Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

PROFESSORI PAUL LILLRANK: TARVITSEMME LÄÄKETIETEELLISET VALMIUSJOUKOT

Jaa

Koronataudin opetus on, että tarvitsemme modernin yövartijavaltion ja uudenlaisen kokonaismaanpuolustuksen huolehtimaan uusista uhkatekijöistä, kirjoittaa tuotantotalouden professori Paul Lillrank EVA Analyysissa Pelkopandemia. Virusepidemia on uhka kansalaisten turvallisuudelle ja järjestykselle siinä missä sotilaallinen hyökkäys, tietojärjestelmien sabotointi tai terrori-isku.

Aalto-yliopiston tuotantotalouden professori Paul Lillrank. Kuva: Aalto-yliopisto/Anni Hanén
Aalto-yliopiston tuotantotalouden professori Paul Lillrank. Kuva: Aalto-yliopisto/Anni Hanén

”Hallituksen erittäin kalliit toimenpiteet ovat ostaneet aikaa. Torjunnan kalleus johtuu siitä, että valtio ei ollut varautunut pandemiaan. Sitä mukaa kun hyvässä järjestyksessä peräännytään koronaviruksen ensimmäisestä aallosta, on aloitettava varautuminen seuraavaan aaltoon. Siihen ei ole laittaa kahtakymmentä miljardia euroa”, Paul Lillrank sanoo.

Kulkutauteja varten pitäisi olla viranomaisia, jotka seuraavat tilannetta, laativat toimenpidesuunnitelmia ja harjoittelevat säännöllisesti. Pandemiapuolustus tarvitsisi lääketieteelliset valmiusjoukot ja maakuntakomppaniat.

Modernin verkostomaisen yövartijavaltion luominen ei ole yksinkertaista tai halpaa. Se ei silti tarkoita julkisen sektorin paisuttamista, vaan suunnitelmallisuutta, varautumista ja kykyä mobilisoida resursseja kriisitilanteessa.

Julkinen valta tai elinkeinoelämä eivät kykene modernin yövartijavaltion luomiseen yksin. Sen toimivuus edellyttää yksityisen ja julkisen työnjaon selventämistä. Julkinen organisaatio on vallankäyttöön varta vasten rakennettu byrokratia. Se huolehtii vain valtiolle kuuluvista tehtävistä, joissa käytetään laillista pakkovaltaa.

Tavaroita ja palveluja tuottavan yrityksen organisaatio on rakennettu palvelemaan asiakkaita näiden erityisten tarpeiden mukaan. Yritykset ovat rakentaneet monimutkaisia tilaus-toimitusverkostoja reagoimaan ketterästi muuttuviin tilanteisiin.

”Pandemiapuolustuksessa vallankäyttö, koordinointi ja ohjaus sopivat julkiselle byrokratialle, tuotanto sopii yrityksille”, Lillrank sanoo.

Paul Lillrank: Pelkopandemia -EVA Analyysi perjantaina 24.4. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: Aalto-yliopiston tuotantotalouden professori Paul Lillrank, paul.lillrank@aalto.fi  tai +358 500 703 848

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Aalto-yliopiston tuotantotalouden professori Paul Lillrank. Kuva: Aalto-yliopisto/Anni Hanén
Aalto-yliopiston tuotantotalouden professori Paul Lillrank. Kuva: Aalto-yliopisto/Anni Hanén
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme