Helsingin yliopisto

Pohjoismaiset kemiakilpailut Helsingissä 18.-21.7.2019

Jaa

Helsingin yliopisto isännöi tämän vuoden yhteispohjoismaisia kemiakilpailuja. Jo neljännen kerran järjestettävään kisaan saapuvat Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin sekä Suomen parhaat nuoret kemistit.

Heikki Simojoki ja Jusu Vehtari treenaavat kemiakisoihin.
Heikki Simojoki ja Jusu Vehtari treenaavat kemiakisoihin.

Suomen nelihenkisessä joukkueessa kisaavat kevään ylioppilaat Ville Kukkola Kajaanista, Altti Mäkelä Raumalta, Heikki Simojoki Tuusulasta sekä Jasu Vehtari Espoosta. Joukkueen valmentajana ja mentorina toimii yliopisto-opettaja Kjell Knapas Helsingin yliopistosta.

Pohjoismaiden edustajat mittelevät ensin keskenään ja matkaavat sitten Pariisiin kansainvälisiin kemiaolympialaisiin.

Valmennusleirillä sekoiteltiin euroseteleiden loisteaineita

Matemaattisten opettajien liiton MAOLin organisoimissa karsintakilpailuissa parhaiten menestyneet nuoret ovat talven ja kevään 2019 aikana olleet valmennusleireillä Helsingin yliopiston kemian osastolla ja tehneet itsenäisesti kemian teoriatehtäviä.

Viimeiset vinkit kisajoukkue sai kesäkuun lopulla järjestetyllä kolmannella valmennusleirillä. Leiri käynnistyi aamupäivän teorialuennoilla. Sitten nuoret pukivat valkoiset laboratoriotakit, pistivät suojalasit kasvoille ja aloittivat käytännön työt. Knapas jakoi ohjeet ja opasti alkuun. Ensimmäinen työ oli kansainvälisen kisajärjestäjän antama ennakkotehtävä, lantanoidisynteesi. Sen lopputuloksena syntyi euroseteleiden loisteaineina käytettäviä europium- ja terbiumkomplekseja.

– Vaikka kemiakilpailu on tarkoitettu lukiolaisille tai uusille ylioppilaille, niin kovatasoisessa kilpailussa menestymiseen ei riitä lukion kurssimäärä. Siksi Helsingin yliopiston kemian osasto tarjoaa nuorille valmennusta, toteaa Kjell Knapas.

Itsekin kisoihin osallistunut ja useana vuonna menestyneitä joukkueita luotsannut Knapas jakaa myös käytännön vinkkejä itse kilpailuun. Kilpailusuoritukseen kuuluu ohjeiden mukaan tehtävä laboratoriotyö ja teoriaosuus.

Suomen joukkue tähtää maailmanlaajuiseen kilpailuun, joka tällä kertaa järjestetään Pariisissa 21.-30.7.2019.

Lisätietoja:

Yliopisto-opettaja Kjell Knapas, kjell.knapas@helsinki.fi, puh. +358 504485713

https://youtu.be/Kqy6wxpudnk
Video viime vuoden valmennusleiriltä: Finland's best young chemists heading to olympics IChO 2018

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Heikki Simojoki ja Jusu Vehtari treenaavat kemiakisoihin.
Heikki Simojoki ja Jusu Vehtari treenaavat kemiakisoihin.
Lataa
Ville Kukkola ja Altti Mäkelä kemiakilpailun valmennusleirillä.
Ville Kukkola ja Altti Mäkelä kemiakilpailun valmennusleirillä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme