Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Positiiviset koronarokoteuutiset – varhainen joululahja?

Jaa

Eilen julkistetut positiiviset tulokset koronarokotteesta antavat toivoa ja voivat olla käännekohta maailmantaloudelle ja rahoitusmarkkinoille.

Pfizer ja BioNTech julkaisivat eilen kehittelemästään koronavirusrokotteesta tutkimustuloksia, joiden mukaan rokotteen teho on yli 90 %. Tulos on paljon odotettua korkeampi, sillä rokotetta ei ole kehitetty kovin pitkään ja normaalin influenssarokotteen teho on noin 40-60 %. Vielä ei tiedetä, onko virus vähemmän tarttuva rokotettujen ihmisten keskuudessa, estääkö rokote vakavan koronaviruksen tarttumisen tai suojaako se riskiryhmään kuuluvia.

”Kannattaa muistaa, että rokote tarvitsee vielä hyväksynnän, jotta sitä voidaan alkaa valmistaa ja sen jälkeen jaella. Rokotteen ottamisen täytyy myös tuntua ihmisistä turvalliselta, mutta esimerkiksi CNN:n teettämän kyselyn mukaan jopa 45 % amerikkalaisista on haluttomia ottamaan rokotetta”, sanoo Danske Bank Suomen osaketutkimuksen johtaja Panu Laitinmäki.

Rokotteen hyväksyntä ja massajakelu ei tapahdu yhdessä yössä. Pohjoisella pallonpuoliskolla, etenkin Euroopassa, voidaan vielä hyvin varautua pitkälle talveen jatkuviin rajoituksiin. Positiiviset uutiset rokotteesta tarkoittavat kuitenkin todennäköisesti sitä, että riski rajoitustoimien pitkällisestä jatkumisesta vähenee.

Rokotteen tuotannon ja jakelun näkökulmasta on hyvä huomioida, että rokote vaatii kaksi annostelukertaa ja että virus on pidettävä noin -75 celsiusasteessa, mikä tekee sen jakelusta hieman monimutkaista. Pfizer ja BioNTech odottavat tuottavansa ensi vuonna 1,3 miljardia rokoteannosta, jolloin noin 650 miljoonaa ihmistä voitaisiin rokottaa.

Taloudelle positiivinen käännekohta?

Pfizerin uutiset voivat olla käännekohta maailmantaloudelle ja rahoitusmarkkinoille. Ilmoitetun 90 % tehokkuudella rokotteen avulla on helpompaa saavuttaa täydellinen laumaimmuniteetti, sillä pienempi määrä ihmisiä täytyy rokottaa immuniteetin saavuttamiseksi.

”Mikäli rokote saadaan hyväksytyksi ja jakeluun on todennäköisempää, että voimme palata paljon nopeammin maailmaan, jossa ei ole rajoituksia eikä vaaraa uusista sulkutoimenpiteistä. Matkustaminen on taas mahdollista, eivätkä suuret kokoontumiset ole riski. Epävarmuustekijät hälvenevät ja kuluttajien ja yritysten luottamus lisääntyy”, Laitinmäki sanoo.

”Osakemarkkinoiden reaktio uutiseen oli maanantaina voimakkaan positiivinen, ja erityisesti eniten koronasta kärsineet toimialat kuten lentoyhtiöt ovat olleet nousukärjessä. Toisaalta koronasta osittain hyötyneet ”stay-at-home” osakkeet kuten Kesko Suomessa ovat laskeneet selvästi. Markkinoilla on tapahtunut rotaatiota kasvuosakkeista arvo-osakkeisiin, koska inflaatio- ja korko-odotukset ovat nousussa. Pankit ja sykliset yhtiöt hyötyvät uudessa tilanteessa.”

On hyvä muistaa, että positiiviset tulokset rokotteesta tarvitsevat vielä vahvistuksen. Mikäli vahvistus saadaan, on se erittäin hyvä uutinen ja luo odotuksia myös talouden kasvulle.

Lisätiedot:

Osaketutkimuksen johtaja Panu Laitinmäki, panu.laitinmaki@danskebank.fi, p. 010 236 4867.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

MobilePay yhdistyy norjalaisen Vippsin ja suomalaisen Pivon kanssa30.6.2021 09:33:22 EEST | Tiedote

Danske Bank on sopinut Vippsin omistavan pankkikonsortion ja suomalaisen OP:n kanssa kolmen mobiilimaksamisen palvelun, MobilePayn, Vippsin ja Pivon yhdistymisestä. Tavoitteena on luoda Euroopan paras ja kattavin digitaalinen lompakko. Uusi yhtiö on 11 miljoonalla käyttäjällään ja yli 300 000 kaupalla ja verkkokaupalla yksi Euroopan suurimmista pankkiomisteisista mobiilimaksamisen palveluntarjoajista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme