Suomen Psykologiliitto

Psykologiliitolta käytännöllinen ohjeistus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamiseen

Jaa
Suomen Psykologiliiton seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden työryhmä on reagoinut ammattilaisten akuuttiin tarpeeseen. Tarjolla on nyt ensi kertaa laajaa tietoa ja konkreettisia vinkkejä sisältävä ohjeistus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen huomaavaisesta kohtaamisesta psykologin vastaanottotyössä. Ohjeistus on hyödyllinen tietopaketti myös kaikille muille ihmisten parissa työskenteleville.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluu laaja joukko ihmisiä. Vähemmistökysymykset ovat entistä näkyvämpi teema yhteiskunnallisessa keskustelussa, mediassa ja eri aloja edustavien ammattilaisten vastaanotoilla. Lisäksi sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikoiden potilasmäärät ovat lisääntyneet selkeästi viime vuosina, ja useita lakimuutoksia on tehty tai ne ovat valmisteilla. Tästä huolimatta useissa sosiaali- ja terveysalan perus- ja jatkokoulutuksissa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden teemoja ei käsitellä laisinkaan tai vain vähän sivuten, muusta sisällöstä erillisenä aihealueena.

Vähemmistöryhmien kohtaamiseen liittyy useita kenttätyössä huomioitavia erityispiirteitä, ja monilla ammattilaisilla on halua ja tarvetta opetella kohtaamaan vähemmistön edustajia mahdollisimman sensitiivisesti. Suomen Psykologiliiton julkaisema ohjeistus on ensimmäinen selkeä käytännön opas psykologien käyttöön, ja se on avuksi myös muille ihmisten parissa työskenteleville. Opas antaa tietoa sukupuoli- ja seksuaali-identiteetin kehittymisestä, opastaa havaitsemaan omia ennakkoluuloja, auttaa pohtimaan omaa kielenkäyttöä, selventää alan sanastoa ja antaa käytännöllisiä vinkkejä arjen työtilanteisiin. 

– Toivomme, että uusi opas voi olla apuna arjen työssä – se ei halua opettaa, vaatia eikä tuomita, vaan päinvastoin auttaa työssä. Tavoitteena on ohjata ihmisten kanssa työskenteleviä ottamaan asioita puheeksi huomaavaisella tavalla ja tunnistamaan omia ennakkokäsityksiään, kuvaa oppaan kirjoittamistyöhön osallistunut psykologi Laura Blomqvist.

Suomen Psykologiliiton ohjeistus on kirjoitettu ammattilaisille perustiedon lähteeksi, konkreettisen työn tueksi ja normitietoisuuden lisäämiseksi. Ohjeistuksessa käsitellään myös vähemmistöstressiä, psykologin ammatillista itsereflektiota, turvallisemman tilan luomista, sukupuolenkorjausprosessia sekä erilaisia suhdemuotoja.

Tutustu oppaaseen täällä (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Psykologi Laura Blomqvist, laura.blomqvist@terapiataloquu.fi
Psykologi Mari Korpela, mari.korpela@terapiataloquu.fi


Molemmat ovat oppaan kirjoittajia ja Suomen Psykologiliiton seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden työryhmän jäseniä.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Psykologiliitto
Bulevardi 30 B 3
00120 Helsinki

09 6122 9122http://www.psyli.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto

Psykologiliitto ehdottaa keinoja turvata koulupsykologipalvelut nopeasti11.4.2024 09:11:45 EEST | Tiedote

Hyvinvointialueet eivät ole pystyneet turvaamaan lainmukaisia opiskeluhuollon psykologipalveluja. Tilanne on herättänyt pohdintaa siitä, tulisiko koulupsykologit ja -kuraattorit siirtää takaisin kuntien työntekijöiksi. Ratkaisuksi Psykologiliitto ehdottaa konkreettisia keinoja, joilla toimivat opiskeluhuollon psykologipalvelut voidaan varmistaa uutta hallinnollista uudistusta tehokkaammin ja nopeammin.

Koulupsykologille ei pääse, mutta aluehallintovirastot tyytyvät seuraamaan tilannetta1.2.2024 09:17:08 EET | Tiedote

Hyvinvointialueiden omavalvonnassa käy ilmi, että lain vaatimia opiskeluhuollon psykologipalveluja ei suuressa osassa Suomea ole saatavilla. Lain noudattamista valvovat aluehallintovirastot eivät ole toistaiseksi puuttuneet tilanteeseen ja on epäselvää aiheuttaako lain rikkominen hyvinvointialueille minkäänlaisia seuraamuksia. Samaan aikaan opiskeluhuollon palveluihin kohdistuu odotuksia lasten ja nuorten terapiatakuun toteuttamisessa. Psykologiliitto vaatii konkreettisia toimenpiteitä, jotta lapset ja nuoret saavat heille kuuluvat psykologipalvelut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye