Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Poikkihallinnollinen yhteistyö vastaa muuttuvan kaupungin tarpeisiin – kulttuuritoimijat nähdään uusien näkökulmien avaajina ja voimavarana

Jaa

EspooCult-tutkimus selvitti poikkihallinnollisen yhteistyön toteutumista Espoon kaupungin strategian eli Espoo-tarinan mukaisesti. Myös KulttuuriEspoo 2030 -ohjelman toimenpiteet ovat poikkihallinnollisia ja niiden toteutuminen edellyttää eri toimialojen sitoutumista yhteistyöhön.

”Kun tehdään moniammatillisesti yhteistyössä, silloin yleensä tulee paremmat tulokset ja on enemmän vaikuttavuutta.”

EspooCult-tutkimuksessa haastateltiin Espoon kaupungin eri toimialojen työntekijöitä ja viranhaltijoita sekä tutkittiin strategisia ja hallinnollisia dokumentteja. Näin saatiin monipuolinen käsitys poikkihallinnollisen yhteistyön tilasta Espoon kaupungin toimielimissä.

Poikkihallinnolliset kehitysohjelmat ovat keskeinen väline, jonka avulla tehdään yhteistyötä kaupungin sisällä. Tutkimus osoittaa, että kaupungin työntekijöiden työssä ohjelmat ovat etäällä arjesta ja tavoitteista. Perustoiminnan oheen ei riitä aikaa ja resursseja poikkihallinnolliseen yhteistyöhön. Tutkimushaastattelujen perusteella yksittäinen henkilö voi estää tai edistää yhteistyön ja luottamuksen rakentamista. Lisäksi työtekijöillä on usein hyvin vakiintunut käsitys oman työnsä sisällöistä ja rajoista. Tämä vaikeuttaa uusien toimintamallien omaksumista. ”On hankala juurruttaa yhdessä tekeminen osaksi toimintaa”, kiteyttää eräs haastateltavista.

Kulttuurin tulosyksikön osaaminen nähdään tärkeänä asukkaiden osallistumisen ja osallisuuden kehittämisessä. Kulttuuritoimijat avaavat uusia näkökulmia ja voivat näin toimia voimavarana muille sektoreille. Silti kulttuuri näkyy poikkihallinnollisten kehitysohjelmien suunnitelmissa ja toimenpiteissä vain vähän. Toimijoiden työprosessit kulkevat eri tahtiin. Mittareita, rahoitusta ja toimintaa seurataan toimialoittain ja tulosyksiköittäin. Yhteistyön tekemistä ja poikkihallinnollisuuden toteutumista seuraavia mittareita ei juuri ole.

Tutkimus osoittaa, että poikkihallinnollisen yhteistyön edistämiseksi tarvitaan mm.
uusia verkostomaisia rakenteita ja toimintatapoja, erilaisia rahoitusinstrumentteja,
strategisen kehittämisen osaamista, tilojen avaamista yhteiskäyttöön, vuoropuhelua sekä eri sidosryhmien ja asukkaiden ottamista mukaan prosesseihin.

Kuntalaisille ei pitäisi olla väliä, mikä tulosyksikkö hänen asiaansa hoitaa, vaan kaiken pitäisi näyttäytyä sellaisena yhtenäisenä Espoon kaupungin tuottamana palveluna ja tukena.”

Kaksivuotinen tutkimushanke EspooCult selvittää, minkälainen kulttuurikaupunki Espoo on. Tutkimus tarjoaa vankan tietopohjan kaupungin kehittämiseksi ja sen tilaaja on Espoon kulttuurin tulosyksikkö ja toteuttaja Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore. Tutkimushanke käynnistyi tammikuussa 2018. Tutkimuksen edetessä julkaistaan säännöllisin väliajoin yhteensä neljä tietokorttia, joista ensimmäinen ilmestyi 26.4.2018 ja toinen 11.12.2018 (liitteenä).


Lisätietoja:

EspooCult-tutkimus 
www.espoo.fi/espoocult      

www.cupore.fi/fi/tutkimus/tutkimushankkeet/espoocult

Espoo-tarina ja poikkihallinnolliset kehitysohjelmat
www.espoo.fi/fi-FI/Espoon_kaupunki/Paatoksenteko/Espootarina  

KulttuuriEspoo 2030 -ohjelma
www.espoo.fi/materiaalit/kulttuuri_ja_liikunta/verkkolehti/kulttuuri-espoo-2030   Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erikoistutkija, tutkimuskoordinaattori Anna Kanerva, Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore, p. 050 302 1414, anna.kanerva@cupore.fi

Kulttuurijohtaja Susanna Tommila, Espoon kaupunki, Kulttuurin tulosyksikkö
p. 043 825 5074, susanna.tommila@espoo.fi

Erityisasiantuntija Katja Koskela, Espoon kaupunki, Kulttuurin tulosyksikkö
p. 043 827 1080, katja.koskela@espoo.fi

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

www.kulttuuriespoo.fi | www.espoo.fi/kulttuuri

#kulttuuriespoo @kulttuuriespoo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme