HUS

Poikkeuksellisen laaja asiakasraatikoulutus käynnistyy HUS:ssa

Jaa

Potilaista ja asiakkaista koostuvien asiakasraatien toimintaa laajennetaan huomattavasti HUS:ssa. 29.1. järjestetään huomattavan laaja koulutuspäivä, jolloin lähes kaikki Hyksin yksiköt kouluttavat yhdessä asiakasraadin jäseniä.

Koulutettaviin kuuluu sekä asiakasraatitoimintaa koordinoivaa HUS:n henkilökuntaa että potilaita ja omaisia. Valmennukseen osallistuu noin 110 potilasta ja omaista sekä noin 40 henkilökunnan edustajaa. Jatkossa valmennettuja asiakasraatilaisia ja kokemusasiantuntijoita on HUS:ssa noin 350 ihmistä.

HUS toimii laajalla väestöpohjalla ja tuottaa palveluja 1,6 miljoonalle asukkaalle. Tämän vuoksi Hyksissä päädyttiin tulosyksikkökohtaisen, oman asiakasraadin kokonamiseen ja suureen koulutettavien määrään. 

Valmennettavia koulutetaan sekä käynnissä oleviin raateihin että uusiin käynnistyviin asiakasraateihin. Jatkossa asiakasraati toimii jokaisessa HYKS-alueen tulosyksikössä.

Käyttäjät kehittämään palveluja

Asiakasraati on sairaalan palvelujen käyttäjistä koottu ryhmä, joka toimii yhteistyössä palvelujen järjestäjien kanssa. Sen tehtävänä on antaa palautetta palvelujen laadusta sekä tehdä parannusehdotuksia ja ideoita niiden kehittämiseksi.

Asiakasraadin jäsenellä on siis mahdollisuus olla mukana kehittämässä, suunnittelemassa ja arvioimassa esimerkiksi potilaslähtöistä ja sujuvampaa hoitokulttuuria sekä tilojen käyttöä ja palveluja.

Taustalla strategia ja sote

Potilaiden ja asiakkaiden osallistumisen kehittämisen taustalla on lainsäädäntö, sillä laki potilaan asemasta ja oikeuksista edellyttää potilaan näkemyksen kuulemista. Tulevan sote-uudistuksen sekä vapaan valinnan myötä potilaan ja asiakkaan osallisuuden merkitys korostuu entisestään.

Vastatakseen näihin tarpeisiin HUS kehittää potilaan vaikutusmahdollisuuksia osana läpimurtohanketta Potilas aktiivisena osallistujana ja vaikuttajana. Se pohjaa HUS:n strategiaan ja vastaa osaltaan tulevan sote–lainsäädännön vaatimuksiin.

Läpimurtohanke kehittää myös HUS:n sisäistä toimintaa kansainvälisten akkreditointijärjestelmien mukaisesti. Usein akkreditointien saaminen edellyttää palveluiden käyttäjien näkökulmien ja osallisuuden huomioimista sekä näyttöä siitä, että niillä on ollut vaikutusta hoidon tuloksiin.

Potilaiden ja asiakkaiden osallistumisesta HUS:n palvelujen kehittämiseen onkin saatu myönteisiä kokemuksia.

- On tärkeää saada palvelujamme käyttävien ihmisten ääni kuuluviin, sillä sen avulla HUS pystyy kehittämään palvelujaan yhä paremmiksi. Potilaslähtöisestä hoitokulttuurista hyötyvät sekä potilaat että palvelujen tarjoaja, toteaa HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén.


Yhteystiedot: 

Heli Bäckmand, projektijohtaja, HUS yhtymähallinto/Hoitotyön johto, puh:  +358 50 466 5152

Päivi Soininen, ylihoitaja, Hyks Psykiatria, +358 503967300

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

HUS palauttaa vuoden 2018 ylijäämän kokonaan kunnille13.12.2018 15:44Tiedote

HUS-kuntayhtymän valtuusto pohti tämän päiväisessä kokouksessaan, mitä tehdä tänä vuonna syntyneelle taloudelliselle ylijäämälle. Yksi vaihtoehto oli palauttaa ylijäämä kokonaan. Toinen oli se, että ylijäämästä palautetaan osa ja säästetään osa ensi vuodelle. - Minun kantani on, että kaikki ylijäämä pitää palauttaa. Luotan siihen, että ensi vuonna pärjätään, vaikka kaikki palautettaisiinkin, viimeistä kertaa valtuuston kokouksessa toimitusjohtajana esiintynyt Aki Lindén sanoi. Valtuusto äänesti asiasta. Äänestyksen jälkeen valtuusto päätti suurella enemmistöllä, että vuoden 2018 ylijäämä palautetaan kokonaisuudessaan kunnille. Vielä ei tarkasti tiedetä, paljonko ylijäämää on. Lopullinen summa tarkentuu, kun joulukuun tulos on tiedossa. Toimitusjohtaja Lindén arvioi, että palautus voisi olla jopa 70-80 miljoonaa euroa, jossa on mukana Töölön sairaalakiinteistön myyntivoitto 38 miljoonaa euroa. Palautukset suoritetaan tammikuussa. Lindén kertoi vuoden 2018 talouskehityksestä myös muita a

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme