HSY

Polta vain kuivaa puuta – Vastakaadettu puu tarvitsee riittävän kuivatuksen

Jaa

Sähkön kallistuminen on lisännyt kiinnostusta puunpolttoon. HSY muistuttaa, että tulisijassa tulee polttaa vain kuivaa puuta. Liian kostean puun poltto tuottaa runsaasti päästöjä ja on myös energiatehotonta.

Hyvä puuvaja on ilmava ja suojaa puita sateelta. Kuva: HSY / Tero Pajukallio
Hyvä puuvaja on ilmava ja suojaa puita sateelta. Kuva: HSY / Tero Pajukallio

Märän puun ja roskien poltto tuottavat terveydelle haitallisia päästöjä

Tulisijojen käyttö aiheuttaa savua eli päästöjä ilmaan. Puunpolton päästöillä on ihmisten terveydelle merkittävä vaikutus, koska päästöt syntyvät asuinalueilla ja pääsevät lähialueen hengitysilmaan. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) mittausten mukaan puunpoltossa syntyy muun muassa runsaasti pienhiukkasia ja syöpäriskiä lisääviä PAH-yhdisteitä. Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa siihen, kuinka puhdasta palaminen on.

Käytetyllä puulajilla ei ole päästöjen kannalta suurta merkitystä, mutta puun kosteudella sen sijaan on. Kuivan puun poltosta on myös se hyöty, että siitä saa enemmän lämpöä kuin kostean puun poltosta.

- Tärkeintä on polttaa tulipesässä vain kuivaa puuta eikä lainkaan roskia. Märkien puiden ja roskien poltosta ilmaan syntyy runsaasti terveydelle haitallisia päästöjä. Päästöt voivatkin olla moninkertaiset verrattuna siihen, että polttaa vain kuivaa puuta ja käyttää tulisijaansa muutoinkin oikeaoppisesti, sanoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski.

Kuivan puun tunnistaa kolmen vinkin avulla

Osa tulisijojen käyttäjistä hankkii polttopuun omasta metsästään. Tällöin on tärkeää varmistaa, että polttopuut ovat saaneet kuivua riittävän pitkään. Vastakaadetussa puussa on vettä noin puolet. Hyvissä olosuhteissa puu voidaan kuivattaa ulkona yhden kevään ja kesän aikana polttokuivaksi. Usein kuitenkin tarvitaan kahden kesän ulkokuivaus, jolloin puhutaan ylivuotisesta puusta.

Ennen polttamista kukin voi helposti itse testata, onko polttopuu riittävän kuivaa. Tähän on kolme selkeää keinoa: paino, halkeilu ja ääni.

- Kuiva polttopuu on noin puolet kevyempää kuin kostea puu. Kun kuivia klapeja lyö yhteen, kuuluu kirkas, kaikuva ääni. Kosteiden klapien kohdalla ääni on puolestaan kumea. Kuiva puu myös halkeilee kärjestä. Märkä tai vielä kostea puu on yhtenäistä, Kaski kertoo.

Hyvä puuvaja on tuulettuva ja suojaa puita sateelta

- On tärkeää säilyttää puut oikein, jotta polttopuut kuivuvat ja pysyvät hyvänä. Ehdottomasti paras säilytyspaikka polttopuille on tuulettuva puuvaja. Se suojaa puita sateelta ja pitää ne kuivina, Kaski sanoo.

Hyvässä puuvajassa ilma kiertää lattian, seinien ja katon raoista. Jos polttopuut peittelee hyvin tiiviisti, kosteus pääsee tiivistymään ja puut voivat homehtua. Puita ei myöskään suositella säilytettävän sisällä. Polttopuut kannattaa viedä sisälle lämpiämään vasta 1–2 päivää ennen niiden polttamista.

Lisätietoja:

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Kuivan polttopuun tunnistaminen -video

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hyvä puuvaja on ilmava ja suojaa puita sateelta. Kuva: HSY / Tero Pajukallio
Hyvä puuvaja on ilmava ja suojaa puita sateelta. Kuva: HSY / Tero Pajukallio
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:n vaarallisen jätteen syyskeräys tavoitti asukkaat24.11.2022 08:54:00 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjesti syys–lokakuussa ensimmäistä kertaa erillisen vaarallisen jätteen keräyskierroksen syksyllä Espoossa ja Helsingissä. Palvelu tavoitti asukkaat hyvin, sillä autoon tuotiin lähes 8 700 kg vaarallista jätettä. Tämä on lähes yhtä paljon kuin kevään kierroksella, kun sen suhteuttaa pysähdyspaikkojen määrään. Keräysauto kiersi alueilla, joilla ei ole pysyvää vaarallisen jätteen keräyspistettä.

Uusi biojätehanke tehostaa lannoite- ja energiaomavaraisuutta 202522.11.2022 08:31:00 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on käynnistämässä uutta hanketta, joka vauhdittaa kotimaista kiertotaloutta sekä energia- ja lannoiteomavaraisuutta. Uusien tekniikoiden myötä biokaasulaitoksesta saatavaa mädätettä voidaan ohjata tehokkaammin maatalouden lannoitetarpeisiin jo vuonna 2025. Tällä hetkellä biojätteestä tuotetaan uusiutuvaa bioenergiaa sekä kompostia mullantuotantoon. HSY käsittelee joka viidennen suomalaisen biojätteet, joissa on edelleen runsaasti hyödyntämätöntä potentiaalia.

Ympäristövastuu ja kestävä talous ohjenuoria HSY:n toiminnassa18.11.2022 11:06:28 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous hyväksyi kokouksessaan 18.11.2022 muun muassa HSY:n strategian 2030, toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2023 - 2025 sekä vesi- ja jätehuollon investointiohjelmat vuosille 2023 - 2032. Toimintasuunnitelman tavoitteiden pohjana ovat strategiset päämäärät sekä investointien osalta 10 vuoden investointiohjelmat. Toimintaa ohjaavat vahvasti ympäristövastuu ja hiilineutraaliustavoitteet, mutta myös tuottavuus, joilla tähdätään tasapainoiseen talouteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme