ELY-keskukset

Porotuen haku käynnissä (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)

Jaa

Porotalouden eläinkohtaisen tuen (porotuki) haku on käynnissä. Haku päättyy 1.9.2022 klo 23:59. Myöhässä toimitettu hakemus hylätään. Porotukea maksetaan 35 euroa/eloporo. Tukea haetaan Vipu-verkkoasiointipalvelussa. Tuen saaminen edellyttää, että ruokakunta omistaa vähintään 80 eloporoa.

Kuva: Lapin materiaalipankki, Terhi Tuovinen.
Kuva: Lapin materiaalipankki, Terhi Tuovinen.

Tuki voidaan myöntää luonnollisille henkilöille tai sellaiselle luonnollisten henkilöiden muodostamalle ruokakunnalle, joka on samassa taloudessa asuva perhekokonaisuus. Ruokakunnaksi katsotaan myös jakamaton kuolinpesä. Porotuessa ei ole yläikärajaa. Samaan ruokakuntaan (perhekokonaisuuteen) kuuluvat esimerkiksi

 • Samassa asunnossa pysyvästi asuvat henkilöt
 • Tilapäisesti poissa olevat henkilöt
  Tilapäinen poissaolo voi johtua esimerkiksi opiskelusta, työkomennuksesta, muusta ansiotyöstä, ase- tai siviilipalveluksesta, sairaalassaolosta tai vankilassaolosta. Poissaolo katsotaan yleensä tilapäiseksi, jos se kestää enintään noin vuoden.
 • Ruokakuntaan kuuluvan henkilön muualla asuva puoliso
  Puoliso kuuluu ruokakuntaan, vaikka hän olisi poissa useita vuosia, elleivät puolisot asu erillään välien rikkoutumisen vuoksi. Esimerkiksi puoliso, joka on toisella paikkakunnalla työn, opiskelun tai varusmiespalveluksen vuoksi, kuuluu samaan ruokakuntaan.
 • Samassa asunnossa asuvat lähisukulaiset
  Lähisukulaisia ovat avio- ja avopuolisot, vanhemmat ja lapset, isovanhemmat sekä alaikäiset sisarukset.
 • Toisella paikkakunnalla opiskeleva puoliso tai vanhempansa ruokakuntaan kuuluva alle 18-vuotias lapsi

Hakemuksessa tulee olla puolison ja kaikkien ruokakuntaan kuuluvien täysi-ikäisten henkilöiden valtakirjat, joiden poroista haetaan tukea.

Kuolinpesän tulee jättää oma hakemus. Toistaiseksi kuolinpesien tulee hakea tukea paperihakemuksella. Liitteeksi kuolinpesän perukirja ja valtakirjat.

Tuen hakeminen

Tuen saamiseksi ruokakuntaan kuuluvien henkilöiden on tullut omistaa poronhoitovuoden 2021/2022 päättyessä vähintään 80 eloporoa. Tukeen oikeuttavien eläinten omistusoikeus ja määrä perustuvat pääsääntöisesti poronhoitovuodelta 2021/2022 laadittuun viralliseen poroluetteloon. Poronhoitovuoden 2021/2022 aikana tehdyt porokaupat voidaan ottaa huomioon tukea myönnettäessä.

Tuen saajalta edellytetään muistiinpanojen pitämistä porotalouden tuloista ja menoista. Muistiinpanovelvollisuudesta johtuen tukihakemukseen tulee liittää porotalouden muistiinpanoista (Pomu) tuloslaskelmasivu, jolla hakijan voidaan todeta tehneen tuen saannin edellyttämät muistiinpanot. Muistiinpanovelvollisuutta seurataan eläinkohtaisen tuen valvonnan yhteydessä. Uusien porotukihakijoiden osalta liitelomaketta ei vaadita.

Tukea ei makseta niistä eloporoista, jotka ylittävät paliskunnille tai niiden osakkaille määrätyt suurimmat sallitut eloporojen määrät. Jos paliskunnan eloporojen määrä ylittää paliskunnalle määrätyn suurimman sallitun eloporojen määrän, ruokakuntien tukikelpoisten eloporojen määrää vähennetään ylimääräisten porojen osalta samassa suhteessa kuin ruokakunnat omistavat eloporoja paliskunnassa. Eloporojen määrän jääminen 80 eloporoa pienemmäksi ei estä tuen myöntämistä ruokakunnalle jäljelle jääneiden eloporojen määrän perusteella, jos ruokakunnalla on ennen vähennystä ollut eloporoja vähintään 80.

Tukea ei makseta niistä eloporoista, jotka osakkaan olisi paliskunnan hyväksymien vuosittaisten teurastussuunnitelmien mukaan pitänyt teurastaa. Jos ruokakunnan teurastamatta jättämien porojen määrä on yli kolme prosenttia eloporojen määrästä, tukea ei makseta ruokakunnalle lainkaan.

Tuen hakeminen Vipu-verkkoasiointipalvelussa

Tuki haetaan verkkoasiointipalvelu Vipussa, johon porotalouden harjoittajat voivat kirjautua verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Verkossa asiointi on nopeampaa kuin paperilomakkeella ja viranomaiset kannustavatkin asioimaan verkossa. Hakemuksen liitteet lähetetään asiointipalvelun kautta. Poroluettelon tiedot välitetään paliskunnasta suoraan Lapin ELY-keskukseen, joka käsittelee hakemukset.

Ruokavirasto on julkaissut ohjevideon siitä, kuinka porotukea haetaan Vipu-palvelussa.

Porotukea voi halutessaan hakea myös paperilomakkeella 227. Hakulomake ja porotalouden tuloslaskelmalomake 548B löytyvät Ruokaviraston internetsivuilta. Kuolinpesät voivat hakea tukea vain paperihakemuksella. 

Tukihakemukset tulee toimittaa viimeistään 1.9.2022 joko Vipu-palvelun kautta tai paperisena. Paperiset hakemuslomakkeet toimitetaan postitse tai sähköpostitse osoitteeseen

Lapin ELY-keskus
Kirjaamo
PL 8060
96101 Rovaniemi

tai

kirjaamo.lappi(at)ely-keskus.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Lapin ELY-keskuksesta:

porotalousasiantuntija Päivi Kainulainen
puh. 0295 037 038

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva: Lapin materiaalipankki, Terhi Tuovinen.
Kuva: Lapin materiaalipankki, Terhi Tuovinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Itä-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelma päivitetään – Kerro mielipiteesi liikenteen riskiryhmistä ja ongelmista!27.9.2022 12:59:43 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskus on käynnistänyt Itä-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelman päivityksen. Itä-Suomessa asuvien ja toimivien näkemyksiä liikenteeseen liittyvistä turvallisuusongelmista ja -haasteista kerätään syksyn aikana erillisellä kyselyllä. Kyselyn tuloksia hyödynnetään liikenneturvallisuussuunnitelman tavoitteiden ja painopistealueiden valinnassa ja toimenpiteiden suunnittelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme