Pellervon taloustutkimus PTT

PTT-ennuste: Koko ruokaketju joutuu sopeutumaan korkeampiin kustannuksiin – maatilojen kriisi ei hellitä

Jaa

Ruuan tuotannon kustannukset ja ruuan kuluttajahinnat jäävät totuttua korkeammalle tasolle ainakin ensi vuoden ajaksi, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Tänä vuonna koetut hurjat hintapiikit muun muassa lannoitteissa ja energiassa taittuvat 2023 aikana. Tuottajahinnat nousevat, mutta siitä huolimatta maatalouden kustannuskriisi jatkuu, mikä heikentää tilojen kannattavuutta. Ruuan hinnan nousu jatkuu ensi vuonna.

”Koko ruokaketju – tuottajat, teollisuus, kauppa ja kuluttajat - joutuu sopeutumaan korkeisiin kustannuksiin. Kriittinen tekijä lähikuukausina koko ruokaketjulle on sähkön saatavuus ja hinta sekä maataloudelle lannoitteiden hintakehitys”, sanoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.

Energialle ja lannoitteille löytyy kuitenkin uusia tuontimaita ja tuotantoa sopeutetaan, minkä seurauksena hintojen nousu hidastuu ja kääntyy laskuun ensi vuoden aikana. Hintataso jää silti tavanomaista korkeammaksi.

Ennuste perustuu oletukseen, jossa Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan jatkuu. Sodan tilannekuva voi muuttua nopeasti, mikä ylläpitää epävarmuutta markkinoilla.

Tuotantopanosten hurjin hinnannousu taittuu ensi vuonna

Maatalouden tuotantopanosten hinnat ovat nousseet voimakkaasti koko vuoden 2022 ajan. Lannoitteiden ja lannoiteraaka-aineiden tuonti Venäjältä käytännössä lakkasi EU:n pakotteiden sekä Venäjän vastapakotteiden vuoksi. Maakaasun tuonti Venäjältä Eurooppaan on lähes loppunut, minkä takia Euroopan lannoitetehtailla on jouduttu supistamaan tai jopa keskeyttämään tuotantoa.

Lannoitteiden hinnat jäävät vuonna 2023 viime vuosia korkeammalle tasolle, mutta ne ovat laskusuunnassa. Markkinat alkavat sopeutua saatavuusongelmiin, ja hankintoja pystytään tekemään uusia reittejä pitkin. Lannoitteiden korkea hinta aiheuttaa epävarmuutta erityisesti ensi vuoden viljelyn kannattavuuteen.

Sähkön hinta on ollut voimakkaassa nousussa keväästä asti, mutta seuraukset näkyvät tiloilla viiveellä. Tulevan talven olosuhteet ja lämmityksen tarve vaikuttavat sähkön hintakehitykseen sekä saatavuuteen, mikä voi aiheuttaa suuria lisäkuluja maatiloilla. Sähkön hinnan nousu kasvattaa samalla jalostavan teollisuuden kustannuksia.

”Suurimmat vaikutukset kohdistuvat erityisesti kasvihuonetuotantoon ja lypsykarjatiloille. Kustannusten kasvu voi heikentää esimerkiksi kotimaisten kasvihuonetuotteiden saatavuutta talven aikana”, kertoo maatalousekonomisti Pekka Kinnunen.

Maatalouden yrittäjätulo säilyy heikkona

Tuotantopanosten hinnannousua on saatu kompensoitua osittain maatalouden tuottajahintojen korotuksilla. Niin viljan, lihan kuin maidonkin tuottajahinnat ovat nousseet ennätyksellisen paljon, mutta nousupaineita on edelleen. Maatalouden akuutti kustannuskriisi jatkuu, mikä heikentää kannattavuuskehitystä ja lisää maksuvalmiusongelmia.

”Viime vuonna romahtanut yrittäjätulo säilyy tänä vuonna nimellisesti edellisvuoden tasolla, jos yrittäjätulossa ei oteta huomioon valtion keväällä myöntämää maatalouden kriisitukipakettia. Paketti nostaa yrittäjätuloa tänä vuonna, mutta nopea inflaatio heikentää sen reaalista arvoa. Korkea kustannustaso lisää maataloustuotannon riskejä ja kasvattaa kannattavuuseroja tilojen välillä”, sanoo Päivi Kujala.

Ruuan hinnannousu kiihtyy loppuvuonna

”Ruuan hinnan ennakoidaan tänä vuonna nousevan keskimäärin 11 prosenttia. Nousuhuippu ajoittuu lähikuukausiin, jolloin nähdään jopa 15–20 prosentin inflaatiokuukausia. Ruoka on merkittävä yleistä inflaatiota nostava ajuri energian ja korkojen lisäksi”, kertoo tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg.

Lihan, maitotuotteiden, juuston ja kananmunien hintojen arvioidaan nousevan loppuvuonna yli 20 prosenttia. Myös viljan ja leipätuotteiden hintojen nousu kiihtyy. Vihannesten hinnat nousevat merkittävästi syksyllä ja talvella, kun sähkön hinta lisää kasvihuonetuotannon kustannuksia.

Ensi vuonna ruuan hinnan nousu jatkuu, mutta vauhti hidastuu. Alkuvuodesta nähdään vielä korkeita nousuprosentteja. Vuoden 2023 lopulla ruuan hinnan arvioidaan hieman laskevan, mutta hintataso säilyy silti huomattavasti totuttua korkeampana.

Hintojen nousu nostaa elintarviketeollisuuden liikevaihtoa sekä elintarvikkeiden tuonnin ja viennin arvoa. Tuonnin arvo kasvaa viennin arvoa enemmän, mikä kasvattaa sektorin kauppataseen alijäämää. Tuonti kasvaa myös määrällisesti, mutta viennin kasvu johtuu lähes kokonaan vientihintojen noususta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Päivi Kujala, 040 194 5184, paivi.kujala@ptt.fi
Sari Forsman-Hugg, 0400 639 450, sari.forsman-hugg@ptt.fi
Pekka Kinnunen, 040 154 5943, pekka.kinnunen@ptt.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT
Pellervon taloustutkimus PTT
Eerikinkatu 28 A
00180 HELSINKI

https://www.ptt.fi

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

Mitä seuraavan hallituksen pitäisi tehdä? – PTT julkistaa neljä politiikkasuositusta28.11.2022 13:50:21 EET | Tiedote

Uusi hallituskausi alkaa ensi keväänä. Mitä visaisia kysymyksiä hallituksen ratkottavaksi tulee talouspolitiikassa eri sektoreilla, ja mitä seikkoja tässä päätöksenteossa pitäisi huomioida? Pellervon taloustutkimus PTT julkistaa joulu-tammikuun aikana neljän politiikkasuosituksen sarjan, jossa tutkimuslaitoksen ekonomistit ruotivat omia erikoisalojaan, niiden ajankohtaisia ongelmia ja esittävät rakentavia kehitysehdotuksia tulevalle hallitukselle.

Miten varmistaa teollisuuden huoltovarmuus muuttuneessa maailmassa? PTT etsii keinoja yhdessä tekstiili- ja vaatealan kanssa23.11.2022 08:30:21 EET | Tiedote

Koronapandemia ja Ukrainan sota ovat myllänneet käsityksiä huoltovarmuudesta ja kyseenalaistaneet yhteiskunnan kriittisten toimintojen riippuvuuden globaaleista arvoketjuista. Pellervon taloustutkimus PTT on aloittanut tutkimushankkeen, jolla selvitetään, miten teollisuuden huoltovarmuus voidaan saavuttaa tehokkaasti ja miten sitä voidaan vahvistaa. Tapausesimerkkinä on tekstiili- ja vaateala, ja tutkimusmenetelmiä voidaan soveltaa myös muuhun teollisuuteen.

Kutsu: Hiilensidonta ry ja Pellervon taloustutkimus PTT käynnistivät kotimaisten hiilikompensaatioiden tilastoinnin21.11.2022 14:42:42 EET | Kutsu

Hiilikompensaatiot auttavat yrityksiä ja kuluttajia saavuttamaan päästötavoitteita ja hillitsemään ilmastonmuutosta, mutta hiilikompensaatioiden markkinoista ei ole Suomessa ollut saatavilla tilastotietoa. Hiilensidonta ry ja Pellervon taloustutkimus PTT ovat nyt käynnistäneet tilastointipalvelun, joka on koottu Hiilensidonta ry:n jäsenyritysten ja muiden alalla toimivien yritysten antamista tiedoista tuotettujen hiilikompensaatioyksiköiden yhteismäärästä sekä myytyjen hiilikompensaatioyksiköiden keskihinnasta ja yhteismäärästä. Tilasto on myös kansainvälisesti ensimmäisiä lajissaan.

Ennuste: Puun käyttö lisääntyy ensi vuonna – hakkuumäärät nousevat venäläisen puun korvaamiseksi6.10.2022 09:56:53 EEST | Tiedote

Puun kysyntä Suomessa kasvaa ensi vuonna ja yksityismetsien puukauppa jatkuu vilkkaana, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Suuri kysymys puumarkkinoilla on, miten korvataan venäläinen puu. Ensisijaisesti korvaaja löytyy kotimaasta, ja hakkuumäärissä nähdäänkin kasvua vuonna 2023. Tukin hinta kääntyy laskuun, mutta kuitupuun hinta jatkaa nousua.

Ennuste: Talouden taantuma nakertaa metsäteollisuuden vientiä – energia on Suomelle kilpailuetu6.10.2022 09:56:15 EEST | Tiedote

Talouden epävarmuus ja kulutuksen väheneminen heikentävät Suomen metsäteollisuuden näkymiä tänä ja ensi vuonna, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Korkeat energian hinnat parantavat Suomen kemiallisen metsäteollisuuden kilpailuasemaa. Sahoilla koronan tuoma korkeasuhdanne väistyy, ja vientihinnat laskevat rajusti. Myös rakentamisen väheneminen laskee sahatuotteiden kysyntää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme