Espoon kaupunki - Esbo stad

Projektet för utvecklingsmiljöer för hållbar tillväxt påskyndar en grön omställning och digitala lösningar i Esbo

Dela

Inom projektet för utvecklingsmiljöer för hållbar tillväxt (KETO) förbättrar vi samarbetet med företag, utbildning och forskning. Vi skapar konkreta utvecklingsmiljöer för att främja en grön omställning och digitalisering.

Elbilen laddas. Bild Vesa Kippola.
Elbilen laddas. Bild Vesa Kippola.

Det tvååriga, EU-finansierade projektet främjar uppnåendet av målen i Finlands program för hållbar tillväxt genom att stärka privata och offentliga partnerskap och utveckla infrastruktur för forskningen. Målet är att påskynda en grön omställning och digitala lösningar i vardagen.

Inom projektet, som leds av Esbo stad, vill man lösa utmaningar i anslutning till stadsutveckling, trafik, energi och cirkulär ekonomi i samarbete med Teknologiska forskningscentralen VTT Ab, Aalto-universitetet, utbildningssamkommunen Omnia och partnerföretag. ”Projektet synliggör hur städer, forskningsorganisationer, läroanstalter, företag och medborgare kan vara med och ställa om till en hållbarare vardag och en lösning på klimatförändringen”, säger projektchef Mari Päätalo.

"En grön omställning och strävan efter hållbar tillväxt erbjuder finländska företag och forskningsorganisationer stora möjligheter på den globala marknaden. Problemen som ska lösas är dock komplicerade. Vi måste bli bättre och samarbeta mera”, säger Eveliina Grönroos som ledar projektet i Teknologiska forskningscentralen.

För att hitta på nya lösningar måste vi lära oss och utveckla tillsammans

I projektet skapas tre utvecklingsmiljöer där städer, företag, forskningsorganisationer, läroanstalter och invånare tillsammans kan utveckla, genomföra och testa nya hållbara lösningar. I samarbete skapar man nya tjänster och produkter, nya affärsmodeller och arbetstillfällen. Lösningarna kan spridas till andra håll i Finland och utomlands.

”Vi främjar kommersiella lösningar som hjälper att nå målen för hållbar utveckling på global nivå. Företagen som går i spetsen och staden som är villig att experimentera är våra nyckelspelare”, berättar Tatu Koljonen som samordnar projektet i Aalto-universitetet.

Våra miljöer i Esbo är Otnäs-Kägeludden, där man forskar och utvecklar kring energi och mobilitet, Kera, där man ska praktisera miljövänligt och smart byggande och Stenbruket, där man demonstrerar matsystem och cirkulär ekonomi.

Projektet består av sex delar:

  • Ledning och verkningsfullhet
  • En miljövänlig och smart stad
  • Digitaliseringens möjligheter
  • Demonstrationer av miljövänlig teknik
  • Brytningen inom energibranschen och elektrifieringen av fordonen
  • Upphandling med hållbarhetskriterier samt delaktighet och kommunikation

En del av lösningarna kan snabbt tas i bruk och en del skapar förutsättningar för arbetstillfällen och konkurrenskraft längre fram i tiden. Verkningarna av åtgärderna bedöms utifrån hur väl de gynnar ekonomisk, ekologisk, social och kulturell hållbarhet.

Nyckelord

Kontakter

Esbo stad
Mari Päätalo  
Utvecklingschef
+358 40 639 4550
Mari.paatalo@espoo.fi

Aalto-universitetet
Tatu Koljonen
Executive in Residence
+358 40 506 0734
Tatu.koljonen@aalto.fi

Teknologiska forskningscentralen VTT
Eveliina Grönroos
Specialist
+358 40 143 2575
Eveliina.gronroos@vtt.fi

Omnia
Kai Martiskainen
Project Manager
+358 46 850 8050
Kai.martiskainen@omnia.fi

Bilder

Elbilen laddas. Bild Vesa Kippola.
Elbilen laddas. Bild Vesa Kippola.
Ladda ned bild
Projektfinansiärers logos: Hävkraft från EU 2014–2020, Europeiska regionala utvecklingsfonden, Nylands förbund.
Projektfinansiärers logos: Hävkraft från EU 2014–2020, Europeiska regionala utvecklingsfonden, Nylands förbund.
Ladda ned bild

Om

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Följ Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon kaupunki edellyttää koronapassia laajasti yleisötilaisuuksissa ja osassa asiakastiloja3.12.2021 15:11:14 EET | Tiedote

Espoon kaupunki edellyttää asiakkailtaan koronapassia laajasti kulttuurin ja liikunnan palveluissa 4.12.2021 alkaen. Tarkistamme koronapassin kaikissa yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa sekä sisäänpääsyn edellytyksenä kaupunginmuseon toimipisteisiin, Näyttelykeskus WeeGeelle ja uimahalleihin. Myös ryhmäliikuntaan edellytämme koronapassia, jos ryhmäkoko on yli 20 henkilöä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum