Korkein oikeus / Högsta domstolenKorkein oikeus / Högsta domstolen

Pohjoismaisten korkeimpien oikeuksien presidentit koolla Rovaniemellä

Jaa

Suomen, Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Islannin korkeimpien oikeuksien presidentit pitivät kokouksen Rovaniemellä 8.–10.9.2021. Kokouksen yhteisinä isäntinä toimivat oman maamme ylimmät oikeudet, riita- ja rikosasioita käsittelevä korkein oikeus ja hallinnollisia asioita käsittelevä korkein hallinto-oikeus.

Kokouksen ajankohtaisina teemoina olivat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen neuvoa-antavat lausunnot, tuomioistuinten keskushallinnot ja koronaepidemian vaikutukset tuomioistuinten toimintaan. Lisäksi kukin tuomioistuin esitteli viime vuosien toimintaansa ja keskeistä oikeuskäytäntöään.

Kokouksen osallistujat tapasivat myös Saamelaiskäräjien ja Rovaniemen kaupungin edustajia sekä vierailivat Rovaniemen hovioikeudessa ja Arktikumissa. Korkeimman oikeuden presidentti Tatu Leppänen luovutti korkeimman oikeuden mitalin Saamelaiskäräjille kunnianosoituksena sen arvokkaalle työlle saamelaisten alkuperäiskansan kieltä ja kulttuuria koskevassa itsehallinnossa.

Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemen mukaan pohjoismaisten kollegojen jälleennäkeminen pitkän koronatauon jälkeen oli iloista ja vapautunutta.

– Vaikka pohjoismaiset tuomioistuimet ovat selvinneet pandemiaolosuhteista hienosti, kasvotusten tapahtuva ajatustenvaihto sisartuomioistuinten välillä on väistämättä kärsinyt. Oli todella arvokasta päästä jälleen kokoontumaan Rovaniemellä, jossa vastaanotto oli erittäin lämmin. Myös mahdollisuus mielipiteiden vaihtoon saamelaiskäräjien kanssa oli erityisen tärkeä, summasi Kuusiniemi tapahtumaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kansliapäällikkö Emil Waris, korkein hallinto-oikeus, emil.waris@oikeus.fi, p. 02956 40210

Kansliapäällikkö Wilhelm Norrman, korkein oikeus, wilhelm.norrman@oikeus.fi, p. 02956 40110

Tietoja julkaisijasta

Korkein oikeus / Högsta domstolen
Korkein oikeus / Högsta domstolen
PL/PB 301
00171 Helsinki / Helsingfors

02956 40000http://www.korkeinoikeus.fi

Korkein oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa riita- ja rikosasioissa sekä valvoo lainkäyttöä omalla toimialallaan. Korkeimman oikeuden keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein oikeus / Högsta domstolen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme