Korkein oikeus / Högsta domstolenKorkein oikeus / Högsta domstolen

Presidenterna för Nordens högsta domstolar samlades i Rovaniemi

Dela

Presidenterna för de högsta domstolarna i Finland, Sverige, Danmark, Norge och Island samlades till ett möte i Rovaniemi 8–10.9.2021. Värdar för mötet var vårt lands högsta domstolar, högsta domstolen, som behandlar tviste- och brottmål, och högsta förvaltningsdomstolen, som behandlar förvaltningsärenden.

Aktuella teman för mötet var Europeiska människorättsdomstolens rådgivande yttranden, domstolarnas centralförvaltning samt coronaepidemins inverkan på domstolarnas verksamhet. Dessutom presenterade respektive domstol sin verksamhet och centrala rättspraxis under de senaste åren.

Mötesdeltagarna träffade också företrädare för Sametinget och Rovaniemi stad samt besökte Rovaniemi hovrätt och Arktikum. Högsta domstolens president Tatu Leppänen överlämnade högsta domstolens medalj till Sametinget för att hedra dess värdefulla arbete med urfolket samernas språkliga och kulturella autonomi.

Enligt högsta förvaltningsdomstolens president Kari Kuusiniemi var återseendet med de nordiska kollegorna efter det långa coronauppehållet glatt och ledigt.

– Trots att de nordiska domstolarna klarat sig fint under pandemiförhållandena har tankeutbytet ansikte mot ansikte mellan systerdomstolarna oundvikligen blivit lidande. Det var verkligt värdefullt att på nytt kunna samlas i Rovaniemi, där vi fick ett mycket varmt mottagande. Det var också mycket viktigt att få möjlighet att utbyta åsikter med Sametinget, summerade Kuusiniemi evenemanget.

Nyckelord

Kontakter

Kanslichef Emil Waris, högsta förvaltningsdomstolen, emil.waris@oikeus.fi, tfn 02956 40210

Kanslichef Wilhelm Norrman, högsta domstolen, wilhelm.norrman@oikeus.fi, tfn 02956 40110

Om

Korkein oikeus / Högsta domstolen
Korkein oikeus / Högsta domstolen
PL/PB 301
00171 Helsinki / Helsingfors

02956 40000http://www.korkeinoikeus.fi

Högsta domstolen utövar den högsta domsmakten i tviste- och brottmål samt övervakar rättsskipningen inom sitt behörighetsområde. Högsta domstolens viktigaste uppgift är att ge prejudikat.

Följ Korkein oikeus / Högsta domstolen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Korkein oikeus / Högsta domstolen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum