväskylään

Jaa

Ainoa suomalainen aivotutkimusta tekevä akateemikko, professori Riitta Hari puhuu Jyväskylässä perjantaina 10.5. MEG-pohjaisen aivotutkimusuransa yllätyksistä ja haasteista. Professori Hari on ollut aivotutkimuksen uranuurtaja Aalto-yliopistossa ja tutkinut laaja-alaisesti, miten aistimme toimivat, miten sosiaalinen toiminta näkyy aivoissa ja miten aivotutkimusta voisi soveltaa kliinisiin käyttötarkoituksiin.

Jyväskylän yliopiston aivotutkimuskeskuksessa (CIBR) tutkitaan mm. liikunnan, musiikin ja oppimisen vaikutuksia aivoihin.
Jyväskylän yliopiston aivotutkimuskeskuksessa (CIBR) tutkitaan mm. liikunnan, musiikin ja oppimisen vaikutuksia aivoihin.

Professori Hari puhuu pohjoismaisten aivotutkijoiden kokoontumisessa Jyväskylässä 8.–10.5. MEG Nord -konferenssiin saapuu tutkijoita Suomesta, Saksasta, Ruotsista, Tanskasta ja Venäjältä, joissa on käytössä MEG-laitteella mitattua aineistoa. Tapahtuma alkaa työpajalla, jossa kuullaan koneoppimisen viimeisimmistä sovelluksista aivotutkimukseen ja tutustutaan avoimen lähdekoodin analyysityökaluihin. Konferenssin aiheet käsittelevät liikunnan, oppimisen ja kehityksen vaikutuksia aivotoimintaan, kliinisiä sovelluksia ja uusia menetelmiä.

Kutsuttuna puhujana on akatemikko Riitta Harin lisäksi mm. professori Joachim Gross. Professori Gross on aivoalueiden välisen kommunikaation ja siten aivojen perustoimintamekanismien huippututkija. Hän on toiminut professorina mm. Glasgown yliopistossa ja nyt Munsterin yliopistossa. Professori Grossin tutkimus on edistänyt MEG:n käyttöä laajasti ihmisen käyttäytymisen ymmärtämiseksi mm. motoristen toimintojen, puheen havaitsemisen ja erilaisten aivojen sairauksien osalta.

Jyväskylässä pidettävä tapahtuma on kolmas pohjoismaisten MEG-keskusten yhteinen konferenssi. Tapahtuman tavoitteena on tiivistää pohjoismaista yhteistyötä ja jakaa tietoa uusimmasta tutkimustiedosta.

Lisätietoja MEG Nord -konferenssista ja päivien ohjelmasta osoitteesta megnord.org. Luennot ovat yleisölle avoimia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

aivotutkimuskeskuksen johtaja Tiina Parviainen, tiina.m.parviainen@jyu.fi, 040 805 3533

Kuvat

Jyväskylän yliopiston aivotutkimuskeskuksessa (CIBR) tutkitaan mm. liikunnan, musiikin ja oppimisen vaikutuksia aivoihin.
Jyväskylän yliopiston aivotutkimuskeskuksessa (CIBR) tutkitaan mm. liikunnan, musiikin ja oppimisen vaikutuksia aivoihin.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista19.8.2019 07:30:00 EESTTiedote

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Albumiini virittää enteroviruksen tehokkaaseen infektioon – tieto auttaa viruslääkkeiden kehittämisessä16.8.2019 09:56:59 EESTTiedote

Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia patogeenejä ja aiheuttavat vuosittain suuren määrän sekä akuutteja että kroonisia infektioita. Näiden virusten infektiomekanismeissa on vielä paljon tuntemattomia seikkoja. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimus toi merkittävää uutta tietoa albumiini-proteiinin ja solun vesikkeleissä olevien ionien roolista enteroviruksen perimän vapautumisessa isäntäsoluun. Tutkimustulokset voivat edistää uusien viruslääkkeiden löytämistä. Tutkimus julkaistiin Journal of Virology-julkaisusarjassa elokuussa.

Vi­ri­keym­päris­tö ka­lankas­va­tuk­ses­sa edis­tää ka­lo­jen sel­viy­ty­mis­tä tau­tie­pi­de­mioista15.8.2019 08:30:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) yhteistyötutkimuksessa kävi ilmi, että kalanpoikasten virikekasvatus parantaa merkitsevästi kalojen selviytymistä kasvatusoloissa yleisesti esiintyvistä bakteeri-infektioista. Näin kalat myös voivat selvitä luonnossa paremmin istutuksen jälkeen. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä Journal of Applied Ecology –julkaisusarjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme