Fingo ry – Suomalaiset kehitysjärjestöt

Poliittinen ohjelma ohjaa EU:ta väärään suuntaan – järjestöt vaativat Eurooppaa kestävälle polulle

Jaa

Romania, Suomi ja Kroatia ovat julkaisseet poliittisen ohjelmansa maiden EU-puheenjohtajuuskausille 2019-2020. Maiden yhteiset painopisteet eivät ehdota radikaaleja muutoksia EU-politiikassa vaan jatkavat nykyistä talouskasvua ja työpaikkoja painottavaa linjaa. Eurooppalaiset järjestöt vaativat maita panostamaan ihmisoikeusperustaiseen politiikkaan, joka tähtää kansalaisten hyvinvointiin planeettamme kantokyvyn rajoissa.

Romania, Suomi ja Kroatia toimivat EU:n puheenjohtajamaina eli niin kutsuttuna triona tammikuusta 2019 kesäkuuhun 2020. Jokainen maa toimii neuvoston puheenjohtajana kuusi kuukautta. Hiljattain julkaistu poliittinen trio-ohjelma tulee ohjaamaan myös jokaisen maan omien painopisteiden valintaa puheenjohtajuuskausille.

Puheenjohtajamaina Romania, Suomi ja Kroatia voivat vaikuttaa EU-politiikkaan erityisesti valitsemalla Euroopan unionin neuvoston agendalle nostettavat aiheet. Yhteisiksi painopisteiksi maat ovat valinneet työpaikkojen lisäämisen, kasvun ja kilpailukyvyn Euroopassa, kansalaisten suojelun ja turvallisuuden, energiasektorin yhteistyön sekä EU:n globaalin roolin.

”Vaikka painopisteet eivät ehdota radikaaleja muutoksia EU:n talouskasvuun tähtäävälle linjalle, löytyy ohjelmasta hyvääkin: Romania, Suomi ja Kroatia korostavat ohjelmansa alussa eurooppalaisia arvoja, kuten demokratiaa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia”, kertoo Fingon vaikuttamistyön johtaja Rilli Lappalainen. ”Toisaalta ihmisoikeusnäkökulma on taas aivan hukassa muuttoliikkeen kohdalla, jota käsitellään vain turvallisuusuhkana! Olemme hyvin pettyneitä tällaiseen epäjohdonmukaisuuteen”, jatkaa Lappalainen.

Romanian, Suomen ja Kroatian ohjelma lupaa maiden myös edistävän kestävää kehitystä Euroopassa puheenjohtajuuskausiensa aikana. EU toimi muutama vuosi sitten globaalina suunnannäyttäjänä kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030:n ja Pariisin ilmastosopimuksen neuvotteluissa. Järjestöt ovat olleet hyvin huolissaan siitä, ettei EU-politiikka kulje tällä hetkellä sellaiseen suuntaan, että unioni voisi saavuttaa kestävän kehityksen tavoitteet ja toimia maapallon lämpötilan rajoittamiseksi 1,5 asteeseen

”Odotamme, että sitoumus kestävään kehitykseen näkyy käytännössä EU:n päämiesten keskustelussa unionin tulevaisuudesta. Romanian, Suomen ja Kroatian tulee myös varmistaa, että ensi vuonna laadittava Euroopan komission sisältää suunnitelman Kestävä Eurooppa 2030 -strategiasta, joka on linjassa Agenda 2030:n ja Pariisin ilmastosopimuksen kanssa”, kertoo Fingon kestävän kehityksen asiantuntija Jussi Kanner.

Seuraavat vuodet tulevat olemaan kriittisiä Euroopan tulevaisuuden suunnan määrittelyssä. Demokraattiset perusarvot on asetettu kyseenalaisiksi ja tilastojen mukaan eriarvoisuus lisääntyy Euroopassa. Samalla rasistiset liikkeet ovat lisänneet kannatustaan ja kansalaisyhteiskunnan tila kapenee useissa maissa.

Järjestöt Romaniassa, Suomessa ja Kroatiassa ovat yhdistäneet voimansa ja kampanjoivat tulevien puheenjohtajuuskausien aikana ihmisoikeuksien, kehitysyhteistyön, kansalaisyhteiskunnan tilan ja kestävän kehityksen edistämiseksi. Suomesta mukana on Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo, joka syntyi entisten Kehyksen ja Kepan yhdistäessä voimansa.

”Ohjelmassaan Romania, Suomi ja Kroatia ohittavat täysin kansalaisyhteiskuntaan kohdistuvat paineet Euroopassa ja Suomessa. Järjestöjä ei myöskään nähdä yhteistyökumppaneina kestävän kehityksen edistämisessä ja globaaleihin haasteisiin vastaamisessa. Toivomme, että yhteisellä hankkeellamme voimme tuoda järjestöjen äänen kuuluviin EU-politiikassa”, kertoo romanialaisen FOND-järjestön puheenjohtaja Stefan Cibian.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jussi Kanner, kestävän kehityksen asiantuntija, Fingo
jussi.kanner@fingo.fi, +358 40 7544 883

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Fingo ry – Suomalaiset kehitysjärjestöt
Fingo ry – Suomalaiset kehitysjärjestöt
Elimäenkatu 25-27, 5krs.
00510 HELSINKI

358 50 317 6690http://www.fingo.fi

Suomalaisten kehitysjärjestöjen yhteistyöjärjestöön Fingoon kuuluu 300 suomalaista järjestöä, jotka toimivat kehitysyhteistyön, kestävän kehityksen tai globaalikasvatuksen parissa. Me viestimme, koulutamme, kasvatamme, tuemme ja vaikutamme, jotta maapallon kaikkien asukkaiden ääni kuuluisi päätöksenteossa – Suomessa ja maailmalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingo ry – Suomalaiset kehitysjärjestöt

Järjestöt: Kestävä kehitys näkyy historiallisen läpileikkaavasti koko hallitusohjelmassa3.6.2019 13:20:27 EESTTiedote

”Kestävä kehitys näkyy historiallisen hyvin ja läpileikkaavasti koko hallitusohjelmassa. Kehityspolitiikassa erityisen hyvää on muun muassa pitkäjänteisyyden korostaminen ja tiekartan luominen YK-tavoitteiden saavuttamiseksi. Järjestöjen laadukkaaseen työhön on myös luvassa lisärahoitusta”, sanoo vaikuttamistyön johtaja Rilli Lappalainen kehitysjärjestöjen kattojärjestöstä Fingosta.

Fingon vaalipaneelin ehdokkailta vahva tuki EU:n kehitysyhteistyölle ja ilmastoteoille25.5.2019 18:09:25 EESTTiedote

Yksi kevään viimeisistä vaaliväittelyistä käytiin Maailma kylässä -festareilla. Fingon Mihin menet Eurooppa? -paneelissa kuuden suurimman puolueen ehdokkaat haastoivat toisiaan kehityskysymyksistä, ilmastopolitiikasta sekä kestävästä kehityksestä. Mukana keskustelussa olivat Heidi Hautala (vihr.), Olli Kotro (ps.), Silvia Modig (vas.), Tuulia Pitkänen (sd.), Pekka Puska (kesk.) ja Aura Salla (kok.).

Ilmasto-oikeudenkäynti: EU-tuomioistuin tunnusti ilmastonmuutoksen vaikutuksen ihmisiin, mutta hylkäsi perheiden oikeusjutun22.5.2019 10:29:09 EESTTiedote

Euroopan unionin yleinen tuomioistuin on hylännyt perheiden ilmastokanteen EU:n riittämättömästä ilmastopolitiikasta menettelytapaan vedoten. Oikeus katsoi, että perheillä ja nuorilla, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa, ei ole oikeutta haastaa oikeudessa EU:n vuoden 2030 ilmastotavoitetta. Oikeus kuitenkin tunnusti, että ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkiin eurooppalaisiin monin tavoin. Kanteen nostaneet perheet ja saamelaisnuoret aikovat valittaa päätöksestä.

Maailma kylässä -festivaali viettää 20. juhlavuotta teemanaan ilmastonmuutos17.5.2019 10:45:24 EESTTiedote

Maailma kylässä -festivaali juhlii 20. tapahtumavuottaan 25.–26.5. Rautatientorilla ja Kaisaniemen puistossa Helsingissä. Suomen suurin poikkitaiteellinen järjestötapahtuma kerää vuosittain lähes 80 000 kävijää nauttimaan ilmaisohjelmasta, joka koostuu kansainvälisten ja kotimaisten huippuartistien konserteista, elokuvista, lastenohjelmasta, aluetaiteesta, kirjallisuudesta sekä sadoista näytteilleasettajista. Festivaalin pääteema ilmastonmuutos näkyy vahvasti kymmenissä yhteiskunnallisissa keskusteluissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme