Oulun yliopisto

Professori Anssi Paasille Suomen Maantieteellisen Seuran hopeinen Fennia-mitali

Jaa

Syyskuussa 130-vuotisjuhlaansa viettänyt Suomen Maantieteellinen Seura on myöntänyt Oulun yliopiston maantieteen professori Anssi Paasille hopeisen Fennia-mitalin. Vuonna 1962 perustetun mitalin myöntää seuran hallitus.

Perusteluissaan seura korostaa professori Paasin poikkeuksellisen laajaa, usealle vuosikymmenelle ulottuvaa korkeatasoista tieteellistä julkaisutoimintaa sekä hänen merkitystään maantieteellisen ajattelun kehittämisessä ja ajattelun perusteiden uudelleen muotoilemisessa. Paasin tutkimuskenttä kattaa monia yhteiskunnan toiminnan ymmärtämisen kannalta keskeisiä maantieteen osa-alueita ja teemoja, mm. geopolitiikan, rajat, liikkuvuuden, identiteetin, suunnittelun ja regionalismin.

Seura tuo myös esiin Paasin merkityksen maantieteen ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana akatemiaprofessorina ja tieteenalan ensimmäisen huippututkimusyksikön johtajana. Paasi on ollut aktiivinen maantieteen kehittäjä ja alan aseman vahvistaja myös monien tieteellisten luottamustoimien kautta.

Anssi Paasi on syntynyt Kajaanissa vuonna 1955 ja väitellyt filosofian tohtoriksi Joensuun yliopistossa vuonna 1986. Hän on toiminut Oulun yliopiston maantieteen professorina vuoden 1990 alusta alkaen. Vuosina 2008–2012 Paasi toimi Suomen Akatemian akatemiaprofessorina. Vuosina 2014–2019 hän johtaa Oulun yliopiston koordinoimaa Suomen Akatemian RELATE-huippututkimusyksikköä, joka tutkii useista uusista näkökulmista erilaisia rajoja, identiteettejä ja niihin liittyviä prosesseja. Tutkimuskohteina ovat valtiomuutos tilallisena prosessina, sosialisaatio ja muuttuvat identiteetit sekä rajojen ylitys ja muuttuva kontrolli.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Anssi Paasi, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 1703, anssi.paasi@oulu.fi

Viestinnän asiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tekoälystä uusia mahdollisuuksia lääketieteen kuvantamiseen16.10.2018 15:58Tiedote

Tekoälyn mahdollisuuksista lääketieteellisessä kuvantamisessa saadaan pian uutta tietoa, kun lääkäreistä, fyysikoista ja matemaatikoista koostuva monialainen tutkimusryhmä pureutuu aiheeseen Oulun yliopiston professori Miika Niemisen johdolla. Tavoitteena on luoda tekoälyyn perustuvaa diagnostiikkaa, joka on nykyiseen verrattuna nopeampaa, tarkempaa ja kustannustehokkaampaa. Hankkeelle on myönnetty yli puolen miljoonan euron rahoitus Tulevaisuuden tekijät -ohjelmasta.

Uutta tietoa luonnonmateriaalien hyödyntämisestä jätevesien puhdistamisessa26.9.2018 06:00Tiedote

Pajukosteikolla voidaan lisätä ravinteidenpoistoa jätevesistä myös pohjoisissa olosuhteissa. Lisäravinteiden saanti jätevesistä lisää myös pajujen biomassan tuotantoa. Pajulajikkeiden välillä oli kuitenkin selvästi eroa biomassan tuotannossa. Muun muassa nämä asiat selviävät Oulun yliopiston tutkijoiden toteuttaman ja Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittaman hankkeen ”Metallipitoisten hulevesien ja käsiteltyjen jätevesien puhdistustehokkuuden parantaminen luonnonmateriaaleilla” -loppuraportista.

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen päästölähteitä arktisilla alueilla4.9.2018 13:05Tiedote

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin luontaisia päästölähteitä arktisilla alueilla. Kansainvälisessä tutkimushankkeessa on todettu, että joista ilmakehään vapautuvan hiilen määrä on aiemmin arvioitua suurempi maailman laajimmalla turvealueella Länsi-Siperiassa. Ilmaston lämmetessä sulava ikirouta paljastaa alueella valtavat turvealueet, joihin sitoutunut orgaaninen hiili voi vapautua ilmakehään ja kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme