Jyväskylän yliopisto

Professorina aloittava Anna Kuparinen tuo matemaattisia malleja biologiaan

Jaa

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut FT Anna Kuparisen akvaattisten ympäristötieteiden professoriksi 1. elokuuta 2019 alkaen. Kuparinen työskentelee parhaillaan akvaattisten ympäristötieteiden apulaisprofessorina Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella.

Anna Kuparinen aloittaa akvaattisten ympäristötieteiden professorina Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella 1. elokuuta 2019. Kuva: Petteri Kivimäki
Anna Kuparinen aloittaa akvaattisten ympäristötieteiden professorina Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella 1. elokuuta 2019. Kuva: Petteri Kivimäki

Anna Kuparinen on keskittynyt tutkimuksissaan etenkin kalakantojen ja vesiekosysteemien toimintaan. Kuparinen yhdistää ekologisia ja evolutiivisia näkökulmia arvioidessaan esimerkiksi kalastuksen kestävyyttä sekä ympäristön ja ihmisen toiminnan vaikutuksia.

Taustaltaan Anna Kuparinen on matemaatikko ja työskennellyt tutkija myös Helsingin yliopistossa sekä Saksassa, Australiassa, Kanadassa ja USAssa. Kuparinen sai viime vuonna tutkimuksilleen kaksi merkittävää rahoitusta, Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) Consolidator Grant –rahoituksen ja Suomen Akatemian rahoituksen.  Anna Kuparinen aloitti apulaisprofessorina Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella vuonna 2017.

Mallinnustyökalut tuovat tietoa luonnonvarojen kestävästä käytöstä

Tällä hetkellä Kuparisen tutkimus keskittyy erityisesti ravintoketjuista muodostuvien ravintoverkkojen kokonaisuuden monilajidynamiikan ymmärtämiseen. Siinä käytössä ovat muun muassa verkkoteorian työkalut ja laskennalliset mallit.

”Tutkimme, miten ylikalastettu tai muuten pienentynyt populaatio palautuu normaalille tasolle ja miten kalastus sekä yleisesti tiettyihin lajeihin kohdistuva kuolleisuus vaikuttaa epäsuorasti sellaisiin lajeihin, joihin ei suoraan kohdisteta mitään stressiä. Tutkimme myös parhaillaan miten uuden lajin invaasio järveen muuttaa koko järviekosysteemiä”, Kuparinen kertoo.

Aloittaessaan professorina Anna Kuparinen pitää tärkeänä tavoitteenaan mallinnustyökalujen käytön osaamisen lisäämistä biologian alan opetuksessa ja tutkimuksissa.

”Tällaisella taidolla varustetut biologit rekrytoidaan heti tutkimusryhmiin. Mallinnustyökalut myös auttavat meitä ennustamaan, miten muutokset ympäristössä ja lajeissa vaikuttavat luontoon ja millaisia seurauksia ihmisen toiminnalla saattaa olla. Kun ekosysteemien dynamiikkaa ymmärretään paremmin, niin luonnonvaroja voidaan käyttää kestävästi sekä ympäristönmuutosten vaikutuksia voidaan ennakoida paremmin”, Kuparinen sanoo. 

Lisätietoja:

Professsori (1.8.2019 alkaen) Anna Kuparinen, anna.k.kuparinen@jyu.fi

Linkki tutkimusryhmän sivuille: 

https://www.jyu.fi/science/en/bioenv/research/natural-resources-and-environment/eco-evo

Avainsanat

Kuvat

Anna Kuparinen aloittaa akvaattisten ympäristötieteiden professorina Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella 1. elokuuta 2019. Kuva: Petteri Kivimäki
Anna Kuparinen aloittaa akvaattisten ympäristötieteiden professorina Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella 1. elokuuta 2019. Kuva: Petteri Kivimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista19.8.2019 07:30:00 EESTTiedote

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Albumiini virittää enteroviruksen tehokkaaseen infektioon – tieto auttaa viruslääkkeiden kehittämisessä16.8.2019 09:56:59 EESTTiedote

Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia patogeenejä ja aiheuttavat vuosittain suuren määrän sekä akuutteja että kroonisia infektioita. Näiden virusten infektiomekanismeissa on vielä paljon tuntemattomia seikkoja. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimus toi merkittävää uutta tietoa albumiini-proteiinin ja solun vesikkeleissä olevien ionien roolista enteroviruksen perimän vapautumisessa isäntäsoluun. Tutkimustulokset voivat edistää uusien viruslääkkeiden löytämistä. Tutkimus julkaistiin Journal of Virology-julkaisusarjassa elokuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme