Jyväskylän yliopisto

Professorina aloittava Anna Kuparinen tuo matemaattisia malleja biologiaan

Jaa

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut FT Anna Kuparisen akvaattisten ympäristötieteiden professoriksi 1. elokuuta 2019 alkaen. Kuparinen työskentelee parhaillaan akvaattisten ympäristötieteiden apulaisprofessorina Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella.

Anna Kuparinen aloittaa akvaattisten ympäristötieteiden professorina Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella 1. elokuuta 2019. Kuva: Petteri Kivimäki
Anna Kuparinen aloittaa akvaattisten ympäristötieteiden professorina Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella 1. elokuuta 2019. Kuva: Petteri Kivimäki

Anna Kuparinen on keskittynyt tutkimuksissaan etenkin kalakantojen ja vesiekosysteemien toimintaan. Kuparinen yhdistää ekologisia ja evolutiivisia näkökulmia arvioidessaan esimerkiksi kalastuksen kestävyyttä sekä ympäristön ja ihmisen toiminnan vaikutuksia.

Taustaltaan Anna Kuparinen on matemaatikko ja työskennellyt tutkija myös Helsingin yliopistossa sekä Saksassa, Australiassa, Kanadassa ja USAssa. Kuparinen sai viime vuonna tutkimuksilleen kaksi merkittävää rahoitusta, Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) Consolidator Grant –rahoituksen ja Suomen Akatemian rahoituksen.  Anna Kuparinen aloitti apulaisprofessorina Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella vuonna 2017.

Mallinnustyökalut tuovat tietoa luonnonvarojen kestävästä käytöstä

Tällä hetkellä Kuparisen tutkimus keskittyy erityisesti ravintoketjuista muodostuvien ravintoverkkojen kokonaisuuden monilajidynamiikan ymmärtämiseen. Siinä käytössä ovat muun muassa verkkoteorian työkalut ja laskennalliset mallit.

”Tutkimme, miten ylikalastettu tai muuten pienentynyt populaatio palautuu normaalille tasolle ja miten kalastus sekä yleisesti tiettyihin lajeihin kohdistuva kuolleisuus vaikuttaa epäsuorasti sellaisiin lajeihin, joihin ei suoraan kohdisteta mitään stressiä. Tutkimme myös parhaillaan miten uuden lajin invaasio järveen muuttaa koko järviekosysteemiä”, Kuparinen kertoo.

Aloittaessaan professorina Anna Kuparinen pitää tärkeänä tavoitteenaan mallinnustyökalujen käytön osaamisen lisäämistä biologian alan opetuksessa ja tutkimuksissa.

”Tällaisella taidolla varustetut biologit rekrytoidaan heti tutkimusryhmiin. Mallinnustyökalut myös auttavat meitä ennustamaan, miten muutokset ympäristössä ja lajeissa vaikuttavat luontoon ja millaisia seurauksia ihmisen toiminnalla saattaa olla. Kun ekosysteemien dynamiikkaa ymmärretään paremmin, niin luonnonvaroja voidaan käyttää kestävästi sekä ympäristönmuutosten vaikutuksia voidaan ennakoida paremmin”, Kuparinen sanoo. 

Lisätietoja:

Professsori (1.8.2019 alkaen) Anna Kuparinen, anna.k.kuparinen@jyu.fi

Linkki tutkimusryhmän sivuille: 

https://www.jyu.fi/science/en/bioenv/research/natural-resources-and-environment/eco-evo

Avainsanat

Kuvat

Anna Kuparinen aloittaa akvaattisten ympäristötieteiden professorina Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella 1. elokuuta 2019. Kuva: Petteri Kivimäki
Anna Kuparinen aloittaa akvaattisten ympäristötieteiden professorina Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella 1. elokuuta 2019. Kuva: Petteri Kivimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus mukaan rakentamaan Pohjoismaiden parasta kemiallisen kuvantamisen infrastruktuuria13.12.2019 13:43:12 EETTiedote

Jyväskylän yliopiston kemialliseen kuvantamiseen liittyvä tutkimus on saanut merkittävän rahoituksen Suomen Akatemialta. Akatemia myönsi Jyväskylän yliopistolle lähes 500 000 euron rahoituksen kemiallisen kuvantamisen tutkimuslaitteiston kehittämiseen. Jyväskylän yliopiston saama rahoitus on osa kolmen yliopiston yhteisen tutkimuskonsortion saamaa 1,6 miljoonan euron rahoitusta. Konsortion tavoitteena on rakentaa Suomeen Pohjoismaiden paras korkean resoluution kuvantamislaitteisto, jolla tutkitaan esimerkiksi nanomateriaaleja ja biomolekyylejä.

Tuore tutkimus: suomalaiset huippu-urheiluseurat tyytymättömiä Suomen rahapelijärjestelmään13.12.2019 07:30:00 EETTiedote

Suurin osa suomalaisista huippu-urheiluseuroista ei saa suoraa rahallista tukea veikkausvoittovaroista ja seurojen vastikkeellinen yhteistyö Veikkauksen kanssa on pääosin vähäistä. Lähes puolet seuroista ei myöskään tiedä, millä perustein veikkausvoittovaroja jaetaan. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimukseen vastanneet seurat uskovat, että toimilupaperusteiseen rahapelijärjestelmään siirtyminen lisäisi Suomessa huippu-urheilun saamaa tukea.

Väitös 14.12.: Näkymätönkään värähtely ei pääse piiloon – tehokkaita menetelmiä värähtelyn tutkimiseen (Mokaev)12.12.2019 09:30:00 EETTiedote

Meluisat jarrut ja värisevät valot ovat tuttuja ja arkipäiväisiä esimerkkejä epätoivotusta värähtelystä meitä ympäröivissä laitteistoissa. Siinä missä värisevät valot saatavat aiheuttaa vain pientä haittaa elämiimme, voivat laitteistoissa tapahtuvat värähtelyt johtaa vakaviin seurauksiin raskaissa teollisuuskoneissa, kuten lentokoneiden ohjausjärjestelmissä. Tuore väitöstutkimus Jyväskylän yliopistosta vertailee menetelmiä järjestelmien stabiiliuden ja värähtelyn selvittämiseen.

Rahoitusta liikuntateknologian koulutuspolun rakentamiseksi huippu-urheilijoille11.12.2019 14:00:00 EETTiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle ja Kajaanin ammattikorkeakoululle noin 275 000 euroa ESR-rahoitusta liikuntateknologian koulutuspolun rakentamiseksi huippu-urheilijoille. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 400 000 euroa. Liikuntateknologian koulutuspolku huippu-urheilijoille -hankkeen tavoitteena on luoda houkutteleva huippu-urheilijan kaksoisuran mahdollistava ja joustava liikuntateknologian koulutuspolku kahden koulutusorganisaation yhteistyönä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme