Taideyliopisto

Pro­fes­so­ri Heidi Westerlundin juh­la­kir­jas­sa nouse­vat esiin musiik­ki­kas­va­tuk­sen tut­ki­muk­sen ajan­koh­tai­set tee­mat

Jaa

Esillä ovat muun muassa muusikkokoulutuksen uudelleen määrittely ja musiikkikasvatuksen mahdollisuudet koulujärjestelmämme haasteissa.

 

Professori Heidi Westerlund

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen professori Heidi Westerlund täyttää tänä syksynä 60 vuotta. Tämän kunniaksi hänen pitkäaikaiset kollegansa ja ystävänsä Tuulikki Laes ja Liisamaija Hautsalo ovat toimittaneet juhlakirjan Remarks on a Visionary’s Journey – An Anthology Celebrating Heidi Westerlund.

Juhlakirja sisältää 12 artikkelia, jotka ovat noin 40 Heidi Westerlundin kollegan sekä entisen ja nykyisen opiskelijan kirjoittamia. Tekijäkaarti on kansainvälinen. Mukana ovat Westerlundin väitöskirjaohjaajan, filosofi Pentti Määttäsen lisäksi hänen vastaväittäjänsä Estelle R. Jorgensen sekä muun muassa musiikkikasvatuksen alan tutkijat Panagiotis A. Kanellopoulos, Helena Gaunt, Amira Ehrlich, Marja-Leena Juntunen, Heidi Partti, Eva Sæther, Sidsel Karlsen sekä Guadalupe López-Íñiguez. Kirjoituksissa tarkastellaan musiikkikasvatuksen tutkimuksen ja -korkeakoulutuksen kenttää monesta näkökulmasta. Artikkeleissa pohditaan muun muassa muusikkokoulutuksen uudelleenmäärittelyä nykypäivän yhteiskunnassa sekä musiikkikasvatuksen tutkimuksen mahdollisuuksia puuttua suomalaisen koulujärjestelmän haasteisiin. Lisäksi tarkastellaan esimerkiksi akateemista mentorointia sekä Heidi Westerlundin luotsaamien kansainvälisten hankkeiden antia Israelissa. 

Teos on jaettu kolmeen osaan. Näistä ensimmäinen sisältää kolme filosofista esseetä, jotka peilaavat Westerlundin taustaa sekä filosofina että akateemisena mentorina. Antologian toisen osan esseet esittelevät Heidi Westerlundin inspiroimaa työtä ja nostavat esille viimeaikaisia yhteistyöprojekteja, joihin Westerlund on osallistunut kirjoittajien kanssa. Kolmannessa osassa Westerlundin läheiset työtoverit sekä entiset ja nykyiset tohtorikoulutettavat keskustelevat akateemisesta kollegiaalisuudesta sekä musiikkikasvatuksen tohtoriopiskelijoiden seminaarikäytännöistä.

Artikkelit peilaavat professori Westerlundin persoonaa ja akateemista työtä ja roolia, ja jo teoksen otsikko viittaa sekä hänen uraansa että persoonaansa.  

”Heidi on sekä käytännössä että vertauskuvallisesti jatkuvasti matkalla. Hänen nykyisten ja entisten opiskelijoidensa sekä kansainvälisten, arvostettujen kollegoidensa into osallistua kirjan tekemiseen osoittaa, miten Heidin oma intohimo ja omistautuminen rakastamalleen työlle on siirtynyt eteenpäin ja inspiroi muita”, toteavat kirjan toimittajat. 

Teosta myydään nuottikauppa Ostinatossa ja Ostinaton ja Unigrafian verkkokaupoissa.

Lisätietoja:

Akatemiatutkija Liisamaija Hautsalo, liisamaija.hautsalo@uniarts.fi / 040 532 3425
Tutkijatohtori Tuulikki Laes, tuulikki.laes@uniarts.fi / 040 710 4373

Heidi Westerlund

Heidi Westerlund on toiminut vuodesta 2004 musiikkikasvatuksen professorina Sibelius-Akatemiassa, missä hän tehnyt uraauurtavaa työtä musiikkikasvatuksen jatkokoulutuksen kehittäjänä ja post doc -tutkijayhteisön rakentajana. Westerlund on johtanut useita koti- ja ulkomaisia tutkimushankkeita, joista merkittävin on Suomen Akatemian 6,5 miljoonalla eurolla rahoittama 5-vuotinen suurhanke, ArtsEqual (The Arts as Public Service: Strategic Steps towards Equality). Westerlundin ura tutkijana on painottunut kansainvälisesti. Hän on ollut jäsenenä tai puheenjohtajana erilaisissa kansainvälisissä arviointipaneeleissa sekä toiminut monien ulkomaisten tohtorikandidaattien vastaväittäjänä. Hän on myös pitänyt lukuisia keynote-esitelmiä oman tieteenalansa kansainvälisissä konferensseissa. Hän on ohjannut 19 tieteellistä väitöskirjaa sekä julkaissut yli 70 vertaisarvioitua artikkelia. Westerlund on Australiassa sijaitsevan Queenslandin yliopiston kunniatohtori. Hänen syntymäpäiväänsä vietettiin 16. lokakuuta 2020.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Tohtorintutkinto: Kuorolla on merkittävä rooli paastonajan ja pääsiäisen liturgian kannattelijana12.2.2021 10:00:00 EETTiedote

Hanna Remes on tohtorintutkinnossaan vertaillut kuoron liturgisia tehtäviä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kahdessa viimeisimmässä kirkkokäsikirjassa ja niiden oheisaineistoissa. Hän on tuonut tutkinnossaan myös julki harvoin kuultua suomalaista ja saksalaista kuoromusiikkia ja kantaesittänyt kaksi liturgista perinnettä uudistavaa tilausteosta. Remeksen tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 20. helmikuuta 2021.

Tohtorintutkinto tarkastelee venäläis-juutalaisen klarinettimusiikin mutkikasta kohtaloa Neuvostoliiton aikana9.2.2021 14:30:00 EETTiedote

Klarinetille sävellettiin entisen Neuvostoliiton aikana laaja kirjo musiikkia, josta vain murto-osa on päätynyt yleiseen ohjelmistoon ja konserttilavoille esitettäväksi. Klarinetisti Anne Elisabeth Piirainen tarkastelee taiteellisessa tohtorintutkinnossaan tätä varjoon jäänyttä klarinettiohjelmistoa soittajan näkökulmasta. Piiraisen tohtorintutkinto "Clarinet Music from Russia and the Soviet Union 1917-1991: Discovering an Unexplored Side of the Clarinet Repertoire" tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 22.2.2021.

Uusi tiedejulkaisu Satasarvi tarjoaa kaivatun foorumin kansanmusiikin tutkimukselle21.12.2020 14:30:00 EETTiedote

Satasarvi – Kansanmusiikin tutkimuksen aikakauskirja tarjoaa foorumin kansanmusiikin tutkimukselle sen laajimmassa merkityksessä. Uuden julkaisun tavoitteena on edistää kansanmusiikin tutkimusta ja siitä käytävää keskustelua Suomessa ja kansainvälisesti sekä erityisesti nostaa esiin tutkivan muusikon näkökulmaa. Satasarven ensimmäinen numero julkaistaan 21. joulukuuta. Jatkossa se ilmestyy vuosittain sekä verkkoversiona että painettuna kirjana. Satasarvea julkaisee Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä.

Neil Heyde vierailevaksi professoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan10.12.2020 13:25:48 EETTiedote

Neil Heyde on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan vierailevaksi professoriksi kaudelle 1.1.2021-31.12.2022. Heyde on lontoolaisen Royal Academy of Musicin jatkokoulutusohjelmien johtaja ja Lontoon yliopiston musiikin professori. Hän on myös sellisti ja soittanut muun muassa Kreutzer-kvartetin jäsenenä 1990-luvulta lähtien. Sibelius-Akatemiassa Heyden tehtävänä on opettamisen lisäksi muun muassa osallistua taiteellisen tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen kehittämiseen.

Musiikin ihmemaa saa uuden suunnan koko musiikkikoulutuskentän yhteistyöllä8.12.2020 13:00:00 EETTiedote

Suomi tunnetaan kansainvälisesti musiikkikoulutuksen ihmemaana. Rakennemuutokset ja kasvavat odotukset koulutustarjonnasta kuitenkin haastavat meitä. Suomalaisen musiikin päivänä 8.12. julkistettu kansallinen musiikkikoulutuksen visio 2030 on kentän toimijoiden yhdessä rakentama tulevaisuuskuva. Yhteisen vision avulla halutaan varmistaa, että tavoitteellinen ja korkeatasoinen musiikinopiskelu ja -harrastaminen on mahdollista kaikkialla Suomessa myös tulevaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme