Poistotekstiilin kauppakeskuskeräys jatkuu vuoden loppuun
Helsingin seudun ympäristöpalveluiden tammikuun alussa käynnistämä poistotekstiilin keräyskokeilu kauppakeskuksissa saa jatkoa. Kokeilun oli määrä päättyä kesäkuun lopulla, mutta käytöstä poistettujen, jatkojalostukseen kelpaavien tekstiilien maksuton keräys jatkuu tämän vuoden loppuun saakka. Asukkaat ovat tuoneet keräykseen ensimmäisten neljän ja puolen kuukauden aikana 55 800 kiloa tekstiilejä.

Poistotekstiilien keräyskokeilu kauppakeskuksissa herätti alkuvuodesta kiitettävää innostusta ympäri pääkaupunkiseutua. Rikkinäisten, käyttö- ja korjauskelvottomien tekstiilien lajittelutarmo ei kuitenkaan ole hiipunut, vaan tekstiilimäärien keräystrendi on ollut koko ajan nouseva.
- Tammikuu 8 400 kg
- Helmikuu 11 300 kg
- Maaliskuu 13 700 kg
- Huhtikuu 14 400 kg
- Toukokuu 8 000 kg (tilanne 16.5.)
Kymmeneen matalan kynnyksen keräyspaikkaan Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla on tuotu alkuvuoden aikana peräti 55 800 kiloa poistotekstiilejä. Määrä vastaa yli 370 000 t-paitaa.
- Keräys on sujunut hyvin ja määrät ovat kasvaneet tasaisesti. On upeaa, miten asukkaat ovat innostuneet lajittelemaan risat tekstiilinsä hyötykäyttöön ja näin vähentäneet sekajätteen määrää, iloitsee HSY:n projektipäällikkö Leena Tuominen.
Keräyskokeilun oli määrä jatkua kesäkuun loppuun saakka, mutta jatkoaika vuoden 2022 loppuun asti on nyt varmistunut. Tarkat paikat varmistuvat myöhemmin kesän aikana. Poistotekstiilin maksuttomat keräyspisteet voi tunnistaa farkkukuosisista rullakoista.
- Tyhjennämme rullakot 1–2 kertaa viikossa, mutta suosituimmissa kohteissa tyhjennysväliä on pitänyt tiivistää kolmeen kertaan. Kiitos aktiivisuudesta kuuluu kaikille osallistuneille ja viestiämme välittäneille asukkaille sekä yhteistyökumppaneillemme, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.
Poistotekstiilien tarkka lajittelu on edelleen tärkeää
Poistotekstiilinkeräyksellä pyritään pidentämään tekstiilien elinkaarta sekä vähentämään sekajätteen määrää. Osa talteen saadusta materiaalista ei kuitenkaan ole jalostus- eikä kierrätyskelpoista, joten kotona tapahtuva lajittelu on edelleen tärkeässä roolissa. Lajitellut poistotekstiilit eivät esimerkiksi saa haista vaan ne pitää toimittaa puhtaina, koska tekstiilejä ei pestä erikseen käsittelyprosessin aikana.
Käytetyt tekstiilit voi jakaa karkeasti kolmeen lajitteluryhmään:
- Käyttökelpoinen tekstiili: kaikki puhtaat ja ehjät tekstiilituotteet, jotka kelpaavat sellaisenaan uudelleenkäyttöön. Ne voi myydä kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöille ja muihin tekstiilikeräyksiin.
- Poistotekstiili: risat, virttyneet tai muuten käyttökelvottomat, mutta kuitenkin puhtaat, kuivat ja homeettomat tekstiilit. Pienet kuivat tahrat eivät haittaa. Parhaiten poistotekstiiliin soveltuvat esimerkiksi housut, hameet, paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat, jotka on pakattava tiiviisti muovipussiin tai jätesäkkiin.
- Tekstiilijäte: alusvaatteet, sukat, sukkahousut sekä kaikki märät, homeiset ja luteiset tekstiilit kuuluvat aina sekajätteeseen.
- Esimerkiksi hyväkuntoiset matot, kengät, laukut, vyöt, tyynyt, peitot, pehmusteet ja pehmoeläimet voi myydä tai lahjoittaa uudelleenkäyttöön. Mutta huonokuntoisina ne kuuluvat sekajätteeseen, eivät koskaan poistotekstiilikeräykseen, Tuominen selventää.
HSY kuljettaa esilajitellut tekstiilit jatkojalostukseen Lounais-Suomen Jätehuollon kiertotalouslaitokseen, jossa niistä valmistetaan kierrätyskuitua. Keräys ja lajittelu tukevat ympäristövastuun ohella myös kotimaista kiertotaloutta. Tekstiilijäte hyödynnetään energiantuotannossa.
Suuremmat tekstiilimäärät toivotaan vietäviksi Sortti-asemille
Kauppakeskuskeräys palvelee parhaiten pienempien tekstiilimäärien tuomista. HSY toivoo, että suuremmat määrät vietäisiin Sortti-asemille. Siellä tekstiileistä peritään pieni käsittelymaksu (50 senttiä 50 litran pussista tai kaksi euroa 200 litran säkistä), koska tekstiilien hyödyntäminen materiaalina ei kata jätteen käsittelystä syntyviä kuluja.
- Samalla reissulla Sortti-asemalle voi tuoda monia muitakin jätteitä, jotka toimitamme hyödynnettäväksi materiaalina tai energiana. Jotkut niistä otamme vastaan ilman maksua, Tukiainen muistuttaa.
HSY on kerännyt poistotekstiiliä viidellä Sortti-asemallaan jo vuodesta 2019 ja Koivukylän Sortti-pienasemalla viime vuodesta lähtien. Niissä kerättiin vuonna 2021 noin 116 tonnia poistotekstiiliä eli keskimäärin noin 9 600 kiloa kuukaudessa.
Lisää tekstiililajitteluohjeita, tietoa jatkojalostuksesta sekä tarkemmat keräyspaikkojen sijainnit löytyvät HSY:n tekstiilisivulta. Lisätietoa Sortti-asemista.
Eri jätelajien valtakunnalliset (myös poistotekstiilin) keräyspisteet ovat löydettävissä kierrätys.info-sivustolta.
Lisätietoja:
Leena Tuominen, projektipäällikkö, HSY, leena.tuominen@hsy.fi, 050 533 6627
Hanna Tukiainen, ympäristöasiantuntija, HSY, hanna.tukiainen@hsy.fi, 045 139 4035
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leena TuominenProjektipäällikköHSY
Puh:050 533 6627leena.tuominen@hsy.fiHanna TukiainenYmpäristöasiantuntijaHSY
Puh:045 139 4035hanna.tukiainen@hsy.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
HSY – Puhtaasti parempaa arkea
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
Ilman pienhiukkasten ja mustan hiilen leviäminen pääkaupunkiseudulla mallinnettu: liikenteen ja puunpolton päästöt korostuvat28.6.2022 08:36:29 EEST | Tiedote
Pienhiukkasten leviämistä ja pitoisuuksia selvitettiin mallinnuksen avulla pääkaupunkiseudulla. Mallinnuksen mukaan ilmanlaatu on pääkaupunkiseudulla pääsääntöisesti hyvä. Paikallisen liikenteen ja puunpolton päästöt sekä seudun ulkopuolelta kulkeutuvat ilmansaasteet nostavat kuitenkin ajoittain merkittävästi pienhiukkasten pitoisuuksia. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ja Ilmatieteen laitoksen selvitys sisälsi myös hiukkasissa olevien mustahiili- sekä bentso(a)pyreenipäästöjen leviämismallinnuksen. Mustaa hiiltä mallinnettiin tiettävästi ensimmäistä kertaa kaupunkitasolla Suomessa.
HSY:n keräysautokierros päättyi – kerätyn jätteen vähentynyt määrä pohdituttaa27.6.2022 09:37:07 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjesti huhti–kesäkuussa yhdeksän viikkoa kestäneen keräysautokierroksen. Kerättyjen jätteiden määrä väheni merkittävästi aikaisemmasta.
Viisi vinkkiä vähäpäästöiseen juhannussaunaan20.6.2022 08:39:23 EEST | Tiedote
Puusauna on tärkeä suomalainen juhannusperinne – huolehdithan kuitenkin, että lämmität saunan oikein. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY neuvoo viiden vinkin avulla, kuinka mahdollisimman vähäpäästöinen saunominen onnistuu.
HSY:n hallituksen päätökset 17.6.202217.6.2022 10:36:09 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa pyytää lausunnot Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungeilta HSY:n toiminta- ja taloussuunnitelmasta vuosille 2023–2025. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat: - Vantaan Annefred eteläinen vesihuollon hankesuunnitelma - Otaniemen painepiirin vedenjakelun varmistamisen hankesuunnitelma - Ilmala 2 vesitornin saneerauksen päivitetty hankesuunnitelma. Hallitus päätti seuraavat hankinnat: - urakoitsijaksi toteuttamaan Ala-Tikkurila - Hiekkaharju välille uusi runkovesijohto sekä kehittämään ja saneeraamaan alueen vesihuoltoa valittiin GRK Infra Oyj - urakoitsijaksi vesijohtojen menetelmäsaneeraukseen Espoossa ja Helsingissä vuosille 2022–2023 valittiin Putkistosaneeraus Eerola Oy - pääurakka rakentamaan Ylästöntien jätevedenpumppaamo tilataan Peab Industri Oy:ltä - urakoitsijaksi Vesimiehentien ja Forsbackantien vesihuollon saneeraukseen valittiin VM Suomalainen Oy - luistiventtiilit ja kar
HSY aloittaa vesijohto- ja viemäröintiurakan Vantaan Vaaralassa17.6.2022 08:45:00 EEST | Tiedote
Långmossenille, Fazerintielle ja Länsimäentielle rakennetaan uutta vesihuoltoa alueen kasvavien tarpeiden kattamiseksi. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY aloittaa urakan tiealueella kesäkuussa 2022. Töiden arvioitu päättymisajankohta on toukokuussa 2023. Urakoitsijana toimii VM Suomalainen Oy. Työt aiheuttavat liikennejärjestelyjä alueella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme