Vaasan kaupunki - Vasa stad

Priset Årets kulturgärning i Vasa till Vasa-Korsholm Guider

Dela

Kulturpriset delades i år ut för första gången. Erkännandet som staden beviljar Vasa-Korsholm Guider kom för ett väl utfört arbete på Alkula gård och i dess kulturmiljö under år 2019.

Vasa-Korsholm Guider i Alkula gård (2018). Bild: Marja Paukkunen.
Vasa-Korsholm Guider i Alkula gård (2018). Bild: Marja Paukkunen.

Motiveringen från kultur- och idrottsnämnden som beviljade priset var att Vasa-Korsholm Guider under år 2019 har iståndsatt Alkula gårds kulturmiljö.

På området har man iståndsatt den ursprungliga gången från huvudbyggnaden och röjt i värdefull parkskog. Därtill har man grävt fram ursprungliga byggnadsfundament ur växtligheten.

Iståndsättningsarbetet har gjorts så gott som i sin helhet som talkoarbete och i samarbete med Vasas 4H-förening.

De åtgärder som vidtagits har förbättrat Alkula-fastighetens bruksvärde för invånarna samt för aktörerna inom undervisnings- och kultursektorn i närmiljön. De är även till nytta för Vasaborna och turismen.

Guidade Trädgårdspromenader utlovas

Planen är att Vasa-Korsholm Guider ska ordna nya Trädgårdspromenader för stadsbor och turister på det iståndsatta området.

På historiestigen har man under iståndsättningsarbetet även satt upp informationstavlor som berättar om områdets historia. På Alkula gård låg från år 1720 Finlands första tobaksplantage, och affärsmannen A. A. Levón grundande Finlands första ångkvarn i Alkula.

Kommuninvånarna fick föreslå pristagare

Värdet på priset Årets kulturgärning i Vasa är 2 000 euro. ed priset uppmärksammas en kulturgärning av en privatperson eller grupp under föregående år.

–Kommuninvånarna fick föreslå pristagare i början av året. Sammanlagt inkom 35 förslag, och de gällde 24 olika pristagare, säger kulturchef Sanna Bondas.

Kännetecknet för en kulturgärning är att den genom sin existens eller verksamhet har utvecklat eller berikat stadens kulturliv eller gjort det mångsidigare. Verksamheten som premieras ska inriktas på Vasabor eller Vasa. Det nya priset ersätter Kulturpriset och stipendiet Ung kulturutövare som delades ut tidigare.

Nyckelord

Kontakter

Kulturchef Sanna Bondas
Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster
tfn 040 139 4048
sanna.bondas@vasa.fi

Bilder

Vasa-Korsholm Guider i Alkula gård (2018). Bild: Marja Paukkunen.
Vasa-Korsholm Guider i Alkula gård (2018). Bild: Marja Paukkunen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Tapio Ollikainen är Brändö Företagscentrum Ab:s nya verkställande direktör för viss tid3.6.2020 09:42:03 EESTTiedote

I och med att verkställande direktören för Brändö Företagscentrum Ab Anne Volama gick i pension i våras beslutade bolagets styrelse att utse Tapio Ollikainen till ny verkställande direktör från och med den 1 juni. Direktörsuppdraget är tidsbundet till den 31 december 2020. Ollikainen har tidigare medverkat i bolagets styrelse och känner till bolaget och är därmed ett naturligt val som verkställande direktör. Samtidigt fortsätter han också som Vasa stads lokalitetsdirektör.

Palosaaren yrityskeskus Oy:n määräaikaiseksi toimitusjohtajaksi Tapio Ollikainen3.6.2020 09:38:01 EESTTiedote

Palosaaren yrityskeskus Oy:n toimitusjohtaja Anne Volaman siirryttyä eläkkeelle keväällä, yhtiön hallitus päätti nimittää uudeksi toimitusjohtajaksi Tapio Ollikaisen 1.6. alkaen. Toimitusjohtajuus on määräaikainen 31.12.2020 asti. Ollikainen on aikaisemmin toiminut yhtiön hallituksessa, joten hän tuntee yrityksen ja on siksi luonteva valinta toimitusjohtajaksi. Ollikainen jatkaa samanaikaisesti myös Vaasan kaupungin toimitilajohtajana.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum