Pressinbjudan: Sveriges och Finlands civila krisberedskapsexperter samlas på Hanaholmen

Dela

Den 12 till 14 september 2022 samlas 22 finska och svenska krisberedskapsexperter på Hanaholmen i Esbo för att delta i den bilaterala krisberedskapskursen Hanaholmen-initiativet.

Bland de företag, organisationer och myndigheter som är representerade under utbildningen kan nämnas SAAB, OP Gruppen och ICA, finska inrikes- och utrikesministeriet, finska och svenska polisen, Röda Korset, Helsingfors stad, MSB samt svenska justitiedepartementet. Dessutom deltar en representant från Norge som observatör under en dag.

Undervisningen leds av Försvarshögskolan i Sverige i samarbete med Säkerhetskommittén i Finland.

”Det nuvarande världsläget gör att den här gemensamma finsk-svenska kursen är både högaktuell och nödvändig. Var står vi nu, vad kan vi lära av varandra och hur kan Sverige och Finland samarbeta inför och under civila kriser är frågor som kommer behandlas på ett såväl teoretiskt som praktiskt plan. Natos sju punkter gällande civil krisberedskap går som en röd tråd genom hela kursen”, konstaterar Försvarshögskolans chef för Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet, Fredrik Bynander.

Media är välkommen till Hanaholmen den 12 september för att möta och intervjua utbildare och en del av kursdeltagarna.

Tid: måndagen den 12 september 2022, kl. 12.30-13.00 finsk tid

Plats: Hanaholmen, Hanaholmsstranden 5, 02100 Esbo (Andra vån., utanför restaurangen)  

Bland de närvarande utbildarna och kursdeltagarna märks från Försvarshögskolan i Stockholm:

  • Fredrik Bynander, chef, Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS)
  • Jan Eldeblad, chef, enheten för uppdragsutbildning, Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet
  • Camilla Unsgaard, chef internationella programmet, Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet
  • Pär Lager, ställföreträdande chef, enheten för uppdragsutbildning, Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet

Från Säkerhetskommittén i Finland:

  • Generalsekreterare Petri Toivonen
  • Allmän sekreterare Christian Perheentupa  

Av kursdeltagarna står följande person till förfogande:

  • Catharina Candolin, Cyberexpert, OP Gruppen  

Anmäl ditt intresse samt om du deltar i lunchen till Hanaholmens kommunikationsdirektör Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, tel. +358 40 767 7373

Om Hanaholmen-initiativet

Det nya bilaterala krisberedskapsprogrammet Hanaholmen-initiativet offentliggjordes i januari 2021. Programmet har initierats av Hanaholmen och genomförs i samarbete med Försvarshögskolan i Sverige och Säkerhetskommittén i Finland med stöd av Kulturfonden för Sverige och Finland och ländernas regeringar.

Målet med Hanaholmen-initiativet är att stärka samarbetet mellan Finland och Sverige inför och under civila kriser. Det kan handla om allt från klimatrelaterade kriser som bränder och översvämningar till cyberhot och globala pandemier.

Hanaholmen-initiativet består av två grundpelare, dels en årligen återkommande krisberedskapskurs, dels ett årligen återkommande högnivåforum. Målet är att högnivåforumet skall ta upp observationer och rekommendationer som uppstått under genomförandet av utbildningsprogrammet.

Läs mera om krisberedskapsprogrammet här: www.hanaholmen.fi/sv/kulturcentrum/hanaholmen-initiativet/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum