VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Poikkeavat budjetointiratkaisut hämärtävät talousarvion läpinäkyvyyttä ja lisäävät kustannuksia

Jaa

Talousarvion laadintamenettelyt ovat epäyhtenäisiä eri hallinnonaloilla vuoden 2019 budjetissa, havaitsi Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV). Menettelyt eivät ole yhtenäistyneet vuosina 2015–2019, ja epäyhtenäisyys on kasvanut vuoden 2020 talousarviossa. Yhtenäinen budjetointi vahvistaisi eduskunnan budjettivallan ja siihen liittyvän tiedonsaantioikeuden toteutumista.

Kuva: Eduskunta, Hanne Salonen.
Kuva: Eduskunta, Hanne Salonen.

Valtiontalouden tarkastusvirasto havaitsi epäyhtenäisyyttä vuoden 2019 talousarvion lukurakenteessa, momenttien käyttötarkoituksessa sekä tulojen ja menojen kohdentamisperusteissa. Voimassa olevat säädökset ja määräykset mahdollistavat erilaisia budjetointiratkaisuja samankaltaisissa tilanteissa.

”Joustavuus on johtanut epäyhtenäisiin budjetointikäytäntöihin, jotka hämärtävät talousarvion läpinäkyvyyttä ja lisäävät hallinnon kustannuksia. Talousarvion laadinnassa käytetään laajasti sellaisia budjetointiratkaisuja, jotka laadintamääräysten mukaan on tarkoitettu käytettäväksi vain poikkeuksellisessa tilanteessa”, sanoo tilintarkastuspäällikkö Sami Kummila.

Yhtenäinen budjetointi selkiinnyttää talousarvion seurantakäytäntöjä ja tukee näin tehokasta valtion taloudenhoitoa. Yhtenäinen ja selkeä budjetointi helpottaa myös talousarviosta päättämistä ja edistää talousarvion noudattamista.

Laadintamääräyksen poikkeuksia tulisi käyttää vain harkitusti

Valtiovarainministeriö on antanut talousarviosta uuden laadintamääräyksen, joka tuli voimaan 1.5.2020. Määräyksessä on selvästi tiukennettu poikkeaviin menettelyihin liittyviä vaatimuksia.

”Laadintamääräyksen muutokset tukevat tavoitetta yhtenäistää ja selkiyttää talousarvion laadintaa. Määräystä tulisi alkaa soveltaa kaikilta osin siten, että poikkeuksia käytetään hyvin harkiten ja vain perustellusta syystä”, toteaa johtaja Jaakko Eskola.

Ministeriöiden tulee ottaa laadintamääräyksen muutokset huomioon talousarvion laadinnassa. Valtiovarainministeriön tulisi puolestaan vahvistaa talousarvioesitysten käsittelyprosessia siten, että se voi puuttua uuden laadintamääräyksen vastaisiin esityksiin.

Yhtenäinen budjetointi tehostaisi esimerkiksi valtionavustusprosesseja

Yhtenäinen ja selkeä budjetointi erityisesti talousarvion rakenteessa ja momenttien päätösosissa helpottaisi talousarvion toimeenpanoa. Lisäksi se osaltaan edistäisi hallinnon prosessien yhtenäistämistä myös sähköisissä järjestelmissä.

”Esimerkiksi eri valtionavustusprosesseja on mahdollista olennaisesti tehostaa. Niiden talousarviomenettelyt ovat hyvin kirjavia”, Sami Kummila sanoo.


Tutustu julkaisuun: Talousarvion yhtenäisyys

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Eduskunta, Hanne Salonen.
Kuva: Eduskunta, Hanne Salonen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme