Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

PPSHP:n hallitukselle esiteltiin selvitys ensihoidon järjestämisestä Pohjois-Pohjanmaalla

Jaa

Pohjois-Pohjanmaalla ensihoidon järjestää Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) ja palvelun tuottavat Jokilaaksojen ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset. PPSHP:n hallitukselle esiteltiin selvitystyö ensihoitopalvelun mahdollisesta siirtämisestä sairaanhoitopiirin omaksi tuotannoksi. Hallitus nimesi myös laajan poliittisen ohjausryhmän valtakunnallisen SoTe-uudistuksen ohjaukseen ja seurantaan Pohjois-Pohjanmaalla.

Sairaanhoitopiirit voivat järjestää ensihoitopalvelun itse, yhteistoiminnassa pelastustoimen tai toisen sairaanhoitopiirin kanssa, tai hankkimalla palvelun muualta. Pohjois-Pohjanmaalla nykyiset yhteistoimintasopimukset ovat voimassa vuoden 2020 loppuun saakka. Niiden mukaan PPSHP vastaa ensihoidon järjestämisestä ja palvelun tuottavat Oulu-Koillismaan pelastuslaitos ja Jokilaaksojen pelastuslaitos omilla alueillaan.

Edellisen hallituksen aikaisessa maakuntavalmistelussa ensihoidolla todettiin olevan enemmän toiminnallisia yhteyksiä sosiaali- ja terveydenhuollon kuin pelastustoimen kanssa. Osittain tämän vuoksi ja synergiahyötyjen maksimoimiseksi muiden sote-palveluiden kanssa PPSHP:n hallitus käynnisti lokakuussa 2019 selvityshankkeen ensihoitopalvelun mahdollisesta siirtämisestä sairaanhoitopiirin omaksi tuotannoksi.

Hallitus haluaa avata keskustelun ensihoidon tulevaisuudesta Pohjois-Pohjanmaalla

Selvityksen tuloksia esitteli hallitukselle hankkeen projektipäällikkönä toiminut ensihoitopäällikkö Mirja Annala Jokilaaksojen pelastuslaitokselta.

Selvityksen mukaan ensihoitotoiminta olisi mahdollista siirtää sairaanhoitopiirille liikkeenluovutuksella. Palkkaharmonisoinnin kustannukset olisivat 630.000 euroa. Yhden organisaation toimintamalli lisäisi potilas- ja työturvallisuutta ja samalla voitaisiin tehostaa mm. hankintojen tekemistä. Myös häiriö- ja kriisitilanteiden hoitaminen tehostuisi. Käytännössä kyseessä olisi kuitenkin suuri muutos nykyiseen toimintaan.

Hallitus merkitsi asian tiedoksi ja ohjeisti jatkamaan asian valmistelua siten, että ensihoidon järjestämisestä käydään keskustelu alueen kuntien ja maakunnan muiden järjestämisvastuullisten sote-organisaatioiden kanssa. Lisäksi asiasta keskustellaan PPSHP:n valtuuston kesäkuun kokouksessa. Asia tuodaan päätöksentekoon syksyllä 2020.

Sote-uudistuksen laaja poliittinen ohjausryhmä nimettiin

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koordinoimana on valmisteltu hankehakemukset meneillään olevaan valtakunnalliseen SoTe-uudistukseen liittyen. Rahoitusta on voinut hakea sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä valtiovarainministeriöstä.

Puolueiden piirijärjestöt ovat ehdottaneet, että hankkeiden ohjaamiseksi muodostetaan laaja poliittinen seurantaryhmä. Piirijärjestöt ovat tehneet ehdotuksensa ryhmän kokoonpanosta ja PPSHP:n hallitus vahvisti nimitykset kokouksessaan.

Ryhmän puheenjohtajaksi valittiin Jussi Ylitalo. Varapuheenjohtajat ovat Risto Heinonen, Mika Pietilä, Esa Aalto ja Ahti Moilanen. Ryhmässä on 46 jäsentä kaikista Pohjois-Pohjanmaan kunnista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Korpelainen, johtajaylilääkäri, PPSHP. Puh. 0400 834 541, juha.korpelainen@ppshp.fi
Tanja Tiainen, hallituksen varapuheenjohtaja, PPSHP. p.050 543 2176, tanja.tiainen@ouka.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

YT-neuvottelujen tavoitteena turvata OYS:n joustava toiminta14.5.2020 17:13:17 EESTTiedote

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) on aloittanut YT-neuvottelut. Neuvottelujen tavoitteena on etsiä toimintamallit, joilla henkilöstöresursseja kyetään kohdentamaan joustavasti ja nopeasti Oulun yliopistollisen sairaalan sisällä koronaepidemian aikana. Keskeistä on säilyttää sairaalassa valmius koronapotilaiden hoitamiseen ja samalla ylläpitää mahdollisimman suuri osa kiireettömästä toiminnasta. Riskinä sairaanhoitopiirissa on mittavan alijäämän muodostuminen vuoden 2020 tilinpäätökseen.

Koronatestauskapasiteetti hyvällä tasolla Pohjois-Pohjanmaalla - keskeistä on ajoittaa testaaminen oikein14.5.2020 09:26:39 EESTTiedote

Rajoittamistoimenpiteiden purkamisen seurauksena peruskoulut avaavat ovensa loppukevääksi. Kirjastot ovat jo osittain auki ja kokoontumisrajoitus nostetaan kesäkuun alussa 50 henkeen. Vaikka infektioiden leviäminen tyypillisesti hidastuu kesällä, kontaktien lisääntyminen voi merkitä kasvua koronainfektioiden määrään. Koronan testaamisessa keskeistä on oikea ajoitus, sillä virus tai vasta-aineet voidaan tunnistaa vain tietyissä infektion vaiheissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme