Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pormestarin itsenäisyysjuhlaa 6 000 neljäsluokkalaiselle tähdittää Ellinoora

Jaa

Pormestarin perinteikäs itsenäisyysjuhla Helsingin peruskoulujen neljäsluokkalaisille järjestetään tänään torstaina 29. marraskuuta 2018 Finlandia-talossa. Viime hetkeen salaisuutena pidetty päivän yllätysesiintyjä on laulaja-lauluntekijä Ellinoora.

Kuva: Pertti Nisonen
Kuva: Pertti Nisonen

Itsenäisyyttä juhlitaan tänä vuonna kolmessa samansisältöisessä tilaisuudessa, joista ensimmäinen järjestetään kello 9.30–11.15, toinen kello 12.45–14.30 ja kolmas kello 16.00–17.45.

Jokainen Helsingin 4-luokkalainen on saanut pormestarilta henkilökohtaisen kutsukortin juhlaan.

Juhla alkaa kättelyillä

Pormestari Jan Vapaavuori puolisoineen, apulaispormestari Nasima Razmyar sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen vastaanottavat juhlavieraat kätellen.

Lapset ovat valmistautuneet kouluilla itsenäisyysvastaanottoa varten opettelemalla juhlaan kuuluvia käytöstapoja ja perinteisiä tansseja.

Juhlaa toista kertaa isännöivä Vapaavuori on odottanut tapahtumaa vuoden kohokohtana:

– Kyse on yhdestä vuoden hauskimmista ja myös arvokkaimmista työtehtävistä. Lasten riemu vie mukanaan ja juhla on tilaisuus muistaa myös itse, kuinka itsenäisyys on iloinen ja kaikkia koskeva asia. Pidän neljäsluokkalaisten itsenäisyyspäivän juhlaa yhtenä kaupungin tärkeimmistä perinteistä, Vapaavuori sanoo.

Tähtiartisti Ellinooran konsertin jälkeen alkavat tanssiaiset: kehruuvalssi, kikapoo, kulkuset, jiffy mixer, rokki ja letkajenkka.

Makuja suomalaisilta tuottajilta

Keittiömestari Markku Luolan käsialaa on juhlamenu Makutellus. Vieraat saavat tervetulojuomana Jaakkolan tilan vadelmaisen alkumaljan ennen siirtymistään juhlaherkkujen pariin. Suolaisena palana nautitaan Liepuskan leipomon kana-omena-spelttipiiras. Makeina makuina nautitaan Väyrysen leipomon rahkamunkkipalloja sekä PH7-konditorian puolukka-kardemummavaahtokarkkeja.

Juhlassa Finlandia-ravintolaa avustaa 60 Stadin ammattiopiston Roihuvuoren yksikön hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijaa. Järjestystehtäviin puolestaan osallistuu 45 Lauttasaaren lukiolaista. Monet avustajista ovat itsekin juhlineet itsenäisyyttä ylipormestarin vastaanotolla.

Seuraa juhlintaa Helsinki-kanavalla

Neljäsluokkalaisten juhlimista voi tänäkin vuonna seurata suorana lähetyksenä Helsinki-kanavalla osoitteessa www.helsinkikanava.fi. Helsinki-kanava kuvaa yleiskuvaa oppilaista ja juhlasta, sillä monella oppilaista on kuvauskielto. Tämä tarkoittaa, että yksittäisten oppilaiden kasvoja ei kuvata.

Päivän kaikki juhlat lähetetään suorina lähetyksinä, ja ne myös jäävät Helsinki-kanavalle tallenteina. Myös juhlan Facebook-sivulle välitetään tiiviisti päivän tunnelmia.

Vuodesta 1997 lähtien juhliin on osallistunut yhteensä noin 120 000 helsinkiläiskoululaista. Neljäsluokkalaisia on tänä vuonna lähes 1 000 enemmän kuin ensimmäisissä juhlissa vuonna 1997.

Taustatietoa

• Pormestarin itsenäisyysjuhla on Helsingin kaupungin vuotuinen tilaisuus, jonka järjestelyistä vastaa kaupungin tytäryhtiö Helsinki Marketing.

• Ylipormestari Eva-Riitta Siitonen aloitti neljäsluokkalaisten itsenäisyysjuhlaperinteen vuonna 1997.

• Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi juhlalle 19.11. valtakunnallisen Lapsenpäivä-palkinnon. Perusteluissa todetaan, että itsenäisyysjuhla korostaa lapsen oikeutta kulttuuriin ja juhlaperinteisiin. Palkinto on suuruudeltaan 9 000 euroa. Helsingin kaupunki ohjaa palkintosumman lastenkulttuurin edistämiseen Circus Helsinki association ry:lle, joka on useana vuonna esiintynyt neljäsluokkalaisten itsenäisyysjuhlassa.

• Ensi vuonna juhla järjestetään keskiviikkona 4.12.2019 Finlandia-talolla.

Lisätietoja

Tapahtumatuottaja Maarit Roschier, Helsinki Marketing, puh. 040 168 8212, maarit.roschier@hel.fi

Median yhteyshenkilönä juhlassa toimii kaupunginkanslian tiedotussihteeri Anna Kanervirta, puh. 040 186 6583, anna.kanervirta@hel.fi


Meddelandet på svenska finns bifogat.
Please find attached the press release in English.Anna Kanervirta
Helsingin kaupunginkanslia
anna.kanervirta@hel.fi 
040 186 6583

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Pertti Nisonen
Kuva: Pertti Nisonen
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Yhteiset pelisäännöt työn alla: kuinka viestiä kansalaisille tekoälyn käytöstä27.6.2019 10:00:28 EESTTiedote

Espoo, Helsinki, Kela, Oikeusministeriö, Sitra ja Saidot tutkivat tapoja yhdenmukaistaa julkisella sektorilla hyödynnetyn tekoälyn läpinäkyvyys ja viestintä kansalaisille. “Tekoäly läpinäkyväksi kansalaisille”(Citizen Trust Through AI Transparency) -projektissa luodaan avoimesti julkaistavat suositukset siitä, miten kansalaisille tulisi viestiä tekoälyn ja henkilötietoa sisältävän tietoaineiston käytöstä julkisella sektorilla. Projektin tuottamat yhteiset käytännöt mahdollistavat jatkossa yhteismitallisen viestinnän, ja helpottavat kansalaisten näkökulmasta tekoälyn käytön ymmärtämistä Suomessa ja ulkomailla.

Korkeaa osaamista vaativat alat hyötyvät yritysten välisistä lyhyistä etäisyyksistä26.6.2019 09:21:56 EESTTiedote

Taloudellinen toiminta, jossa osaamisella on suuri merkitys, on alueellisesti hyvin keskittynyttä. Myös yrityksiä itseään niiden läheinen sijainti hyödyttää, sillä lyhyemmät etäisyydet edistävät tutkimuksen mukaan yritysten välisen työvoiman liikkuvuuden kautta tapahtuvaa verkostoitumista. Lisäksi siihen ovat yhteydessä myös muut organisatoriset läheisyysmuodot, kuten yritysten henkilöstön koulutustausta. Asiat selviävät Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta tutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme