Oulun yliopisto

Psykiatristen sairaalapaikkojen vähentäminen ei ole lisännyt psykiatrisen avohoidon palveluita – Paine näkyy mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden tarpeen voimakkaassa kasvussa

Jaa
Psykiatristen sairaalapaikkojen määrää on Suomessa vähennetty jo useiden vuosikymmenten ajan. Psykiatrinen avohoito ei kuitenkaan ole lisääntynyt lähellekään samassa suhteessa vastaamaan tarvetta, ja tätä tarvetta on paikattu mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden voimakkaalla kasvulla.
Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Oulun yliopiston neurotieteen tutkimusyksikön tutkijat selvittivät mielenterveyskuntoutujien asumispalvelujen, psykiatristen sairaalapalvelujen sekä avohoitopalvelujen käyttöä Suomessa vuosien 1996 ja 2018 välillä. 23-vuotisen aineiston perusteella tehty selvitys osoitti, että asumispalvelut ovat lisääntyneet samalla kun psykiatrisia sairaalapaikkoja on vähennetty.

Tutkimuksessa selvitettiin lisäksi eri tasoisten asumispalvelujen käyttöä tarkemmin vuosina 2006-2018. Tarkastelun kohteina olivat tehostettu palveluasuminen, palveluasuminen ja tuettu asuminen. Selvitys paljasti, että asumispalvelujen kasvu on kokonaisuudessaan hidastunut, mutta asumispalvelujen kevyin muoto, tuettu asuminen, on jatkanut kasvuaan.

Tutkimus osoitti lisäksi, että psykiatrinen avohoito erikoissairaanhoidossa ei ole lisääntynyt kuin vasta viimeisen 10 vuoden aikana, ja sen käytön kasvu on ollut selvästi hitaampaa verrattuna osastopaikkojen määrän vähenemiseen ja asumispalvelujen kasvuun.

Tutkimusaineiston data kerättiin THL:n ylläpitämästä julkisesta Sotkanet indikaattoripankista. 

Saavatko asumispalvelujen piirissä asuvat henkilöt tarvitsemaansa kuntoutusta ja hoitoa?

Tutkijoiden mukaan nykyisen järjestelmän ongelma on se, että se tarjoaa kaikille samaa palvelua, mikä lopulta johtaa epätarkoituksenmukaiseen palvelunsaantiin ja samalla osa mielenterveyskuntoutujista jää kokonaan vaille tarvitsemiaan palveluja. Pelkona on, että psykiatristen potilaiden hoito ja huolenpito ei tapahdu toivotulla tavalla suomalaisessa asumispalvelujärjestelmässä.

”On ensisijaisen tärkeää pohtia koko järjestelmässä mielenterveyskuntoutujien kuntoutuksen edistymistä ja tarjota niitä palveluja, joita he tarvitsevat”, päätutkijana toiminut EL Erfan Jahangiri sanoo. ”Tarvitsemme myös lisää tietoa asumispalvelujen piirissä olevien asukkaiden terveydestä ja kuntoutuksen vaikuttavuudesta”, hän painottaa.

Tutkimus tarjoaa tärkeää tietoa tulevien hyvinvointialueiden päättäjille ja vahvistaa pitkän aikaa yhteiskunnassa ruohonjuuritasollakin esiin tuotua huolta mielenterveyskuntoutujien laiminlyönnistä ja aliresursoiduista palveluista.

Julkaisun tiedot: Assisted living in relation to use of psychiatric inpatient and outpatient care – a 23-year time-trend analysis of national indicators from Finland. Psychiatria Fennica 2022;53:190-203. Linkki tutkimusjulkaisuun

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

EL, väitöskirjatutkija Erfan Jahangiri 
Oulun yliopisto, neurotieteen tutkimusyksikkö  
erfan.jahangiri@oulu.fi
044 4175 602


LK Greta Kannisto 
Oulun yliopisto, neurotieteen tutkimusyksikkö
greta.kannisto@student.oulu.fi
050 343 68 06 

Kuvat

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye