Oulun yliopisto

Psykiatristen sairaalapaikkojen vähentäminen ei ole lisännyt psykiatrisen avohoidon palveluita – Paine näkyy mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden tarpeen voimakkaassa kasvussa

Jaa

Psykiatristen sairaalapaikkojen määrää on Suomessa vähennetty jo useiden vuosikymmenten ajan. Psykiatrinen avohoito ei kuitenkaan ole lisääntynyt lähellekään samassa suhteessa vastaamaan tarvetta, ja tätä tarvetta on paikattu mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden voimakkaalla kasvulla.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Oulun yliopiston neurotieteen tutkimusyksikön tutkijat selvittivät mielenterveyskuntoutujien asumispalvelujen, psykiatristen sairaalapalvelujen sekä avohoitopalvelujen käyttöä Suomessa vuosien 1996 ja 2018 välillä. 23-vuotisen aineiston perusteella tehty selvitys osoitti, että asumispalvelut ovat lisääntyneet samalla kun psykiatrisia sairaalapaikkoja on vähennetty.

Tutkimuksessa selvitettiin lisäksi eri tasoisten asumispalvelujen käyttöä tarkemmin vuosina 2006-2018. Tarkastelun kohteina olivat tehostettu palveluasuminen, palveluasuminen ja tuettu asuminen. Selvitys paljasti, että asumispalvelujen kasvu on kokonaisuudessaan hidastunut, mutta asumispalvelujen kevyin muoto, tuettu asuminen, on jatkanut kasvuaan.

Tutkimus osoitti lisäksi, että psykiatrinen avohoito erikoissairaanhoidossa ei ole lisääntynyt kuin vasta viimeisen 10 vuoden aikana, ja sen käytön kasvu on ollut selvästi hitaampaa verrattuna osastopaikkojen määrän vähenemiseen ja asumispalvelujen kasvuun.

Tutkimusaineiston data kerättiin THL:n ylläpitämästä julkisesta Sotkanet indikaattoripankista. 

Saavatko asumispalvelujen piirissä asuvat henkilöt tarvitsemaansa kuntoutusta ja hoitoa?

Tutkijoiden mukaan nykyisen järjestelmän ongelma on se, että se tarjoaa kaikille samaa palvelua, mikä lopulta johtaa epätarkoituksenmukaiseen palvelunsaantiin ja samalla osa mielenterveyskuntoutujista jää kokonaan vaille tarvitsemiaan palveluja. Pelkona on, että psykiatristen potilaiden hoito ja huolenpito ei tapahdu toivotulla tavalla suomalaisessa asumispalvelujärjestelmässä.

”On ensisijaisen tärkeää pohtia koko järjestelmässä mielenterveyskuntoutujien kuntoutuksen edistymistä ja tarjota niitä palveluja, joita he tarvitsevat”, päätutkijana toiminut EL Erfan Jahangiri sanoo. ”Tarvitsemme myös lisää tietoa asumispalvelujen piirissä olevien asukkaiden terveydestä ja kuntoutuksen vaikuttavuudesta”, hän painottaa.

Tutkimus tarjoaa tärkeää tietoa tulevien hyvinvointialueiden päättäjille ja vahvistaa pitkän aikaa yhteiskunnassa ruohonjuuritasollakin esiin tuotua huolta mielenterveyskuntoutujien laiminlyönnistä ja aliresursoiduista palveluista.

Julkaisun tiedot: Assisted living in relation to use of psychiatric inpatient and outpatient care – a 23-year time-trend analysis of national indicators from Finland. Psychiatria Fennica 2022;53:190-203. Linkki tutkimusjulkaisuun

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

EL, väitöskirjatutkija Erfan Jahangiri 
Oulun yliopisto, neurotieteen tutkimusyksikkö  
erfan.jahangiri@oulu.fi
044 4175 602

LK Greta Kannisto 
Oulun yliopisto, neurotieteen tutkimusyksikkö
greta.kannisto@student.oulu.fi
050 343 68 06 

Kuvat

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Mihin suuntaan 6G-tutkimus on menossa?1.12.2022 08:15:00 EET | Tiedote

Oulun yliopistossa on tehty 6G-tutkimusta jo neljä vuotta. Painotuore viides 6G Waves -julkaisu esittelee tutkijoita, visioita, tapahtumia ja tietysti tulevaisuutta. Lehti käsittelee alan viimeisimpiä uutisia ja avaa tutkimuksen tulevaisuuden suunnitelmia esittelemällä neljä isoa kokonaisuutta, joihin tutkimus on jaettu. Edellisen numeron teemana olivat erilaiset demot. Nyt halutaan kirkastaa tutkimusteemojen sisältöjä.

Kutsu: Vetytutkimus Oulun yliopistossa to 8.12. klo 8.30–10 livenä ja online30.11.2022 06:20:00 EET | Kutsu

Oulun yliopisto on yksi tärkeimmistä vetytutkimuksen keskuksista Suomessa. Useiden eri alojen professorit ja tutkijat esittelevät vetytutkimuksen edistysaskeleita to 8.12.2022 klo 8.30–10 paikan päällä ja verkossa. Vetytalous nähdään tulevaisuudessa nousevan osaksi kehittyneiden hiilineutraalien yhteiskuntien energiajärjestelmiä, teollisuutta ja liikennettä. Media on lämpimästi tervetullut kuulemaan ja keskustelemaan vetytutkimuksesta!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme