Potilasvakuutuskeskus

Potilasvakuutuskeskus korvaa vain terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä aiheutuneita vahinkoja

Jaa

Potilasvakuutuskeskus (PVK) vastaa Suomessa keskitetysti potilasvahinkolain mukaisesta korvaustoiminnasta. Potilasvakuutus korvaa terveyden- ja sairaanhoidossa sattuneen henkilövahingon, jos laissa säädetyt korvausperusteet täyttyvät. Myös vanhustenhoidossa sattuneita vahinkoja korvataan.

Lähde: Shutterstock
Lähde: Shutterstock

Korvausten maksamisen edellytyksenä on, että vahingon on pitänyt sattua potilaalle terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä, esim. sairaalassa, terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkäriasemalla annetussa hoidossa, sairaankuljetuksessa tai kuntoutuksessa.

‒ Sosiaalitoimen palveluissa, kuten vanhustenhoidossa, hoivalaitoksessa tai kotihoidossa, sattunut vahinko voi joissakin tapauksissa tulla korvattavaksi potilasvakuutuksesta. Näin on silloin, kun terveydenhuollon ammattihenkilö suorittaa terveyden- ja sairaanhoidoksi katsottavia hoitotoimia. Näitä voivat olla esim. lääkehoito tai päätös potilaan lähettämisestä jatkohoitoon tai tutkimuksiin, sanoo johtaja Minna Plit-Turunen Potilasvakuutuskeskuksesta.

Potilasvakuutuskorvaukset perustuvat lakiin

‒ Potilasvakuutuksesta korvataan ainoastaan ne henkilövahingot, jotka täyttävät potilasvahinkolain mukaiset edellytykset, sanoo Minna Plit-Turunen Potilasvakuutuskeskuksesta.

Potilasvakuutuksesta ei sen sijaan korvata esimerkiksi tavanomaisissa päivittäisissä toiminnoissa avustamisessa sattuneita vahinkoja tai laiminlyöntejä palveluasumisen tai kotipalvelun yhteydessä.

Potilasvahinkoa epäilevän kannattaa tehdä PVK:n verkkotesti

Potilasvakuutuskeskus huolehtii vahinkojen käsittelystä, ja toimii näin sekä potilaan että hoitohenkilöstön turvana. Potilasvahingon käsittely Potilasvakuutuskeskuksessa on asiakkaalle maksutonta.

‒ Suosittelemme, että ennen vahinkoilmoituksen tekoa vastaat Potilasvakuutuskeskuksen verkkotestiin pvk.fi-sivuillamme. Myös hoitopaikan potilas- tai sosiaaliasiamieheen kannattaa olla yhteydessä, jos epäilet potilasvahinkoa.

Lisätietoja

Johtaja Minna Plit-Turunen, Potilasvakuutuskeskus,
puh. 040 450 4632
etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi

Potilasvakuutuskeskuksen verkkosivut

pvk.fi: Potilasvahingot ja vahinkotyypit

pvk.fi: Potilasvakuutuskeskuksen verkkotesti

Potilasvahinkolain mukaan korvattavia vahinkoja eivät ole seuraavat vahingot:

  • Vahingot tavanomaisissa päivittäisissä toiminnoissa avustamisessa, esim. kotipalvelu ja palveluasuminen, joka ei ole potilasvahinkolain tarkoittamaa terveyden- ja sairaanhoitoa.
  • Suomen maantieteellisen alueen ulkopuolella tapahtuneet vahingot, vaikka potilas olisi lähetetty Suomesta hoitoon.
  • Esinevahingot, kuten asusteiden tai irtoproteesien rikkoutumiset tai katoamiset. Niistä voi hakea korvausta vahingonkorvauslain perusteella vahingon aiheuttajalta.
  • Puhtaat varallisuusvahingot, joilla tarkoitetaan sellaista taloudellista vahinkoa, joka ei ole yhteydessä henkilö- tai esinevahinkoon.
  • Vähäinen vahinko, vaikka korvausperuste muuten olisikin olemassa. Vahinkoa pidetään vähäisenä, jos siitä aiheutuu potilaalle vain lievää kipua ja särkyä, ja siitä ei jää hänelle pysyvää toiminnallista haittaa tai kosmeettista vikaa tai haittaa tai jos hänen maksettavakseen jäävät kustannukset ovat korkeintaan 200 euroa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

johtaja Minna Plit-Turunen, puh. 040 450 4632, etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi

Kuvat

Lähde: Shutterstock
Lähde: Shutterstock
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Potilasvakuutuskeskus
Potilasvakuutuskeskus
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

Viestintä 040 450 4700http://www.pvk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus

Potilasvakuutuskeskus mukana selvittämässä suomalaista potilasturvallisuutta24.6.2020 09:45:41 EESTUutinen

Suomessa on aloitettu hanke, joka selvittää tilannekuvaa potilas- ja asiakasturvallisuudesta. Vaasan sairaanhoitopiirin johtamassa hankkeessa on mukana myös Potilasvakuutuskeskus, jossa sitä edustaa potilasturvallisuuslääkäri Maiju Welling. ”Suomessa tehdään paljon hienoa potilasturvallisuustyötä. Toisaalta turvallisuusjohtamisjärjestelmät ja turvallisuuskulttuuri sosiaali- ja terveydenhuollossa ovat vasta kehitteillä. On tärkeää saada kattavaa tietoa turvallisuuden nykytasosta ja valita kehityskohteet jatkossa tutkitun tiedon perusteella. Lisäksi yhteinen mittaamisen malli mahdollistaa organisaatioiden välisen vertailun. Potilasvakuutuskeskuksessa keskeisenä tavoitteena on ennaltaehkäistä vahinkoja tiedon ja oppimisen kautta, ja olemme innolla mukana tässä hankkeessa”, Welling kuvailee. Hankkeessa selvitetään, minkälaisia potilas- ja asiakasturvallisuuden tilaa kuvaavia indikaattoreita on käytössä terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluissa Suomessa sekä muissa maissa. Lisäksi sel

Potilasvakuutuskeskukselle ilmoitettiin 4 959 uutta vahinkotapausta tammi–kesäkuussa2.9.2019 07:15:00 EESTTiedote

Vuoden 2019 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana Potilasvakuutuskeskukselle (PVK) ilmoitettiin 4 959 vahinkotapausta, mikä on 680 ilmoitusta enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Potilasvakuutuskeskus teki ratkaisun 4 822 ilmoitetun vahingon korvattavuudesta ja näistä 1 106 sai myönteisen korvauspäätöksen. Korvauksia maksettiin yhteensä 20,2 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme