Taideyliopisto

Pro­fes­so­ri Heidi Westerlundin juh­la­kir­jas­sa nouse­vat esiin musiik­ki­kas­va­tuk­sen tut­ki­muk­sen ajan­koh­tai­set tee­mat

Jaa

Esillä ovat muun muassa muusikkokoulutuksen uudelleen määrittely ja musiikkikasvatuksen mahdollisuudet koulujärjestelmämme haasteissa.

 

Professori Heidi Westerlund

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen professori Heidi Westerlund täyttää tänä syksynä 60 vuotta. Tämän kunniaksi hänen pitkäaikaiset kollegansa ja ystävänsä Tuulikki Laes ja Liisamaija Hautsalo ovat toimittaneet juhlakirjan Remarks on a Visionary’s Journey – An Anthology Celebrating Heidi Westerlund.

Juhlakirja sisältää 12 artikkelia, jotka ovat noin 40 Heidi Westerlundin kollegan sekä entisen ja nykyisen opiskelijan kirjoittamia. Tekijäkaarti on kansainvälinen. Mukana ovat Westerlundin väitöskirjaohjaajan, filosofi Pentti Määttäsen lisäksi hänen vastaväittäjänsä Estelle R. Jorgensen sekä muun muassa musiikkikasvatuksen alan tutkijat Panagiotis A. Kanellopoulos, Helena Gaunt, Amira Ehrlich, Marja-Leena Juntunen, Heidi Partti, Eva Sæther, Sidsel Karlsen sekä Guadalupe López-Íñiguez. Kirjoituksissa tarkastellaan musiikkikasvatuksen tutkimuksen ja -korkeakoulutuksen kenttää monesta näkökulmasta. Artikkeleissa pohditaan muun muassa muusikkokoulutuksen uudelleenmäärittelyä nykypäivän yhteiskunnassa sekä musiikkikasvatuksen tutkimuksen mahdollisuuksia puuttua suomalaisen koulujärjestelmän haasteisiin. Lisäksi tarkastellaan esimerkiksi akateemista mentorointia sekä Heidi Westerlundin luotsaamien kansainvälisten hankkeiden antia Israelissa. 

Teos on jaettu kolmeen osaan. Näistä ensimmäinen sisältää kolme filosofista esseetä, jotka peilaavat Westerlundin taustaa sekä filosofina että akateemisena mentorina. Antologian toisen osan esseet esittelevät Heidi Westerlundin inspiroimaa työtä ja nostavat esille viimeaikaisia yhteistyöprojekteja, joihin Westerlund on osallistunut kirjoittajien kanssa. Kolmannessa osassa Westerlundin läheiset työtoverit sekä entiset ja nykyiset tohtorikoulutettavat keskustelevat akateemisesta kollegiaalisuudesta sekä musiikkikasvatuksen tohtoriopiskelijoiden seminaarikäytännöistä.

Artikkelit peilaavat professori Westerlundin persoonaa ja akateemista työtä ja roolia, ja jo teoksen otsikko viittaa sekä hänen uraansa että persoonaansa.  

”Heidi on sekä käytännössä että vertauskuvallisesti jatkuvasti matkalla. Hänen nykyisten ja entisten opiskelijoidensa sekä kansainvälisten, arvostettujen kollegoidensa into osallistua kirjan tekemiseen osoittaa, miten Heidin oma intohimo ja omistautuminen rakastamalleen työlle on siirtynyt eteenpäin ja inspiroi muita”, toteavat kirjan toimittajat. 

Teosta myydään nuottikauppa Ostinatossa ja Ostinaton ja Unigrafian verkkokaupoissa.

Lisätietoja:

Akatemiatutkija Liisamaija Hautsalo, liisamaija.hautsalo@uniarts.fi / 040 532 3425
Tutkijatohtori Tuulikki Laes, tuulikki.laes@uniarts.fi / 040 710 4373

Heidi Westerlund

Heidi Westerlund on toiminut vuodesta 2004 musiikkikasvatuksen professorina Sibelius-Akatemiassa, missä hän tehnyt uraauurtavaa työtä musiikkikasvatuksen jatkokoulutuksen kehittäjänä ja post doc -tutkijayhteisön rakentajana. Westerlund on johtanut useita koti- ja ulkomaisia tutkimushankkeita, joista merkittävin on Suomen Akatemian 6,5 miljoonalla eurolla rahoittama 5-vuotinen suurhanke, ArtsEqual (The Arts as Public Service: Strategic Steps towards Equality). Westerlundin ura tutkijana on painottunut kansainvälisesti. Hän on ollut jäsenenä tai puheenjohtajana erilaisissa kansainvälisissä arviointipaneeleissa sekä toiminut monien ulkomaisten tohtorikandidaattien vastaväittäjänä. Hän on myös pitänyt lukuisia keynote-esitelmiä oman tieteenalansa kansainvälisissä konferensseissa. Hän on ohjannut 19 tieteellistä väitöskirjaa sekä julkaissut yli 70 vertaisarvioitua artikkelia. Westerlund on Australiassa sijaitsevan Queenslandin yliopiston kunniatohtori. Hänen syntymäpäiväänsä vietettiin 16. lokakuuta 2020.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Ryhmänäyttely Cooking for the Apocalypse tutkii lajien välisiä suhteita kriisiaikana20.11.2020 10:15:00 EETTiedote

Vuoden viimeinen näyttely Exhibition Laboratoryssa, 20.11.2020 yleisölle avautuva Cooking for the Apocalypse, tutkii lajien välisiä suhteita taiteen ja teknologian välityksellä. Taiteilija ja elokuvantekijä Jack Faberin kuratoimassa näyttelyssä on mukana teoksia kuudeltatoista kotimaiselta ja kansainväliseltä taiteilijalta, niiden joukossa videota, installaatioita, valokuvaa ja performanssia. Näyttelyn alaotsikko Interspecies Relations in Time of Crisis johdattaa ajattelemaan, kuinka nykyinen globaalien kriisien ja kiihtyneen kulutuksen aikakausi on vienyt ihmisen ja luonnon yhä etäämmälle toisistaan. Näyttely kysyy, ovatko ahdistus ja apatia ainoat tuntemamme suhtautumistavat, joiden avulla kykenemme reagoimaan etenevään ekokatastrofiin. Voisiko nykytaide tehdä muutakin kuin muistuttaa tragediasta tai surra? Entä mikä on kulttuuriteollisuuden osuus kriisin vahvistamisessa? Sen sijaan että tuijottaisimme nykyisten ja tulevien sukupuuttojen aiheuttamaan tyhjyyteen, näyttelyn teokset tar

Sopraano Kajsa Dahlbäck nostaa valokeilaan barokkiajan naislaulajat ja -säveltäjät18.11.2020 12:15:00 EETTiedote

Sopraano Kajsa Dahlbäck on taiteellisessa tohtorintutkinnossaan tarkastellut barokkimusiikkia laulajan näkökulmasta. Viidessä jatkotutkintokonsertissaan hän nosti esille erityisesti barokkiajan naislaulajat ja -säveltäjät ja havaitsi, että 1600-luvun naislaulajat ja -säveltäjät olivat aikanaan taitavia ja vaikutusvaltaisia taiteilijoita. Dahlbäckin tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 28. marraskuuta.

Emilie Gardberg Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaaniksi17.11.2020 12:19:29 EETTiedote

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaaniksi valittiin Master of Arts Emilie Gardberg. Suomen Lontoon-instituutin johtajana työskentelevällä Gardbergilla on monipuolinen kokemus erilaisista taide- ja kulttuurialan johtotehtävistä. – Taideyliopiston Sibelius-Akatemia on kansainvälisesti erittäin arvostettu. Sen tulokset näkyvät kauas maamme rajojen ulkopuolelle. Sibelius-Akatemialla on mahdollisuus ainutlaatuiseen yhteistyöhön ja alan dynaamiseen kehittämiseen. Dekaanina haluan erityisesti korostaa taiteen yhteiskunnallista merkitystä sekä yliopistoyhteisön inspiroivaa toimintakulttuuria, Gardberg toteaa. Emilie Gardberg on työskennellyt Suomen Lontoon-instituutissa vuodesta 2018. Sitä ennen hän on toiminut muun muassa Turun musiikkijuhlien toiminnanjohtajana ja Turun filharmonisen orkesterin intendenttinä. Hän on myös opettanut taidehallintoa ja johtamista vierailevana luennoitsijana useissa korkeakouluissa. Dekaanin tehtävänä on johtaa Sibelius-Akatemiaa osana Taideyliopistoa. Kokona

Väitös: Kulttuurienvälisyyden huomioivan musiikinopettajankoulutuksen kehittämisessä tarvitaan keskustelua ja kriittisen itsereflektion taitoa28.10.2020 14:01:46 EETTiedote

Musiikinopettajakoulutuksen olisi tulevaisuudessa sitouduttava nykyistä paremmin kulttuurienvälisyyteen ja huomioitava kulttuurien moninaisuutta kokonaisvaltaisemmin. Tämä selviää Laura Miettisen väitöskirjasta Visions through mobilizing networks: Co-developing intercultural music teacher education in Finland and Israel, joka tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 7. marraskuuta 2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme