Harley-Davidson Club Finland ry

POLIISIN TOIMINTA HAITTASI HIMOKSELLA JÄRJESTETTYÄ FH-DCE SUPER RALLY®A

Jaa

Viranomaisten, kuten poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen toiminta itse tapahtuman aikana herätti hämmennystä ja pelkoa, sekä aiheutti negatiivisen palautteen ryöpyn tapahtumajärjestäjää kohtaan.

Harley-Davidson Club Finland järjesti 5.-9. 6.2019 kansainvälisen FH-DCE Super Rally®n Jämsän Himoksella. Tapahtuma on tarkoitettu Harley-Davidson-, Buell- ja Indian-moottoripyörien harrastajille. Tapahtuman järjestämisoikeuden myöntää vuosittain Federation Harley-Davidson Clubs Europe jollekin sen yli sadasta jäsenkerhosta ympäri Eurooppaa. Suomessa FH-DCE Super Rally® järjestettiin kolmannen kerran. Himokselle moottoripyöräilijöitä saapui lähes 9000.

FH-DCE Super Rally®ihin osallistuu ihmisiä eri puolelta Eurooppaa. Osallistujat saapuvat tapahtumaan yksilöinä, eikä millekään kerholle ole varattu erityisiä etuja. Tapahtumat ovat tunnettuja leppoisasta ilmapiiristään. Vuonna 2000 Jämsässä ja 2009 Seinäjoella järjestetyt aiemmat Super Rally®t saivat erityistä palautetta rauhallisuudestaan.
Viisipäiväiset tapahtumat sujuivat ilman merkittäviä järjestyshäiriöitä.
Myös tänä vuonna järjestettyä Super Rally®a valmisteltiin hyvässä yhteistyössä viranomaisten kanssa. Poliisille järjestettiin heidän vaatimansa tarkastuspaikka tulotien varteen ja muut asetetut vaatimukset huomioitiin.

Viranomaisilla oli hyvin tiedossa aikaisempien tapahtumien luonne.

Poliisin toiminta johti suoranaisiin vaaratilanteisiin. Ambulansseille vaaditut ylimääräiset lisäpoliisisaattueet viivästyttivät avun paikalle tuloa. Poiketen sovitusta poliisi liikkui alueen sisällä omavaltaisesti ja ylimitoitetusti. Rallivieraat joutuivat väistelemään alueella ajelevia yli kymmenen poliisiauton kulkueita.

Viranomaisten taholta tulleet sovitusta poikkeavat ja jatkuvat muutokset aiheuttivat mielipahaa osallistujille ja hankaluuksia siellä töitä tekeville. Palautetta joutuivat ottamaan vastaan tapahtuman vapaaehtoiset. Kulkuporttien käyttöä rajoitettiin yksipuolisesti. Tapahtuman vieraita estettiin kävelemästä yleisessä käytössä olevaa tietä.
Tapahtuma-aikaiseen käyttöön sovittu lyhytaikainen dronekuvaus peruttiin viime hetkellä, mutta sallittiin muulle taholle heti rallialueen vieressä.

Varhain sunnuntai-aamuna viranomaisten antaman evakuointikehotuksen perusteella toimeenpantu leirintäalueen tyhjentäminen huonoksi muuttuvan sään takia oli Himoksen tapahtumien historiassa ensimmäinen. Evakuointiin liittyvä epätieto ja sekasorto lopetti ikävällä tavalla satojen osallistujien siihen asti hyvin sujuneen tapahtuman.
Viranomainen ei itse osallistunut evakuointiin, ja sen lähtökohta jäi arvailujen varaan.

Viranomaisten toiminta hyvässä yhteistyössä tehtyjen valmistelujen ja itse tapahtuman aikana erosi merkittävästi. Harley-Davidson Club Finland ry paheksuu poliisin ylimitoitettua toimintaa ja liiallista läsnäoloa FH-DCE Super Rally®ssa. Kerhomme tapahtumat eivät ole viranomaistyön harjoituskenttiä. Toiminnan luonne Himoksella oli enemmän provokaatiota ja kiusantekoa.

Jatkossa Harley-Davidson Club Finland ry toivoo poliisilta enemmän suhteellisuudentajua ja tasapuolista kohtelua muiden massatapahtumien järjestäjien ja osallistujien kanssa.

Yhteyshenkilöt

Mika J. Saloranta, puheenjohtaja H-DCF, 040 732 1389, president@hdcf.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Harley-Davidson Club Finland ryhttp://www.hdcf.fi

Harley-Davidson Club Finland ry (H-DCF) on vuonna 1980 perustettu Harley-Davidson® -merkkikerho. Kerho on avoin kaikille Harley- Davidson® -moottoripyörän omistajille. Kerhoon kuuluu yli 6600 jäsentä. H-DCF järjestää kokoontumis- ja hyväntekeväisyysajoja, näyttelyitä ja illanviettoja sekä harjoittaa liikennevalistusta. Toiminta perustuu jäsenten vapaaehtoiseen työskentelyn ja rahoitetaan jäsenmaksutuloin sekä näyttelyistä ja tapahtumista saaduilla varoilla. www.hdcf.fi

Federation Harley-Davidson Clubs Europe (FH-DCE) on riippumattomien Harley-Davidson kerhojen (Harley-Davidson Club, H-DC) yhteisö, johon kuuluu 120 eurooppalaisen kerhon kautta noin 38000 jäsentä. FH-DCE on perustettu 1991, ja H-DCF on yksi sen perustajajäsenistä. Federaatio myöntää FH-DCE Super Rally®:n järjestämisoikeudet. FH-DCE Super Rally® on FH-DCE:n omistama tuotemerkki. Vuonna 2018 ralli järjestettiin Puolassa, 2019 Suomessa ja 2020 se järjestetään Ruotsissa. www.fhdce.eu

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.