Potilasvakuutuskeskus

Potilasvakuutus tuo turvaa niin potilaille kuin hoitohenkilöstölle

Jaa

Lakisääteinen potilasvakuutusjärjestelmä toimii Suomessa niin potilaiden kuin hoitohenkilöstön turvana. Potilaan etu on, että hän saa asiansa vireille helposti, tekemällä vahinkoilmoituksen Potilasvakuutuskeskukseen (PVK).

– Monissa maissa potilaan pitää itse sopia korvauksista vahingon aiheuttajan kanssa tai korvausta on haettava vahingonkorvaus- tai rikosprosessina. Jos näin olisi Suomessakin, iso osa tapauksista jäisi todennäköisesti kokonaan käsittelemättä. Prosessi olisi potilaalle vaikea, ja voisi tulla myös kalliiksi, sanoo johtaja Minna Plit-Turunen Potilasvakuutuskeskuksesta.

Potilas saa apua vahinkoilmoituksen tekoon hoitopaikkansa potilasasiamieheltä ja Potilasvakuutuskeskuksesta. Asian käsittely on ilmaista sekä Potilasvakuutuskeskuksessa että potilasvahinkolautakunnassa.

Potilasvakuutuksessa on kyse myös hoitohenkilöstön oikeusturvasta:
– Lakisääteisen potilasvakuutuksen ansiosta terveyden- ja sairaanhoidon ammattilainen joutuu Suomessa harvoin henkilökohtaiseen korvausvastuuseen, sanoo Minna Plit-Turunen.

Terveydenhuollon ammattihenkilöt on yleensä vakuutettu työnantajan toimesta tai potilasvakuutus on ammattiliiton jäsenetu. Ammatinharjoittajien itse ottamana potilasvakuutus on kohtuuhintainen. Vakuuttamisen laiminlyönti ei vaikuta potilaan oikeusturvaan. Potilasvakuutuskeskus maksaa joka tapauksessa vahinkoilmoituksen tehneelle lakiin perustuvan korvauksen.

Potilasvakuutuskeskus järjestää Potilasvakuutus uudistuu -koulutuksen

Potilasvakuutuskeskus järjestää keskiviikkona 23.10.2019 klo 9.15–15.30 Potilasvakuutus uudistuu -koulutuspäivän, jonka teemana ovat vuoden 2021 alussa voimaan tulevan uuden potilasvakuuttamisen lainsäädännön muutokset vakuuttamiseen ja potilasvahinkojen korvausperusteisiin.

Potilasvakuutus uudistuu -koulutuspäivää voi seurata suorana lähetyksenä verkon kautta. Lisätietoja ja linkki striimaukseen pvk.fi/potilasvakuutusuudistuu-sivulla.

Lisätietoja
Johtaja Minna Plit-Turunen, Potilasvakuutuskeskus, puh. 040 450 4632
etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Potilasvakuutuskeskus
Potilasvakuutuskeskus
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

Viestintä 040 450 4700http://www.pvk.fi

Potilasvakuutuskeskus (PVK) huolehtii keskitetysti terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä aiheutuneiden henkilövahinkojen korvaamisesta potilasvahinkolain mukaisesti. PVK edistää potilasturvallisuutta tekemällä tutkimusta, laskelmia ja tilastoaineistoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme