Suomen Vuokranantajat ry

Porissa vuokrataso maan edullisimpia – Vuokrien nousu maltillista

Jaa

Suomen Vuokranantajien yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa tekemän vuokramarkkinakatsauksen mukaan Porissa on 23 suurimman suomalaisen kaupungin vertailun toiseksi edullisin vuokrataso. Vuokrien kasvu on ollut maltillista. Suhteellisesti nopeimmin ovat viime vuosina kasvaneet suurempien asuntojen vuokrat.

Porin vuokrat ovat kasvaneet vuodessa vain 0,5 prosenttia. Yksiöiden ja kolmioiden vuokrissa on tapahtunut jopa pieni heilahdus alaspäin viime vuoden lopusta tämän vuoden ensimmäiseen vuosineljännekseen verrattuna. Suurin prosentuaalinen vuosikasvu (+1,1 %) on ollut kolmioiden ja suurempien asuntojen vuokrissa. Myös viimeisen viiden vuoden aikana suhteellinen vuokrakehitys on ollut nopeampaa isommissa asunnoissa (+5 %).

Porin keskimääräinen vuokrataso (11,1 €/m²) on Suomen 23 suurimman kaupungin joukossa toiseksi alhaisin. Taakse jää ainoastaan Kouvola. Porin kalliimmillakin neliöhinta-alueilla vuokrataso (12,2 €/m²) jää esimerkiksi Turun edullisimman neliöhinta-alueen vuokratasosta (12,6 €/m²).

”Porin asukasluku on ollut viime vuodet laskussa. Tämä heijastuu myös vuokratasoon ja -kehitykseen. Vuonna 2030 Porissa arvioidaan olevan alle 80 000 asukasta. Myös Venatorin lähtö on kova isku, kun yrityksen mukana paikkakunnalta poistuu asteittain 450 työpaikkaa vuoteen 2021 mennessä. Korona vaikeuttaa entisestään vientipainotteisen Porin työpaikkakehitystä sekä kaupungin jo valmiiksi haastavaa taloutta. Porin teollisuutta kohdanneita kolahduksia helpottaa Harjavallan akkuteollisuuden kasvunäkymät, jotka tuovat työtä ja elinvoimaa myös Poriin”, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Vuokraovi.com-sivustolla ilmoitettujen yksiöiden kokonaisvuokran mediaani oli Porissa 400 euroa. Vuokrapyynnit olivat keskimäärin välillä 370–470 euroa. Porissa yli 500 euron yksiö on harvinaisuus. Porissa myös kaksioiden (538 euroa) ja kolmioiden (660 euroa) vuokrailmoitusten kokonaisvuokran mediaanit ovat todella alhaisia verrattuna vertailun muihin huomattavasti Poria pienempiinkin kaupunkeihin.

Keskimääräinen markkinointiaika oli kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä 33 päivää. Kasvua on vuoden takaisesta tilanteesta kolme päivää. Vuokrausajan trendi on selkeällä kasvu-uralla. Porissa opiskelijoiden vaikutus näkyy kausivaihtelussa. Vuokrausajat ovat selvästi lyhimmillään vuoden kolmannella vuosineljänneksellä, jolloin uudet opiskelijat etsivät asuntoja.

”Poriin mahtuu monta pienempää alueellista markkinaa. Työpaikkojen poistuminen on iskenyt erityisesti Meri-Porin asuntojen kysyntään. Keskustan asuntojen kysyntää on taas nostanut ammattikorkeakoulun siirtyminen vuonna 2017 Vähärauman alueelta rautatieaseman viereen. Keskustaan on rakennettu uusia asuntoja kampuksen ympäristöön. Uudistuotanto painottuu yleisesti keskustaan ja sen liepeille. Keskusta-asumisen suosio on myös Porissa kasvussa”, Rokkanen toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomen Vuokranantajat ry on valtakunnallinen yksityisten vuokranantajien järjestö. Edustamme Suomen yksityisiä vuokranantajia, jotka vuokraavat yli 300 000 asuntoa. Nämä asunnot ovat noin kolmasosa kaikista vuokra-asunnoista ja niissä asuu noin 440 000 asukasta. Suomen Vuokranantajat tarjoaa asiantuntijatietoa vuokrauksesta ja asuntosijoittamisesta ja valvoo jäsentensä etua vuokrasuhteisiin liittyvissä asioissa. Pyrimme jatkuvasti kehittämään analyysi- ja tutkimustoimintaamme, jotta pystymme tarjoamaan entistä parempaa ajankohtaista tilannetietoa ja syvällisempää analyysia vuokra- ja asuntomarkkinoista, asuntosijoittamisesta ja asuntopolitiikasta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokrat nousivat vuonna 2020 nopeimmin Turussa, Espoossa, Vantaalla ja Keravalla21.1.2021 11:10:00 EETTiedote

Tilastokeskuksen tuoreiden vuokratilastojen mukaan vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat viime vuonna koko maassa 1,2 prosentilla. Vuokrat nousivat suurissa kaupungeissa selkeästi keskisuuria ja pieniä kaupunkeja nopeammin. Poikkeuksen muodostavat pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen linkittyvät Kerava, Järvenpää ja Porvoo. Myös Rovaniemellä vuokrat nousivat lähes yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla.

Asuntomarkkinoiden monipuolinen toimijakenttä tärkeää varmistaa - valtion roolia asuntopolitiikassa ei tule vahvistaa21.12.2020 10:55:22 EETTiedote

Asuntopoliittista kehittämisohjelmaa valmistellut virkamiestyöryhmä julkaisi perjantaina raporttinsa. Suomen Vuokranantajat pitää tärkeänä asuntopoliittisen kehittämisohjelman tavoitetta lisätä asuntopolitiikan ennustettavuutta ja pitkäjänteisyyttä. Ratkaisuna ei ole kuitenkaan valtion roolin vahvistaminen, vaan toimivien asuntomarkkinoiden ja monipuolisen toimijakentän merkityksen tunnistaminen nykyistä paremmin.

Vuokranantajat taloyhtiölainojen veronkiristysaikeista: iskee kovaa rakentamiseen ja korjaamiseen13.12.2020 11:00:00 EETTiedote

Valtiovarainministeriö kaavailee asuntosijoittamisen verotuksen kiristämistä. Valtiovarainministeriössä laaditussa selvityksessä taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden rajaamiseksi ehdotetaan tuloverolain muuttamista siten, että rakentamiseen tai peruskorjauksiin otettujen taloyhtiölainojen lyhennyksiä ei jatkossa voisi enää vähentää suoraan vuokratuloista. Yksityisiä vuokranantajia edustava Suomen Vuokranantajat kehottaa malttiin erityisesti tässä suhdannetilanteessa.

Vuokralainen - milloin viimeksi tarkastit palovaroittimen toiminnan?1.12.2020 08:09:38 EETTiedote

Pimeänä vuodenaikana ja erityisesti joulun aikaan kynttilöiden polttaminen asunnoissa lisääntyy. Tällöin on syytä kiinnittää erityistä huomiota myös paloturvallisuuteen. Kynttilöitä poltettaessa on huolehdittava, että niiden alusta on paloturvallinen eikä niiden läheisyydessä ole muuten herkästi syttyviä materiaaleja. Lisäksi on syytä huomioida, että kynttilöitä ei koskaan pidä jättää palamaan valvomatta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme