Jyväskylän yliopisto

Psykoterapiatutkimuksen päivät 14.–15.2.2019

Jaa

Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen Psykoterapian opetus- ja tutkimusklinikka järjestää valtakunnalliset XV Psykoterapiatutkimuksen päivät hotelli Scandic Laajavuoressa 14.–15.2.2019. Päivien pääteemana on ”Lapset ja perheet psykoterapiassa”.

Dr Michelle O’Reilly (University of Leicester, UK) pohtii ensimmäisen päivän pääluennossa kielen merkitystä terapeuttisena työkaluna. Hän esittelee tutkimustuloksia siitä, millaisin keskustelullisin keinoin perheterapeutit ohjaavat terapeuttista prosessia ja painottaa, että merkitystä on paitsi sillä mitä sanotaan, myös sillä, miten sanotaan. Perheterapian teorian ja käytännön haasteista puhuu päivien toisessa pääluennossa myös professori Aarno Laitila (Jyväskylän yliopisto), joka toteaa:

”Jotta perheterapian tutkimus voisi tuottaa tietoa siitä, mikä palvelee hyvää hoitoa, tutkijan on lähdettävä siitä, että monet ilmiöt näyttäytyvät terapioissa kirjavina ja jopa kaoottisina. Koko perhesysteemin vuorovaikutukseen vaikuttavien ilmiöiden ja hoidon kannalta merkittävien hetkien esiin saaminen edellyttää, että tutkittavaksi saadaan kokonaisia perheitä ja riittävästi tapaamisia, joissa kaikki perheenjäsenet ovat läsnä. Tällaisten tutkimusaineistojen rakentaminen on monista eri syistä haastavaa. Vastaan voi tulla myös aivan erityisiä eettisiä kysymyksiä, kun tutkimuksen kohteena on perheitä erilaisine valta-asetelmineen”.

Päivien muissa esityksissä käsitellään mm. lapsen asemoitumista perheterapian vuorovaikutuksessa, tunne-elämältään epävakaiden potilaiden hoitoa, seksuaalisesta väkivallasta puhumista pariterapiassa, itsemurhaa yrittäneen ja itsemurhan tehneen henkilön omaisen kokemuksia, pakolaistaustaisen asiakkaan kohtaamista sekä kaksosuuden erityistä merkitystä mielen rakentumisessa ja psykoterapiassa. Psykoterapiatutkimuksen päivien ohjelma koostuu kaikkiaan noin kolmestakymmenestäviidestä esityksestä ja workshopista. Osallistujia päivillä on noin 100.

Päivien tarkemmat tiedot ja ohjelma osoitteessa: https://www.jyu.fi/edupsy/fi/laitokset/psykologia/psykoterapiaklinikka/psykoterapeuttikoulutus/psykoterapiatutkimuksen-paivat-2019

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliopistonopettaja Katja Hartikainen
p. 040 805 4677
katja.hartikainen@jyu.fi

Professori Juha Holma
p. 040 805 3488
juha.m.holma@jyu.fi

Professori Aarno Laitila
p. 040 805 3464
aarno.a.laitila@jyu.fi

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista19.8.2019 07:30:00 EESTTiedote

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Albumiini virittää enteroviruksen tehokkaaseen infektioon – tieto auttaa viruslääkkeiden kehittämisessä16.8.2019 09:56:59 EESTTiedote

Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia patogeenejä ja aiheuttavat vuosittain suuren määrän sekä akuutteja että kroonisia infektioita. Näiden virusten infektiomekanismeissa on vielä paljon tuntemattomia seikkoja. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimus toi merkittävää uutta tietoa albumiini-proteiinin ja solun vesikkeleissä olevien ionien roolista enteroviruksen perimän vapautumisessa isäntäsoluun. Tutkimustulokset voivat edistää uusien viruslääkkeiden löytämistä. Tutkimus julkaistiin Journal of Virology-julkaisusarjassa elokuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme