Suomen kansallismuseo

Poikkeuksellinen joulunaika tuo perinteet koteihin Suomen kansallismuseon kohteista

Jaa

Vaikka Suomen kansallismuseonkin museokohteita on eri puolilla Suomea suljettuina, toimivat museot ympäristöineen näyttämöinä itsenäisyyspäivän juhlallisuuksille sekä kauden juhlavalaisuille. Joulukausi alkaa suorana verkossa ja radiossa lähetettävällä itsenäisyyspäivän lipunnostolla Hämeen linnasta ja jatkuu Olavinlinnan pihalta lähetettävällä juhlalähetyksellä. Tanssillisen erikoiskierroksen Tamminiemessä tarjoaa taltiointi Uotinen goes Kekkonen -teoksesta, joka nähdään niin ikään itsenäisyyspäivänä tv:ssä. Lucian päivänä 13.12. radiossa ja Yle Areenassa nähtävässä suorassa lähetyksessä Lucia laulaa kuoroineen Kansallismuseossa.

Olavinlinna hehkuu juhlavalaistuna 3.-13. joulukuuta. Kuva: Aleksi Mustonen / Museovirasto
Olavinlinna hehkuu juhlavalaistuna 3.-13. joulukuuta. Kuva: Aleksi Mustonen / Museovirasto

Perinteinen, yhtäjaksoisesti vuodesta 1957 alkaen Helsingissä tehty valtakunnallinen itsenäisyyspäivän lipunnosto tapahtuu sunnuntaina 6.12. ensimmäistä kertaa pääkaupungin ulkopuolella, Hämeenlinnassa, Hämeen linnan linnanpihalla. Suomalaisuuden Liiton järjestämä lipunnosto toteutetaan turvallisuusseikkojen vuoksi keskiaikaisen linnan pihalla ilman yleisöä. Tilaisuus alkaa sunnuntaiaamuna klo 9 suorana Yle Radio Suomessa ja Yle Areenassa.

Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet jatkuvat juhlavalaistussa Olavinlinnassa, Savonlinnassa, jossa kaupunki järjestää juhlatilaisuuden linnanpihalla. Tilaisuus striimataan Savonlinnan kaupungin verkkosivulle klo 14.30 alkaen. Tämän vuosituhannen heinäkuun kävijäennätyksen tänä poikkeuksellisena vuonna tehnyt Olavinlinna juhlavalaistaan jälleen joulun alla, 3.–13.12. väliseksi ajaksi. Valaisusta vastaa Savonlinna Illumination. 

Itsenäisyyspäivän viralliseen ja perinteiseen ohjelmaan tuo vaihtelua tanssillinen kierros Tamminiemessä, Kekkosen jalanjäljillä. Uotinen goes Kekkonen -teos nähdään taltiointina Yle Teemalla klo 13. Pisimpään juuri presidentti Kekkosen virka-asuntona toimineessa Tamminiemessä keväällä ja syksyllä täysille katsomoille esitetty Compañia Kaari & Ronin Martinin tuottama teos – ja etenkin Kekkosta tulkitseva Jorma Uotinen – sai menestyksekkäät arviot.

Hämeen linnakin hehkuu juhlavalaistuna 12.–27.12. Osin valaisukilpailuna toteutettava valoloistoa ihastellaan turvallisesti rantareitiltä ja linnaniemeltä.

Vaikka Kansallismuseo ja siellä paraikaa esillä oleva Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 -näyttely ovat suljettuina 20.12. asti, voi muumeja nähdä joulun ajan museon pihapuistossa ja rakennusten ikkunoissa kurkistelemassa. Muumien arvoja ja maailmankuulua muumifilosofiaa käsittelevä näyttely saa jatkoaikaa ja on museoiden avoinna ollessa vierailtavissa 14.3.2021 asti.

Perinteistä ei tarvitse luopua poikkeusaikanakaan. Lucian-päivänä sunnuntaina 13.12. kuullaan Luciaa ja tämän kuoron laulua suorassa lähetyksessä suljetusta Kansallismuseosta Radio Vegan ja Yle Areenan suorassa lähetyksessä klo 9.10 alkaen. Tunnelmallisimmat palat nähdään ja kuullaan myös Yle Femin alkuillan lähetyksessä klo 17.

Suomen kansallismuseon museokohteista Suomen merimuseossa on voimassa rajoitus yleisömäärään: merikeskus Vellamossa sijaitsevan museon tiloissa voi olla kerrallaan 10 henkeä. Muut museokohteet – Seurasaaren ulkomuseo, Hvitträsk, Langinkoski, Louhisaari ja Vankila – ovat muutoinkin talvikaudella suljettuja. Kansallismuseo ja Tamminiemi ovat koronavirustilanteen vuoksi suljettuina tämänhetkisen tiedon mukaan 20.12.2020 ja Hämeen linna 7.1.2021 asti.

Poikkeusaikanakin Suomen kansallismuseo tarjoaa monipuolisia sisältöjä kaikille tiedonjanoisille sekä historiasta ja kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille verkkosivujen Avoin museo -kokonaisuuden alla.


Museot: www.kansallismuseo.fi
Avoin museo: www.kansallismuseo.fi/avoin-museo

Lisätiedot

museopalvelujohtaja Tiina Mertanen, tiina.mertanen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 336 481

markkinointi- ja viestintäjohtaja Päivi Kukkamäki, paivi.kukkamaki@kansallismuseo.fi, puh. 0295 336 181

Avainsanat

Kuvat

Olavinlinna hehkuu juhlavalaistuna 3.-13. joulukuuta. Kuva: Aleksi Mustonen / Museovirasto
Olavinlinna hehkuu juhlavalaistuna 3.-13. joulukuuta. Kuva: Aleksi Mustonen / Museovirasto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Kansallismuseon Toista maata -näyttely tuo ihmiset esiin osana valtion historiaa   23.3.2021 08:42:13 EET | Tiedote

Kansallismuseon näyttely Toista maata esittelee ideoiden ja vaikutteiden virtauksia Suomen alueella vuosien 1100–1917 välisenä aikana. Näyttelyssä menneisyyttä ei esitetä vain yhtenä aikajanana, vaan tuntemiamme tarinoita jopa kyseenalaistetaan, ja historiallisia käänteitä ja valtaa tulkitaan tavallisen ihmisen näkökulmasta. Toista maata viimeistelee Kansallismuseon kolmiosaisen, uudistuneen perusnäyttelyiden kokonaisuuden. Näyttely avautuu Kansallismuseossa, kun museo päästään pandemiasta johtuvan sulun jälkeen avaamaan.

Riikkamusea Kotiinpaluu – čájáhus gudnejahttá sámedávviriid máhcaheami Sápmái25.2.2021 08:58:00 EET | Tiedote

Kålggmannust ävvneei Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu – čuäjtõõzz raajât õõutveäkka sääʹmõutstõõzz toiʹmmjeeʹjivuiʹm. Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -čáitáldâh, mii lekkâs porgemáánust, ráhtoo oovtâstpargoost sämisiärváduv tuáimeiguin. Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu čájáhus, mii rahpasa golggotmánus, ollašuhtto oktasašbarggus sámeservoša doaibmiiguin.

Kansallismuseon lisärakentaminen etenee valtion ensi vuoden talousarvion myötä23.12.2020 15:08:46 EET | Tiedote

Suomen eduskunnan 21.12.2020 hyväksymä valtion talousarvio vuodelle 2021 tekee mahdolliseksi Kansallismuseon lisärakennushankkeen etenemisen. Suunnitelman mukaan Kansallismuseon historiallisen päärakennuksen, lisäosan ja pihapuiston muodostama kokonaisuus valmistuu alkuvuodesta 2026. Vuonna 2019 käydyn arkkitehtuurikilpailun voitti JKMM Arkkitehtien ehdotus, jonka hankesuunnittelu ja kaavoitus ovat jo pitkällä. Senaatti-kiinteistöt pyrkii nyt tekemään hankkeen n. 55 miljoonan euron investointipäätöksen loppukeväästä 2021. Pääosin maan alle sijoittuvan uudisosan rakennustyömaa käynnistyy arviolta syksyllä 2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme