Diakonissalaitos

Pride on mielenosoitus ihmisoikeuksien puolesta

Jaa

Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolesta on työskenneltävä niin pitkään, että ne ovat totta myös jokaisen vähemmistön arjessa. Diakonissalaitos on tänäkin vuonna Helsinki Priden virallinen yhteistyökumppani, ja osallistuu Pride-viikkoon monin eri tavoin. Tärkein työ tehdään kuitenkin vuosittaisten Pride-juhlien välillä.

Kansainvälinen Pride-liike sai aikoinaan alkunsa mellakasta, jossa vastustettiin mielivaltaista syrjintää, kansalaisoikeuksien polkemista ja sukupuolivähemmistöjen systemaattista sortoa. Vuoden 1969 tapahtumien jälkeen on tapahtunut paljon kehitystä, ja asiat ovat menneet eteenpäin. Pridesta on tullut maailmanlaajuinen ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden kansanliike ja juhla.

Juhannuksen tapahtumat Oslossa osoittivat, että suureen juhlaan ei vielä ole aihetta: yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta on vielä paljon tehtävää. Tähän työhön tarvitaan ihan jokaista ihmistä ja organisaatiota.

”On kohtuutonta, että nämä perustavaa laatua olevat ihmisarvokysymykset ovat asioita, joiden puolesta joudutaan edelleen osoittamaan mieltä. Niin kauan kuin näin on, Pride-yhteisön viesti on tärkeä ja siihen soisi jokaisen vastuullisen organisaation yhtyvän arjen teoissaan”, sanoo Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström.

Syrjinnän nollatoleranssi ei riitä

Diakonissalaitoksella on nollatoleranssi kaikelle syrjinnälle, mutta se ei riitä: monimuotoisuus on rikkaus, jota haluamme vaalia sekä 2700 ammattilaisen työyhteisönä, että asiakkaidemme kanssa.

Yhdenvertaisuus on yksi Diakonissalaitoksen vastuullisuusohjelman kolmesta painopisteestä, ja tekoja sen puolesta tehdään suunnitelmallisesti ja pitkällä jänteellä.

Sukupuolineutraalit nimikkeet otettiin jo aiemmin käyttöön, kun esihenkilöt muuttuivat esihenkilöiksi, lakimies lakiasiainpäälliköksi ja palveluesimiehet yksikönjohtajiksi. Keväällä koko konsernissa käyttöönotetussa henkilöstötietojärjestelmässä voi valita sukupuolekseen muun, tai halutessaan olla kertomatta sitä kokonaan. Kesällä valmistuvan remontin jälkeen konsernin hallintorakennuksen wc-tilat ovat myös sukupuolineutraalit.

”Toisinaan pienet, valtaväestölle merkityksettömiltä tuntuvat muutokset toiminnassa voivat olla se ratkaiseva asia, ja antaa ihmiselle kokemuksen nähdyksi tulemisesta. Meillä on organisaationa oltava nöyryyttä kuunnella herkällä korvalla palautetta ja tehtävä muutoksia heti kun toiminnassa muutettavaa on”, Holmström sanoo.

Sateenkaariverkosto kirittäjänä

Vuosi sitten Helsinki Pride -viikon aikana perustettu työntekijöiden Sateenkaariverkosto aloitti toimintansa syksyllä, ja on jo tuonut oman lisänsä Diakonissalaitoksen kehittämiseen.

Sateenkaariverkosto on kaikille Diakonissalaitoksen työntekijöille tarkoitettu verkosto, joka toimii vertaistukena, luo hyvinvointia ja kirittää yhdenvertaisuuteen. Verkostoon ovat tervetulleita sekä sateenkaarevat työntekijät että kaikki, jotka haluavat edistää yhdenvertaisuuden toteutumista liittolaisina.

Sateenkaariverkoston ensimmäisenä toimintavuonna keskustelua käytiin muun muassa liittolaisuudesta sekä turvallisemman tilan luomisesta. Verkoston aloitteesta työstetyt Turvallisemman tilan periaatteet otetaan käyttöön koko talossa, ja verkoston vapaaehtoiset on mukana periaatteiden kouluttamisen ja perehdyttämisen suunnittelussa.


”On hienoa, että jo työpaikan rakenteet esimerkiksi juuri tällaisten verkostojen muodossa nostavat esiin näitä asioita – näin ne eivät jää yhden ihmisen varaan eikä kukaan joudu ikään kuin taistelijan rooliin, vaan sekä asiakkailla että työntekijöillä olisi lähtökohtaisesti kohdattu olo”, sanoo projektityöntekijä Sanna Niemi, joka on osallistunut Sateenkaariverkoston työhön ja esimerkiksi turvallisemman tilan periaatteiden luomiseen.

Ihmisarvo ja ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymyksiä. Yhdenvertaisuus ei tapahdu itsestään, vaan sen puolesta on työskenneltävä herkeämättä joka päivä. Työ jatkuu.

Lue lisää

Sateenkaariverkosto liputtaa monimuotoisuuden puolesta
Diakonissalaitos ottaa Turvallisemman tilan periaatteet käyttöön koko konsernissa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501https://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Kidutettujen kuntoutus ansaitsisi pysyvän rahoituksen23.6.2022 10:45:14 EEST | Tiedote

Sunnuntaina 26.6. vietetään YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta. Suomi on sitoutunut YK:n kidutuksen vastaisessa yleissopimuksessa kieltämään kaikenlaisen kidutuksen, mutta myös järjestämään kidutuksen uhrien kuntoutuksen oikeudenmukaisella tavalla. Diakonissalaitos on kuntouttanut kidutettuja pian 30 vuoden ajan määräaikaisin hankerahoituksin. Hankerahoituksen katkonaisuus on ongelmallinen sekä uhrien että auttajien näkökulmasta. Suomen pitäisi pystyä parempaan.

Diakonissalaitos ja Solidate yhteistyöhön: Ainutlaatuinen työsuhde-etu katkaisee ylivelkaantumiskierteen6.6.2022 08:17:10 EEST | Tiedote

Diakonissalaitos on sopinut Solidate Oy:n kanssa yhteistyöstä, jonka tavoitteena on tukea työntekijää talouden hallinnassa ja tarvittaessa auttaa taloudellisen tasapainon saavuttamisessa Solidate Oy:n myöntämän Järjestelylainan avulla. Työsuhde-etu on tarjolla koko konsernin henkilöstölle. Diakonissalaitos on merkittävä työnantaja, joka työllistää noin 2700 työntekijää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme