Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pormestari Jan Vapaavuori: Liikkuminen on liikuntaa tärkeämpää

Jaa

Helsingin kaupunki käynnistää liikkumisohjelman, jonka tavoitteena on saada helsinkiläiset liikkumaan enemmän ja istumaan vähemmän. Ohjelmalla on myönteinen viesti "Pienikin liike auttaa.”

Helsingin kaupunki käynnistää vuoteen 2021 kestävän liikkumisohjelman, jonka tarkoituksena on saada kaupunkilaiset liikkumaan.

”Nyt ei ole kysymys liikunnan vaan liikkumisen lisäämisestä. Tutkimusten mukaan valtaosa valveillaoloajastamme kuluu liikkumatta, istuen tai makuulla. Tämä on iso terveysriski. Haluamme herätellä helsinkiläisiä siihen, että arkipäiväinen liikkumattomuus on paljon isompi ongelma kuin se, jaksaako käydä jumpassa”, pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

”Enää ei ole itsestäänselvyys, että edes kaikki pienet lapset omaksuisivat liikunnalliset perustaidot ja -tottumukset. Viesti on otettu vakavasti. Haluamme varmistaa, että kaikki kaupunkilaiset voivat hyvin”, pormestari Vapaavuori perustelee liikkumisohjelman käynnistämistä.

Liikkumattomuuteen kytkeytyvien suorien ja epäsuorien kansantaloudellisten kustannusten, kuten sairaanhoitomenojen, tuottavuuden laskun, työkyvyttömyyden ja ennenaikaisten kuolemantapausten on arvioitu Suomessa olevan vuosittain vähintään kolme miljardia euroa. Liikkumattomuus on neljänneksi yleisin taustatekijä pitkäaikaissairauksien aiheuttamiin kuolemantapauksiin. Edelle menevät vain korkea verenpaine, tupakointi ja korkea verensokeri.

"Itse aion jatkaa lyhyiden siirtymien ja työmatkojen kävelemistä ja kiinnittää huomiota istumisen määrään. Yritän muistaa nousta aina ylös, kun vastaan puhelimeen”, pormestari Vapaavuori listaa omia keinojaan liikkumisen lisäämiseen.

Jokaisella on liikkumavaraa
Liikkumisen edistäminen on kaupunkistrategiaan kirjattu Helsingin valtuuston kärkihanke valtuustokaudella 2017-2021. Käytännössä se tarkoittaa yhteistyötä kansalaisjärjestöjen, yhteisöjen, liikuntaseurojen, yritysten ja asukkaiden kanssa. Kaupunkiympäristöä kehitetään liikkumiseen ja hyötyliikuntaan kannustavaksi ja kaikissa kaupungin omissa palveluissa kehitetään omat liikkumista lisäävät keinonsa.

"Näkyvä osa ohjelmaa on nyt alkava markkinointiviestintäkampanja. Siinä keskitytään ihmisten herättelyyn ja asenteiden muuttamiseen. Lähdemme siitä, että pienikin liike auttaa ja jokaisella on olemassa liikkumavaraa. On se sitten portaiden käyttäminen hissin sijaan, työmatkapyöräily tai niskan suoristaminen kännykkää selatessa. Liikkumisen terveysvaikutukset alkavat heti”, Helsingin kaupungin liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen sanoo.

Erityistä huomiota ohjelmassa kiinnitetään lapsiin, nuoriin, ikäihmisiin ja vähiten liikkuviin. “Liikkumattomuus koskettaa meistä valtaosaa. Tutkimusten mukaan edes kaikki säännöllisesti ohjattua liikuntaa harrastavat lapset eivät liiku terveytensä kannalta riittävästi. Siksi tarvitaan myös muutoksia arjessa”, Paajanen sanoo.

Lisätietoja:
Liikkumisohjelman projektipäällikkö
Minna Paajanen
09-31021162
040-7262623
minna.paajanen@hel.fi

#HelsinkiLiikkuu, #pienikinliikeauttaa, #liikkumavara

Liikkumisohjelma – Käytä liikkumavarasi!
Liikkumisohjelma on Helsingin kaupungin strateginen kärkihanke, jonka tavoitteena on saada kaupunkilaiset liikkumaan enemmän ja istumaan vähemmän. Ohjelmassa on kysymys liikkumisen aiempaa koko­naisvaltaisemmasta ymmärtämisestä, edistämisestä ja koor­dinoinnista. Ohjelmalla ei haluta patistaa tai painostaa, vaan tuoda positiivisella tavalla esiin kaupungin tarjoamia mahdollisuuksia liikkumiseen. Tavoitteena on vaikuttaa ihmisten asenteisiin, madaltaa liikkeelle lähtemisen kynnystä ja lisätä liikkumisen iloa. Päämääränä on, että liikkuminen Helsingissä on helppo, sujuva ja houkut­televa arjen valinta.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten helsinkiläisten mahdollisuuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, sivistymiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen ja tukee Helsingin elinvoimaisuutta. Toimiala jakautuu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, liikunta ja nuoriso.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uintilipun ostaneille kuntosalikäynti kaupan päälle - Itiksessä myös maksuttomia virtuaalijumppia16.4.2019 14:00:00 EESTTiedote

Pääsiäisen jälkeen tiistaista 23.4.2019 alkaen Itäkeskuksen, Pirkkolan ja Jakomäen uimahallien uintilipun ostaneet pääsevät samaan hintaan huhkimaan uimahallien kuntosaleille. Tarjous on voimassa kyseisten uimahallien kevätkauden 2019 loppuun asti ja koskee myös sarja- ja kuukausikortteja. Lisäksi Itäkeskuksen uimahallissa järjestetään pääsiäisen jälkeen maksuttomia virtuaalijumppia.

Helsingin mallin ensimmäinen hankekausi edisti uudenlaisen taidekentän syntymistä16.4.2019 10:38:32 EESTTiedote

Helsingin malli onnistui ensimmäisellä hankekaudellaan luomaan hahmotelman uudenlaisesta taidekentästä, joka sijoittuu ammattitaiteen ja harrastuskentän rinnalle omanaan, arvioidaan hankekauden loppuraportissa ”Toisenlainen taidemaailma. Taidelaitokset lähiöissä vuosina 2016–2018 Helsingin osallistavassa kulttuurityön mallissa”, joka julkaistaan tänään 16.4.2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme