Espoon kaupunki - Esbo stad

Programmet i Naturens hus Villa Elfvik september-oktober 2018

Jaa

I Naturens hus Villa Elfvik i Bredviken och dess omgivningar anordnas utflykter med natur och miljö som tema, utställningar, guidningar, kurser mm. Evenemangen är öppna för alla, avgiftsfria och språket är finska, om inget annat nämns.

Sagostunder i grävlingsskogen lör 1.9 och sön 2.10 kl. 11
Sagostunderna hålls alltid det första veckoslutet i månaden, från och med oktober på söndagar. Vår guide läser sagor i Grävlingsskogen i hallen på övre våningen i Villa Elfvik. Där kan man också klä ut sig till något av skogens djur och leka med djurhanddockor. Språk finska

Naturutflykter för familjen söndagar i september kl. 10.30–12.30
Sommarutflykter för hela familjen i juni–september i naturen kring Villa Elfvik. Utflykterna görs på barnens villkor. Start kl. 10.30 på gården framför Naturens hus. I Villa Elfviks keijukoulu -utflykter går det att delta också med barnvagn. Ta med matsäck och klä er efter vädret. Utflyktsprogrammet:
2.9.                Kosteikko elää
9.9.                Villa Elfvikin keijukoulu
16.9.              Seikkailujen metsä
23.9.              Lude vai lukki? – ötökkäretki
30.9.              Villa Elfvikin keijukoulu 

Porträtt av gåsen – historier om bilderna sön 2.9.2018 kl. 13–15
Porträtt av gåsen – fotograferna bakom fotoutställningen är på plats för att berätta om fotograferingsögonblick och svara på frågor. Bakom varje bild finns en historia. Välkommen att lyssna!

Guidningar i övergång till jordvärme lör 8.9 och sön 14.10.2018 kl. 14
I Naturens hus Villa Elfvik har man övergått från elvärme till jordvärme förra året och redan minskat koldioxidutsläppen rejält. På längre sikt sparar man också pengar! Välkommen med om du vill se och höra hur övergången till jordvärme skedde i den gamla villan och vad du måste beakta om du vill övergå till denna klimatvänliga uppvärmningsform i ditt eget hus. Under guidningen på en halv timme får du bland annat se anläggningen i huset källarrum. På grund av att det är trångt kan endast några personer delta åt gången. Språk finska.

Bylandskapets historia – utflykt under Dagarna för Europas kulturmiljö
sön 9.9 kl. 13–15
Naturstigen Bylandskapets historia är en resa till den händelserika historien i Elfviksområdet. Rundturen inleds på 1300-talet och slutar i våra dagar. Längs stigen betraktar vi landskapet som visuellt uttryck för sin historia: vad som har bevarats och vad som har försvunnit ur sikte. Utfärden startar från Villa Elfviks gårdsplan.

Svamputställning sön 16.9.2018 kl. 10–15
I klassrummet i övre våningen i Naturens hus kan du på egen hand undersöka de svampar som samlats i området kring Villa Elfvik under svampkursen dagen innan. 

Direktförsäljning av ekoprodukter söndagen 16.9 och 21.10 kl. 10–15
Läckra och färska ekoprodukter, till exempel rotfrukter, grönsaker, bröd, torkade nässlor, skorpor, mjöl och speltprodukter. Till salu finns också naturenlig kräm, tvål och schampo samt produkter av kåda, tjära, bivax och torv. Ekologisk lunch vid Café Elfvik. Kontant betalning.

Husdjur på Elfviks gård sön 30.9.2018 kl. 11–14
För att fira sommaravslutning besöker husdjur från Rehndahl Villa Elfviks gård. Falabellaponnyerna Backa och Barbie samt hunden Raita besöker Elfvik och får klappas av barn. Kom också och beundra silkeshöns och kaniner i bur. På Café Elfvik kan du köpa godbitar för barnen, såsom ekologiska popcorn och ekologisk sockervadd. På gården är grillen het. På Naturens hus kan du nappa med dig en blankett för naturutflykter på egen hand eller se på utställningar. Obs! Antalet parkeringsplatser är begränsat. Vi rekommenderar att du anländer med buss eller cykel.

Hållbara livsstilens stig ger tips för vardagen
I september-oktober firas flera olika miljöveckor. Då är det bra att se över de egna konsumtionsvanorna. Välkommen att hämta tips för Spillveckan, Trafikantveckan, Energisparveckan och veckan för Rättvis handel från Hållbara livsstilens stig i Naturens hus. Du kan promenera stigen när du vill då Naturens hus har öppet.


UTSTÄLLNINGAR

Porträtt av gåsen –fotoutställning 15.8–30.9.2018
Susanne Jacobsons och Veli-Matti Järvinens fotoutställningen presenterar den vitkindade gåsen i positiv dager och motverkar felgrundade uppgifter och fördomar om den. Fotografierna visar att gässen är uttrycksfulla och livfulla. Ansiktets mönster avslöjar att varje gås har ett unikt utseende.

Trivsamt och förnuftigt – en utställning om att spara energi i hemmet
3.10 –29.11.2018

När vädret blir kyligare är det dags att uppdatera hemmets energiärenden. I utställningsrummet har det inretts ett trivsamt vardagsrum där du kan ta reda på hurdana saker som gör ditt boende energimässigt förnuftigt. Gör det till en vana att spara energi – du sparar också pengar! Vi firar nationell energisparvecka 8–14.10.2018.

NATURSTIGAR

Naturstigen Bylandskapets historia visar hur historien lever kvar i landskapet. Stigen startar på 1300-talet och slutar i våra dagar. Med foldern i handen kan man vandra genom historien. Historiakasvio och Puulajipolku informerar om områdets växtlighet på finska.

I omgivningen kring Villa Elfvik finns naturstigar med material för olika aktiviteter för barn. Stigen Ut i naturen startar vid Villa Elfvik och går genom strandskogen och vassen och Kalle Kråkas naturstig går in i skogen. Materialet till stigarna finns på svenska. Läs mer om naturstigarna och ladda ner materialet på Villa Elfviks webbplats www.esbo.fi/villaelfvik, Naturstigar.

ÖPPETTIDER

Naturens hus Villa Elfvik (Elfviksvägen 4) är öppet mån–fre 9–16 och lör–sön 10–16, 1.10 mån–fre 9–15 och sön 10–16. Fritt inträde. Café Elfvik är öppet veckoslut samtidigt som Naturens hus.

Vi tar gärna emot önskemål angående programmet på tfn 09 8165 4400 eller per e-post villaelfvik@espoo.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katri Luukkonen, planerare, tfn 043 8265 253 eller fornamn.efternamn@espoo.fi

Kuvat

Lataa
Bredvikens naturskydsområde
Bredvikens naturskydsområde
Lataa
Rehndals falabellaponnyerna
Rehndals falabellaponnyerna
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Naturens hus Villa Elfvik är Esbo stads centrum för miljöinformation. Naturens hus vill främja en hållbar livsstil och hjälpa besökarna att själva leva på ett hållbart sätt.

Följ oss!:

Instagram: www.instagram.com/villaelfvik
Facebook: www.facebook.com/espoonymparistokeskus

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme