HSY

Poistotekstiilin maksuton keräys jatkuu pääkaupunkiseudulla vuonna 2023

Jaa

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden järjestämä poistotekstiilin keräys saa jatkoa. Käytöstä poistettujen, puhtaiden ja jatkojalostukseen kelpaavien tekstiilien maksuton vastaanotto jatkuu eri puolilla pääkaupunkiseutua myös vuonna 2023. Sen sijaan keräys Sortti-asemilla päättyy vuodenvaihteessa, mutta samaan aikaan avataan kaksi uutta keräyspistettä. Asukkaat ovat tuoneet tammi-lokakuun aikana kauppakeskuksissa järjestettyyn keräyskokeiluun sekä Sortti-asemille yhteensä 217 800 kiloa tekstiilejä.

HSY:n suosittu poistotekstiilin keräys saa jatkoa. Kiertotaloutta edistävä maksuton keräys jatkuu Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla myös vuonna 2023. Sen sijaan HSY:n Sortti-asemilla poistotekstiilin keräys päättyy vuodenvaihteessa. Kuva: HSY/MySome
HSY:n suosittu poistotekstiilin keräys saa jatkoa. Kiertotaloutta edistävä maksuton keräys jatkuu Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla myös vuonna 2023. Sen sijaan HSY:n Sortti-asemilla poistotekstiilin keräys päättyy vuodenvaihteessa. Kuva: HSY/MySome

HSY:n poistotekstiilin keräys on jatkunut vilkkaana loppuvuoden aikana. Kymmeneen matalan kynnyksen keräyspaikkaan Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla sekä muutamiin pop up -pisteisiin on tuotu tammikuun alusta ja lokakuun loppuun mennessä 131 200 kiloa poistotekstiilejä. HSY:n Sortti-asemille on samalla ajanjaksolla tuotu 86 600 kiloa poistotekstiiliä. Yhteismäärä 217 800 kiloa vastaa noin 1,5 miljoonaa t-paitaa.

- Kesällä oli luonnollisesti hiljaisempaa, mutta nyt loppuvuoden aikana keräysinto on ollut jopa kevättä korkeammalla. Pääosin samat keräyspaikat kauppakeskuksissa jatkavat ensi vuonna mutta uusiakin on luvassa, kertoo HSY:n hankepäällikkö Leena Tuominen.

Uusin keräyspiste avattiin syyskuun lopulla Helsingin Kannelmäkeen, Kanneltalon aulaan, koska lähistöllä sijaitsevan Kauppakeskus Kaaren keräyskapasiteetti on usein loppunut kesken. Sen sijaan keräystoiminta loppuu Espoon Akseli Kirpputorilla. Vuoden 2023 alusta alkaen HSY avaa uudet poistotekstiilin keräyspisteet Helsingin Kyläsaaren ja Espoon Nihtisillan Kierrätyskeskusten yhteyteen.

HSY:n alueen poistotekstiilin keräyspisteet ja lajitteluohjeet löytyvät tiedotteen lopusta sekä osoitteesta: www.hsy.fi/tekstiili.

Irti pikamuodista, kohti kestävää kuluttamista

Poistotekstiilin keräyksellä pyritään pidentämään tekstiilien elinkaarta sekä vähentämään sekajätteen määrää. Risainenkin vaate tai kangas kelpaa jatkojalostukseen, kunhan se on puhdas, kuiva ja hajuton. Vaikka kierrätys on tärkeää, se ei helpota riittävästi tekstiilien aiheuttamaa ympäristökuormitusta.

- Poistotekstiilin lajittelu on vain osittainen ratkaisu ja meidän kaikkien tulisi pyrkiä entistäkin vastuullisempaan kuluttamiseen. Pikamuodista on pyrittävä kestävyyteen. Kehitämme keräystoimintaamme ja seuraamme samalla, millaiseksi EU:n kestävä tekstiilistrategia kehittyy, toteaa ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.

Poistotekstiilien keräys on vuoden 2023 alusta alkaen alueellisten ja kunnallisten jätehuoltotoimijoiden vastuulla koko Suomessa. Euroopan komissio on alustavasti esittänyt, että EU:n jäsenmaissa siirryttäisiin tekstiilien tuottajavastuuseen vuodesta 2025 lähtien.

Sortti-asemien poistotekstiilikeräys päättyy vuodenvaihteessa

Keräyksen jatkuessa muissa kohteissa HSY lopettaa poistotekstiilin vastaanottamisen Sortti-asemillaan 31.12.2022. Asemille tänä vuonna tuotujen tekstiilien laatu ja jalostuskelpoisuus ovat laskeneet huomattavasti. Myös asemien keräysmäärät ovat vähentyneet.

- Lajittelemattomuuden ja epähygieenisyyden vuoksi suurin osa Sortti-asemien keräämästä tekstiilistä on valitettavasti päätynyt sekajätteeseen. Uudistuksen avulla takaamme, että keräystoiminta jatkuu asiakastoiveiden mukaisesti helpommin saavutettavissa paikoissa, kertoo käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.

Sortti-asemien yhteydessä oleviin Kierrätyskeskuksen kontteihin voi jatkossakin tuoda uudelleenkäyttöön kelpaavia tekstiilejä ja tavaroita. Sen sijaan käyttökelvottomien poistotekstiilien keräys jatkuu toistaiseksi vain tutuissa farkkukuosisissa tekstiilirullakoissa sekä Kyläsaaren ja Nihtisillan Kierrätyskeskuksissa vuoden 2023 alusta alkaen. Huonokuntoiset tekstiilierät voi Sortti-asemilla lajitella sekajätteeseen, josta ne päätyvät hyödynnettäviksi energiana.

FAKTALAATIKOT:

Lajittelethan käytetyt tekstiilit näin:

Kotona tapahtuva lajittelu on tärkeässä roolissa, sillä kaikki poistotekstiilin keräykseen tuotu materiaali ei ole jalostus- eikä kierrätyskelpoista. Lajitellut poistotekstiilit eivät esimerkiksi saa haista vaan ne pitää toimittaa puhtaina, koska tekstiilejä ei pestä erikseen käsittelyprosessin aikana.

 • Käyttökelpoinen tekstiili: kaikki puhtaat ja ehjät tekstiilituotteet, jotka kelpaavat sellaisenaan uudelleenkäyttöön. Ne voi myydä kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöille ja muihin tekstiilikeräyksiin.
 • Poistotekstiili: risat, virttyneet tai muuten käyttökelvottomat, mutta kuitenkin puhtaat, kuivat ja homeettomat tekstiilit. Pienet kuivat tahrat eivät haittaa. Parhaiten poistotekstiiliin soveltuvat esimerkiksi housut, hameet, paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat, jotka on pakattava tiiviisti muovipussiin tai jätesäkkiin.
 • Sekajäte: alusvaatteet, sukat, sukkahousut sekä kaikki märät, homeiset ja tuholaisia sisältävät tekstiilit kuuluvat aina sekajätteeseen ja ne hyödynnetään energiana.

Hyväkuntoiset matot, kengät, laukut, vyöt, tyynyt, peitot, pehmusteet ja pehmoeläimet voi myydä tai lahjoittaa uudelleenkäyttöön. Huonokuntoisina ne kuuluvat sekajätteeseen, eivät koskaan poistotekstiilin keräykseen.

Keräys ja lajittelu tukevat ympäristövastuun ohella myös kotimaista kiertotaloutta.

Keräyspisteet pääkaupunkiseudulla:

Espoossa:

 • Akseli kirpputori, Mankkaa, Sinimäentie 6 A, kaksi keräysrullakkoa kassojen vieressä. (keräys päättyy 31.12.2022)
 • Kauppakeskus Iso Omena, Matinkylä, P1-kerros, kierrätyspiste parkkihallin sisäänkäynnin lähellä, 2 rullakkoa.
 • Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, Nihtisillan tavaratalo, Kutojantie 3. (keräys alkaa tammikuussa 2023)
 • Stockmann Ainoa, Tapiola, Stockmannin 1. kerroksen palvelupiste.

Helsingissä:

 • Kauppakeskus Hertsi, Herttoniemi, P2-sisääntuloaula, 4 rullakkoa.
 • Kauppakeskus Kamppi Helsinki, P-taso, Annankadun hissiaula, 2 rullakkoa.
 • Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, Kyläsaaren kauppa, Kyläsaarenkatu 8. (keräys alkaa tammikuussa 2023)
 • Stockmann Itis, Itäkeskus, Stockmannin 2. kerros.
 • Stockmann keskusta, 6. kerros hissiaula ja P3-tason noutopiste.
 • Kauppakeskus Kaari, Kannelmäki, -1. kerros, parkkihallin sisäänkäynnin lähellä, 2 rullakkoa.
 • Kanneltalo, Klaneettitie 5 (Sitratori), kaksi keräysrullakkoa pääoven vasemmalla puolella. (avattu syyskuussa 2022)

Vantaalla:

 • Kauppakeskus Myyrmanni, Myyrmäki, 1. kerroksen keskusaula, 2 rullakkoa ja P-taso, 1 rullakko kierreportaiden vieressä.
 • Stockmann Jumbo, Pakkala, Stockmannin 2. kerroksen lastenosasto.

Lisätietoja:

Leena Tuominen, hankepäällikkö, HSY, leena.tuominen@hsy.fi, 050 533 6627

Hanna Tukiainen, ympäristöasiantuntija, HSY, hanna.tukiainen@hsy.fi, 045 139 4035

Marjut Mäntynen (tavoitettavissa 7.12. alkaen), käyttöpäällikkö, HSY, marjut.mantynen@hsy.fi, 0400 609 493

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

HSY:n suosittu poistotekstiilin keräys saa jatkoa. Kiertotaloutta edistävä maksuton keräys jatkuu Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla myös vuonna 2023. Sen sijaan HSY:n Sortti-asemilla poistotekstiilin keräys päättyy vuodenvaihteessa. Kuva: HSY/MySome
HSY:n suosittu poistotekstiilin keräys saa jatkoa. Kiertotaloutta edistävä maksuton keräys jatkuu Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla myös vuonna 2023. Sen sijaan HSY:n Sortti-asemilla poistotekstiilin keräys päättyy vuodenvaihteessa. Kuva: HSY/MySome
Lataa
Kuva: HSY/MySome
Kuva: HSY/MySome
Lataa
Kuva: HSY/MySome
Kuva: HSY/MySome
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Kiertotalous ei aina näy päällepäin – vantaalaiset rakennukset esimerkkeinä avoimissa yleisötapahtumissa 3.2.202326.1.2023 09:07:12 EET | Tiedote

Vantaalla on lukuisia rakennuksia, joista ei näy päällepäin, että niissä on jotain erityistä: rakennukset ovat kuitenkin tavalla tai toisella kiertotalouden esimerkkejä. Vantaan kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus ja Tampereen yliopisto järjestävät perjantaina 3. helmikuuta kaksi avointa asukastapahtumaa, joissa esitellään näitä esimerkkejä eri puolilta Vantaata. Tapahtumat ovat osa Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä (ArkMuoto2023) ja ne järjestetään osana kansainvälistä CIRCuIT-hanketta.

HSY:n hallituksen päätökset 20.1.202320.1.2023 10:54:51 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Espoon Lasihytin kaava-alueen vesihuollon hankesuunnitelma - Espoon Järvenperän pääviemäreiden hankesuunnitelma - Viikinmäen ja Blominmäen jätevedenpuhdistamoille tarvittava metanoli hankintaan NovoChem Oy:ltä - HSY:n kaivantojen päällystys- ja viimeistelytöiden urakoitsijaksi valittiin Peab Industri Oy. Hallitus valitsi Läänin Kuljetus Oy:n urakoitsijaksi rakentamaan Vantaan Petikossa sijaitsevan Petikontien vesihuoltolinjoja välillä Tiilienpojanlenkki–Muuripolku sekä saneeraamaan hulevesiviemäriä välillä Klinkkerinkaari–Petikontie–Tiilenlyöjänkuja. Sekajätteen keräyksen ja kuljetuksen urakoitsijoiksi hallitus valitsi Pohjois-Espooseen STP Group Oy:n, Urbaser Oy:n ja Kuljetus Juntuset Oy:n sekä Kauniaisiin STP Group Oy:n. Hallitus sai tiedoksi tilannekatsaukset Sipoon jätevesien käsittelyä ja Östersundomin alueen vesihuoltotoiminnan siirtämistä koskevista neuvotteluist

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 20.1.202317.1.2023 15:43:10 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 20.1.2023. Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa seuraavista hankesuunnitelmista ja hankinnoista: - Espoon Lasihytin kaava-alueen vesihuollon hankesuunnitelma - Espoon Järvenperän pääviemäreiden hankesuunnitelma - Viikinmäen ja Blominmäen jätevedenpuhdistamoille tarvittavan metanolin hankinta - urakoitsijan valinta Vantaan Petikossa sijaitsevan Petikontien vesihuoltolinjojen rakentamiseen välillä Tiilienpojanlenkki–Muuripolku sekä hulevesiviemärin saneeraukseen välillä Klinkkerinkaari–Petikontie–Tiilenlyöjänkuja - HSY:n kaivantojen päällystys- ja viimeistelytöiden urakoitsijan valinta - sekajätteen keräys ja kuljetus Pohjois-Espoossa. Lisäksi hallitus saa tiedoksi tilannekatsaukset Sipoon jätevesien käsittelyä ja Östersundomin alueen vesihuoltotoiminnan siirtämistä koskevista neuvotteluista sekä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme