Pellervon taloustutkimus PTT

PTT-ennuste: Kuitupuun hinnat vahvassa nousussa

Jaa
Kotimaisen puun kysyntä kasvaa ja hinnat sekä hakkuumäärät nousevat lähivuosina, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Taustalla vaikuttaa metsäteollisuuden lisääntyvä puun tarve, ja lisäksi puumarkkinat jatkavat sopeutumista Venäjän-tuonnin loppumiseen. Kuitupuun ja tukin pitkään tasaisena pysynyt hintasuhde kaventuu. Metsänomistajille kehitys merkitsee kantorahatulojen kasvua.

”Viime vuosi oli puumarkkinoilla poikkeuksellinen. Puun saatavuus väheni, kun venäläisen puun tuonti tyrehtyi sotaan. Tämä lisäsi metsäteollisuuden kotimaisen puun tarvetta, joten talouden yleinen epävarmuus ei näkynyt puun kysynnässä. Tilanteeseen sopeutumista helpotti, että metsäteollisuudessa puun käyttö laski”, kertoo tutkimusjohtaja Paula Horne.

Tänä vuonna metsäteollisuuden puunkäyttö lisääntyy noin neljä prosenttia eli reilu pari miljoonaa kuutiometriä, kun tuotanto kasvaa massateollisuudessa. Määrä jää kuitenkin yhä selvästi vuotta 2021 pienemmäksi. Ensi vuonna puunkäyttö lisääntyy edelleen suunnilleen 70 miljoonaan kuutiometriin, ellei uusista tuotannon sulkemisista ilmoiteta.

Teollisuuspuun kokonaiskorjuumäärä nouseekin tänä vuonna noin prosentin verran viime vuoden lukemista. Ensi vuonna metsäteollisuuden investoinnit nostavat erityisesti kuitupuun tarvetta, joten markkinahakkuut vilkastuvat edelleen noin kahdella prosentilla ja kohoavat vajaaseen 66 miljoonaan kuutiometriin. Hakkuut jäävät silti selvästi alhaisemmaksi kuin ennätysvuonna 2018.

Vuonna 2023 pystykauppamäärä tulee kasvamaan viime vuodesta selvästi kotimaisen puun vahvan kysynnän ansiosta. Erityisesti tämä näkyy kuitupuun kauppamäärien kasvuna. Ensi vuonna yksityismetsien pystykauppamäärä nousee kuluvasta vuodesta edelleen muutamia prosentteja painottuen edelleen kuitupuuhun.

Puun hinnat ja kantorahatulot nousussa

Kuitupuun vuotuinen nimellinen keskihinta nousee tänä vuonna hieman yli neljänneksellä viime vuoteen verrattuna. Reippaaseen hinnan nousuun vaikuttaa Venäjän tuonnin loppumisen lisäksi puunkäytön kasvu massateollisuudessa, mikä pitää kotimaisen kuitupuun kysynnän vahvana. Tänä vuonna tukkien vuotuinen nimellinen keskihinta nousee noin kuusi prosenttia viime vuodesta reaalihinnan pysyessä lähellä viime vuoden hintaa. Koivutukin hinta nousee havutukkia voimakkaammin, koska sen tarjonta on vähäistä suhteessa kysyntään.

”Kuitupuun ja tukin hinnan suhde on ollut vakaa viimeisen vuosikymmenen. Tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla hintasuhde kuitenkin kaventui. Se heijastaa kuitupuun hinnassa tapahtunutta murrosta, jonka aiheuttavat selluinvestoinnit ja Venäjän tuonnin tyrehtyminen”, sanoo Paula Horne.

Yksityismetsien nimelliset bruttokantorahatulot nousivat viime vuonna lähes seitsemän prosenttia vajaaseen 2,5 miljardiin euroon, kun puun keskihinta nousi. Tänä vuonna suuremman puunkorjuumäärän ja kuitupuun vahvan hintakehityksen ansiosta yksityismetsien nimelliset bruttokantorahatulot nousevat kymmenisen prosenttia noin 2,7 miljardiin euroon.

Tuonti elpyy hieman mutta jää kauas parin vuoden takaisesta

”Jonkin verran painetta kotimaan puumarkkinoilla vähentää puun tuonnin elpyminen erityisesti ruotsalaisen havukuitupuun vetämänä”, sanoo metsäekonomisti Olli Korhonen.

Viime vuonna raakapuuta tuotiin Suomeen lähes 60 prosenttia vuotta 2021 vähemmän. Venäläinen puu kattoi yhä vuoden kokonaistuonnista noin neljänneksen, vaikka jo maaliskuussa tuonti loppui pakotteiden seurauksena lähes kokonaan. Tuontia ei saatu lisättyä Baltiasta, sillä puulle riitti kysyntää ympäri Itämeren aluetta. Sen sijaan Ruotsista puuntuonti kasvoi, vaikka pysyi edelleen määrältään melko pienenä.

Tänä ja ensi vuonna ruotsalaisen havukuidun tuontimäärän odotetaan edelleen lisääntyvän, kun Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas käynnistyy tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.

Koko ennuste on julkaistu verkkosivuillamme www.ptt.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Puunkorjuu ja puumarkkinat: Paula Horne, paula.horne@ptt.fi, puh. 040 592 6820
Ulkomaiset puun hinnat: Olli Korhonen, olli.korhonen@ptt.fi, 040 481 9279

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT
Pellervon taloustutkimus PTT
Eerikinkatu 28 A
00180 HELSINKI

https://www.ptt.fi

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

Tutkimus: Vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden edistäminen vaatii tasapainoilua – kaikille sopivaa yhtä kotimaista hillintätoimea ei ole26.5.2023 08:19:30 EEST | Tiedote

Vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden on ennustettu kasvavan moninkertaiseksi. Se vaatii kuitenkin paljon kompromisseja, sillä on vaikea luoda markkinaa, joka palvelisi yhtä aikaa yhteiskunnan etua sekä kuluttajien, yritysten ja tuottajien tavoitteita. Eri osapuolten suosimat hillintätoimet voivat olla ristiriitaisia ja tulokset hankalia todentaa. Kuluttajat puolestaan ovat kyselyn mukaan epätietoisia hiilimarkkinoiden toiminnasta ja suhtautuvat kriittisesti päästöjen kompensointiin.

Huoltovarmuuden vahvistaminen vaatii kannustimia sekä yrityksille että julkisille toimijoille ja mittaria tuotantoketjujen kriisikestävyydelle27.4.2023 11:04:01 EEST | Tiedote

Pandemia ja Ukrainan sota tuovat muutospaineita Suomen teollisuuden huoltovarmuuteen ja varautumiseen, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys. Sekä yksityisillä että julkisilla toimijoilla on oltava kannustimia ylläpitää huoltovarmuutta, huoltovarmuuskriittiset tuotteet on määriteltävä, ja huoltovarmuudelle on luotava mittari. Riskejä pitää pystyä hallitsemaan koko tuotantoketjujen tasolla. Tapaustutkimuksena tarkastellaan kotimaista tekstiili- ja vaateteollisuutta.

PTT-ennuste: Metsäteollisuuden viennin arvo laskee27.4.2023 09:57:51 EEST | Tiedote

Metsäteollisuuden viennin arvo laskee tänä vuonna etenkin puutuotteiden hankalan markkinatilanteen takia, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Teollisuutta rasittaa yleinen kustannusten nousu ja rakentamisen hiipuminen niin Suomessa kuin globaalisti. Sopeutumistoimia on odotettavissa varsinkin sahoilla ja paperiteollisuudessa. EU:n tuleva pakkauksia ja pakkausjätettä koskeva asetus voi puolestaan heikentää suomalaisen kartongin markkina-asemaa.

PTT-ennuste: Ruuan hinnannousu hidastuu - korkea kustannustaso kurittaa yhä maatiloja18.4.2023 10:00:58 EEST | Tiedote

Ruuan hinta nousee tänä vuonna edelleen yleistä inflaatiota nopeammin, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Taustalla vaikuttaa etenkin yleinen kustannustason nousu viime vuosien aikana. Ruuan kuluttajahinnat nousevat noin 7,5 prosenttia, mikä on selvästi viime vuotta vähemmän. Maatalouden yrittäjätulo kohenee hieman, kun muun muassa energian, lannoitteiden ja rehujen hinnat laskevat, mutta kannattavuus pysyy heikkona.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme