Suomen Punainen Risti SPR

Priset för utvecklingsjournalism – 2021 är temat klimatförändringen

Dela

Som bäst hjälper journalismen att förstå världen och dess invecklade fenomen. Våra tiders aktuella frågor handlar om hållbar utveckling och klimatförändringen, och en kvalitativ journalism fördjupar vår förståelse för dem. År 2021 är tävlingens tema klimatförändringen och dess relation till utvecklingen.

Vi söker nu kandidater till priset för utvecklingsjournalismen 2021.

2021 är temat klimatförändringen. Journalismen som får priset kan till exempel behandla effekterna av klimatförändringarna i utvecklingsländer, anpassning till eller mildrande av klimatförändringar, migration relaterad till klimatförändringen eller andra frågor relaterade till global utveckling och klimat.

Kandidaterna söks 1.12.2020–31.11.2021 bland journalistiskt innehåll som publicerats i medier förbundna till journalistreglerna, vars målgrupp är i Finland. Innehållet ska vara publicerat på finska, svenska, samiska eller engelska.

Vem som helst kan föreslå kandidater under perioden 1.10.2021–30.11.2021 på vikes.fi/kehitysjournalismipalkinto

Vinnaren utses av en oberoende jury och offentliggörs i januari 2022. Vinnaren tilldelas ett penningpris på 3 000 euro och därtill kan hedersomnämnanden tilldelas.

Juryn anser utvecklingsjournalistik vara innehåll som kvalitativt behandlar teman om global hållbar utveckling, förnyar allmänhetens åsikter och attityder och ger nya perspektiv på utvecklingsländernas verklighet. Speciellt innovativa journalismformer från alla journalistiska branscher uppmuntras att delta. Facklitteratur utesluts dock från tävlingen.

Priset har grundats av Finlands Röda Kors, Vikes (Viestintä ja kehitys -säätiö), Helsingin sanomain säätiö och Journalistförbundet för att lyfta fram journalistiska publikationer som behandlar kvalitativa och innovativa globala teman, och för att öka synligheten och värdesättningen av den finländska utvecklingsjournalismen.

2021 är priset en del av projektet Jag är europeisk (Olen eurooppalainen), som stöds av EU-kommissionen.

Föreslå en vinnare nu: vikes.fi/kehitysjournalismipalkinto

Mer information

Planerare av påverkansarbetet Pekka Reinikainen, Finlands Röda Kors, pekka.reinikainen@rodakorset.fi, tfn 040 178 2235

Kommunikationssakkunnig Esa Salminen, Vikes (Viestintä ja kehitys -säätiö), esa.salminen@vikes.fi, tfn 050 464 9532

Bilder

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum