Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pormestarin itsenäisyysjuhlassa yli 6 000 neljäsluokkalaista viihdyttää Jannika B

Jaa

Pormestarin perinteinen itsenäisyysjuhla kaikille Helsingin neljäsluokkalaisille järjestetään tänään keskiviikkona 4. joulukuuta 2019 Finlandia-talossa. Viime hetkeen salaisuutena pidetty päivän yllätysesiintyjä on laulaja ja lauluntekijä Jannika B.

Juhlatunnelmaa viime vuodelta. Kuva: Pertti Nisonen
Juhlatunnelmaa viime vuodelta. Kuva: Pertti Nisonen

Itsenäisyyttä juhlitaan kolmessa samansisältöisessä tilaisuudessa, joista ensimmäinen järjestetään kello 9.30–11.15, toinen kello 12.45–14.30 ja kolmas kello 16.00–17.45. Juhlijoiden määrä on kasvanut vuosittain ja tänä vuonna neljäsluokkalaisia yhteensä 6086. Helsinkiläisten neljäluokkalaisten lisäksi keskimmäiseen juhlaan on kutsuttu 10 oppilasta Tallinnan suomenkielisestä koulusta.

Kättelyä, puheita ja diskoa

Jokainen Helsingin neljäsluokkalainen on saanut pormestarilta henkilökohtaisen kutsukortin juhlaan. Lapset ovat valmistautuneet syksyn aikana itsenäisyysvastaanottoon opettelemalla perinteisiä tansseja ja juhlaan kuuluvia käytöstapoja.

Pormestari Jan Vapaavuori puolisoineen, apulaispormestari Pia Pakarinen sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen vastaanottavat juhlavieraat kätellen.

”Lasten riemu ja heittäytyminen tekevät päivästä mukaansatempaavan ja ikimuistoisen. Juhla on myös arvokas muistutus siitä, miten itsenäisyys koskettaa meitä kaikkia ja miten siitä voi iloita. Tunnelma on varmasti katossa, sillä neljäsluokkalaisia on juhlimassa ensimmäistä kertaa yli 6000”, sanoo juhlaa kolmatta kertaa isännöivä pormestari Vapaavuori. 

Kun juhlaväki on kätelty, pormestari Vapaavuori pitää puheen vierailleen. Jokaisessa juhlassa kuullaan myös oppilaiden kiitospuheet sekä suomeksi että ruotsiksi. Maamme-laulun jälkeen lavalle nousee tähtiartisti Jannika B, jota säestää houseband Must. Sisääntulo- ja tanssimusiikista vastaa puolestaan Kaartin Soittokunta, jonka säestyksellä juhlassa lauletaan myös Maamme-laulu. Circus Helsinki ja Queenz Dance Crew viihdyttävät juhlijoita kättelyjonossa ja ruokailun aikana.

Konsertin jälkeen neljäsluokkalaiset valtaavat tanssilattian, kun vuorossa ovat pitkin syksyä harjoitellut kikapoo, kulkuset, jiffy mixer, rokki ja letkajenkka sekä ensimmäistä kertaa juhlassa tanssittava disko, jossa musiikkina on Pharrel Williamsin Happy-kappale.

Makuja lähituottajien raaka-aineista

Juhlamenu Makukaverit on keittiömestari Markku Luolan käsialaa. Vieraat saavat tervetulojuomana Jaakkolan tilan vadelmaisen alkumaljan ennen siirtymistään juhlaherkkujen pariin. Suolaisena palana nautitaan Liepuskan leipomon ruis-ohrapiirakoita Heikkilän Juustolan Pikku-Iida-juuston ja tomaattien kera. Makeana makuna maistellaan pH7-konditorian kinuski-kermakakkua.

Juhlassa Finlandia-ravintolaa avustaa 60 Stadin ammattiopiston Roihuvuoren yksikön hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijaa. Järjestystehtäviin puolestaan osallistuu 45 Lauttasaaren lukiolaista. Monet avustajista ovat itsekin juhlineet itsenäisyyttä vastaanotolla.

Seuraa juhlintaa Helsinki-kanavalla

Neljäsluokkalaisten juhlimista voi seurata suorana lähetyksenä Helsinki-kanavalla. Helsinki-kanava kuvaa yleiskuvaa oppilaista ja juhlasta, sillä monella oppilaista on kuvauskielto. Tämä tarkoittaa, että yksittäisten oppilaiden kasvoja ei kuvata. Päivän kaikki juhlat lähetetään suorina lähetyksinä ja ne myös jäävät Helsinki-kanavalle tallenteina.

Myös juhlan Facebook-sivulle välitetään tiiviisti päivän tunnelmia.

Taustatietoa

• Pormestarin itsenäisyysjuhla on Helsingin kaupungin vuotuinen tilaisuus, jonka järjestelyistä vastaa Helsingin tapahtumasäätiö.

• Ylipormestari Eva-Riitta Siitonen aloitti neljäsluokkalaisten itsenäisyysjuhlaperinteen vuonna 1997.

• Ensi vuonna juhla järjestetään keskiviikkona 3.12.2020 Finlandia-talossa.

Lisätietoja

Helsinki-kanava

Juhlan Facebook-sivut

Juhlan internetsivut

Mistä tapahtuman idea syntyi? Lue Vapaavuoren blogista

Yhteyshenkilöt


Tapahtumatuottaja Maarit Roschier, Helsingin tapahtumasäätiö, puh. 040 168 8212, maarit.roschier@eventshelsinki.fi  

Median yhteyshenkilönä juhlassa toimii kaupunginkanslian viestintäasiantuntija Anna Kanervirta, puh. 040 186 6583, anna.kanervirta@hel.fi  


Anna Kanervirta
Helsingin kaupunginkanslia
anna.kanervirta@hel.fi  
040 186 6583

Avainsanat

Kuvat

Juhlatunnelmaa viime vuodelta. Kuva: Pertti Nisonen
Juhlatunnelmaa viime vuodelta. Kuva: Pertti Nisonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi palvelujen avaamisesta asteittain 17.5.2021 alkaen11.5.2021 17:30:05 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 11.5.2021, että epidemiatilanteen kehitys mahdollistaa joidenkin alueen palvelujen avaamisen asteittain ja rajoitetusti 17.5.2021 alkaen. Linjauksessaan koronakoordinaatioryhmä toteuttaa lapset ja nuoret ensin -periaatetta. Lisäksi ulkona tapahtuvaa toimintaa avataan sisätiloja ennen ja kiinnitetään huomiota toimintakyvyltään rajoittuneiden ja ikääntyneiden asemaan. Koordinaatioryhmä perustaa linjauksensa epidemiologiseen arvioon ja kokonaisharkintaan koronatilanteen kehittymisestä.

Kaupungintalosta Helsinki Pride 2021 -viikon päätapahtumapaikka Pride House10.5.2021 13:00:04 EEST | Tiedote

Suomen suurinta ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumaa Helsinki Pride -viikkoa vietetään tänä vuonna 28.6.–4.7. Helsingin kaupunki on jo toista vuotta yksi Helsinki Pride -viikon pääyhteistyökumppaneista. Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta juhlitaan ympäri kaupunkia, mutta päätapahtumapaikka Pride House löytyy ensimmäistä kertaa Helsingin kaupungintalolta, jossa järjestetään viikon aikana muun muassa erilaisia keskustelutilaisuuksia, kohtaamisia ja valokuvanäyttely. Pride Housesta löytyy tuttuun tapaan myös Pride Info & Shop.

MEDIAKUTSU: Sittenkin töihin! – maahan muuttaneiden naisten työllistymistä tukenut hanke päättyy7.5.2021 12:00:00 EEST | Kutsu

Helsingin kaupungin työllisyydenhoidon koordinoima Women to Work -hanke (ESR) on päättymässä. Hankkeessa on vuosina 2019–2021 ohjattu yli 200 osallistujaa intensiivisesti ja omakielisesti osallistujien lähtötilanne huomioiden. Hanke oli suunnattu naisille, jotka puhuvat äidinkielenään somalia, arabiaa tai venäjää tai pärjäävät selkosuomeksi. Tervetuloa Helsingin kaupungin Women to Work -hankkeen loppuwebinaariin 18.5. klo 9–12.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme