Pörssisäätiö

Pörssisäätiö odottaa kehysriihestä päätöksiä osakesäästötiliin

Jaa

Pörssisäätiö esittää, että poliittinen tahtotila osakesäästötilistä ilmaistaisiin kehysriihessä. Silloin osakesäästötilin lakien valmistelu voidaan aloittaa heti, kun sitä selvittävä työryhmä saa työnsä valmiiksi huhtikuun lopussa.

”Hallituksella on mahdollisuus toteuttaa vielä tällä hallituskaudella uudistus, joka toisi suomalaisille taloudellista turvaa ja hyvinvointia. Osakesäästötiliä kannattaa ehdottomasti edistää ripeästi. Se on saanut taakseen vahvaa kannatusta, sillä tili tekisi osakkeisiin sijoittamisen nykyistä vaivattomammaksi ja tasavertaiseksi muiden sijoitusmuotojen, kuten rahastosäästämisen kanssa. Muissa Pohjoismaissa osakesäästötili on jo käytössä ja se on otettu ilolla vastaan”, kommentoi Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Lounasmeren mukaan kehysriihessä on nyt mahdollisuus ohjata omistuksia läpinäkyvämpiin sijoitusmuotoihin tekemällä verotuksesta neutraalia. Osakesäästötili tekisi sijoittajien verotuksesta nykyistä tasapuolisempaa. Tällä hetkellä verotus osuu ankarimmin osakesäästäjiin.

Suomalaisilla on noin 87 miljardia euroa säilössä lähes nollakorkoisilla pankkitileillä. Niillä rahat menettävät arvoaan inflaation myötä. Jotta kotitaloudet saadaan säästämään tuottavampiin kohteisiin kuten osakkeisiin, tarvitaan kannusteita pitkäjänteiseen sijoittamiseen. Pohjoismainen vertailu osoittaa, että osakesäästötilit kannustavat kansalaisia säästämään ja sijoittamaan. Ruotsissa yli 2 miljoonaa ihmistä on avannut sijoitustilin sen jälkeen, kun ne otettiin käyttöön vuonna 2012.

Osakesäästötili olisi kaikille suomalaisille säästäjille tarkoitettu työkalu, johon voisi säästää pörssiosakkeita ja mahdollisesti joitakin muita arvopapereita. Tilin sisällä voisi tehdä sijoituksia verovapaasti. Veroa maksettaisiin siinä vaiheessa, kun kertyneitä varoja nostetaan tililtä. Tällöin verotus olisi samanlainen sijoitusrahastojen verokohtelun kanssa. Osakesäästötili ei kevennä verotusta vaan lykkää veronmaksua. Muutos koskisi laajaa joukkoa suomalaisia. Jo nykyään yli 800 000 yksityishenkilöä omistaa pörssiosakkeita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Sari Lounasmeri
Pörssisäätiö: 050 372 5925
sari.lounasmeri@porssisaatio.fi

Viestintäasiantuntija Kiia Etelävuori
Pörssisäätiö: 050 557 6488.
kiia.etelavuori@porssisaatio.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pörssisäätiö
Pörssisäätiö
Fabianinkatu 14 B
00100 Helsinki

http://www.porssisaatio.fi

Suomen Pörssisäätiö on puolueeton yhteisö, jonka tehtävänä on arvopaperisäästämisen ja arvopaperimarkkinoiden edistäminen. Pörssisäätiö omistaa Pörssitalon ja rahoittaa toimintansa sen vuokratuloilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pörssisäätiö

Pörssisäätiön Lounasmeri: Osakesäästötili laajentaa kansalaisten yhteiskunnallisia vaikutusmahdollisuuksia22.1.2019 07:10:00Tiedote

Suoraan osakkeita omistamalla voi äänestää yhtiökokouksessa, joka käyttää ylintä valtaa pörssiyhtiöissä ja päättää pian myös esimerkiksi johdon palkitsemisesta. Ennen osakesäästötiliä poliittisilla päätöksillä on ohjattu valtaa finanssilaitoksille kansalaisten sijaan. Osakesäästötili tuo korjauksen epäkohtaan. Tiliä käsitellään eduskunnan valiokunnissa ensi viikolla.

Pörssisäätiö käynnistää uudenlaisen lähettiläsohjelman nuorten talousosaamisen parantamiseksi – mallia Ruotsista23.4.2018 09:12:00Tiedote

Pörssisäätiö on käynnistänyt Suomessa pilottiprojektin nuorten talousosaamisen kehittämiseksi. Säätiö kouluttaa vapaaehtoisia lukiolaislähettiläitä, jotka kiertävät kouluissa puhumassa oman talouden hallinnasta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Mallia on otettu Ruotsista, jossa vastaavanlainen ohjelma tavoittaa lähes 30 000 nuorta vuosittain.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme